Vragen over inkomsten en uitgaven van Plan International
Terug naar algemene Veelgestelde vragen
Plan International vindt het heel belangrijk om efficiënt en doelmatig om te gaan met de bijdragen van sponsors.
Plan International besteedde in het afgelopen boekjaar (juli 2023 t/m juni 2024):
- 92% van de totale inkomsten aan haar programma’s;
- 6,6% aan het werven van nieuwe donateurs en subsidies;
- 1,4% aan beheer en administratie.
Meer informatie over ons financiele beleid staat in ons meest recente jaarverslag.
Wij zijn weliswaar geen commercieel bedrijf, maar moeten net zo goed investeren in de organisatie, bijvoorbeeld in goed personeel, een betrouwbare donateursregistratie en een financieel systeem. Plan International wil natuurlijk op een efficiënte en doelmatige manier omgaan met geld van sponsors en donateurs. Van elke euro die er binnenkomt, besteden we 89 cent aan onze doelstellingen om de situatie van kinderen in ontwikkelingslanden te verbeteren en het bewustzijn daarvoor te verhogen. In ons jaarverslag, via social media en op de website leggen we verantwoording af over de besteding van onze inkomsten.
Plan International informeert donateurs, bedrijven die ons steunen en andere sponsoren duidelijk over de besteding van de inkomsten. In ons online jaarverslag staat meer over onze projecten en activiteiten en wie we hiermee bereikt hebben. Hierin is ook onze jaarrekening opgenomen. Jaarverslagen van eerdere jaren zijn ook te vinden op onze website, net als informatie over onze werkwijze en projecten.
De directeur van Plan International in Nederland, Garance Reus, verdient 130.319 euro bruto per jaar inclusief vakantiegeld. De hoogte van het salaris wordt vastgesteld door de Raad van Toezicht en wordt jaarlijks geactualiseerd. Hierbij wordt de zogeheten Regeling voor de directiebeloning van de Erkenningsregeling van de Commissie Normstelling gevolgd. Deze beloning (brutosalaris, inclusief vakantiegeld) bleef ruimschoots binnen het geldende maximum van 180.984 ten aanzien van het bruto jaarinkomen.
Een uitgebreide toelichting is te vinden in ons jaarverslag.
Plan International in Nederland is sinds 1998 een Erkend Goed Doel en lid van Goede Doelen Nederland. Dat betekent dat Plan International Nederland voldoet aan strenge kwaliteitseisen die zijn erkend en worden getoetst door toezichthouder CBF. Plan International Nederland werft fondsen op basis van de gedragscodes van Goeden Doelen Nederland en het CBF.
In haar bedrijfsvoering voldoet Plan International Nederland aan de Code voor Goed Bestuur, conform de richtlijnen van de commissie-Wijffels uit 2005. Plan International Nederland is bovendien ISO:9001-2008 gecertificeerd en voldoet daarmee aan de ISO richtlijnen voor kwaliteitsborging.
De belastingdienst erkent Plan International Nederland als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), wat fiscale voordelen oplevert voor sponsors en voor Plan.