Loveness: Voorop in de strijd tegen kindhuwelijken

Loveness (20) uit Zimbabwe was nog maar zestien jaar oud toen ze zwanger raakte en gedwongen werd te trouwen. Haar moeder was heel duidelijk: er was geen geld voor een dochter én een kleinkind. Naar school gaan kon Loveness ook wel vergeten.

Zimbabwe

Tegen de tijd dat Loveness achttien werd, was ze moeder van twee kinderen en gevangen in een ongelukkig huwelijk. ”Mijn man bracht zijn dagen door met het drinken van alcohol”, vertelt ze. “Hij gaf helemaal niks om ons. Alle verantwoordelijkheid van het gezin drukte op mijn schouders. Ik had geen opleiding en daardoor ook geen kans op werk. Ik was volledig afhankelijk van mijn man.”

Strijden tegen kindhuwelijken

Stoppen met school en veel te snel volwassen moeten worden; Loveness wist dat het leven haar meer te bieden had. Ze is geen meisje dat achterover hangt, niks doet en haar leven aan zich voorbij laat gaan. Samen met haar vriendin Ruvimbo (19) – ook een slachtoffer van een kindhuwelijk – startte Loveness een juridische procedure tegen de regering van Zimbabwe. “De huwelijkswet die in 2015 van kracht werd, is discriminerend! De minimale leeftijd om te trouwen is voor meisjes namelijk 16 jaar, terwijl jongens pas met 18 jaar mogen trouwen.” In januari 2016 wonnen de twee meiden hun zaak! De wet werd aangepast.

strijd tegen kindhuwelijken

Dappere Loveness

Op uitnodiging van Plan reisde Loveness onlangs af naar Noorwegen om daar deel te nemen aan de Plan International’s 2016 Girl Conference. Met een lengte van amper anderhalve meter sprak ze met een sterke en duidelijke stem in de microfoon: “Het winnen van deze procedure was een mijlpaal. Voor mij persoonlijk, maar ook voor mijn land en de strijd tegen kindhuwelijken! Ons land moet politiek en economisch beter bestuurd worden, zodat alle meisjes en jongens naar school kunnen en – ook heel belangrijk – een kans hebben op een baan nadat ze hun school afronden.”

Niet opgroeien zonder vader

Loveness heeft besloten om vanwege de kinderen bij haar man te blijven. “Ik groeide op zonder vader en ik wil niet dat mijn kinderen hetzelfde moeten meemaken.” Daarnaast gaat een scheiding in Zimbabwe vaak gepaard met een hoop vooroordelen en schaamte. “Ik ken voorbeelden van meiden die wel van hun man scheidden. Zij leven nu op straat.”

‘The child marriage terminator’

Loveness werd in Noorwegen geïnspireerd door een andere spreker: Theresa Kachindamoto. Zij is dorpshoofd in Malawi. In dit land trouwt de helft van alle meisjes als kind! Theresa wil en kan dat niet accepteren. “Ik werk in mijn community hard aan het uitbannen van kindhuwelijken. Mensen in de regio noemen mij ook wel ‘The child marriage terminator’.” Tot nu toe hield Theresa al 1.500 kindhuwelijken tegen. Haar doel: een einde maken aan alle kindhuwelijken in haar land. En dat is precies wat Loveness ook nastreeft!

Plan en de strijd tegen kindhuwelijken

Elk jaar trouwen 15 miljoen meisjes voordat ze achttien jaar oud zijn. Dat betekent dat één op de drie meisjes in een ontwikkelingsland bruid wordt voor haar achttiende. Onderwijs is een belangrijke pijler in de strijd tegen kindhuwelijken. Want een meisje dat naar school gaat trouwt later, krijgt minder kinderen, heeft een hoger inkomen en investeert meer in haar kinderen. Plan helpt meisjes op school te blijven en zorgt dat hun families een inkomen hebben. Zo kunnen zij betalen voor de opleiding van hun dochters.
Plan geeft ook voorlichting over de gevaren van het kindhuwelijk. Met ouders, jongeren, dorpshoofden en lokale organisaties wordt gesproken over het belang van onderwijs, de schade van kindhuwelijken en het respecteren van de rechten van meisjes. Ten slotte lobbyt Plan voor betere wetgeving en de handhaving ervan.

Meer lezen over Plan’s strijd tegen kindhuwelijken? Neem een kijkje in ons Dossier Kindhuwelijken.

 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau