Vijf manieren waarop meiden strijden tegen seksueel geweld in Egypte

Volgens de Verenigde Naties is 99 procent van de Egyptische vrouwen slachtoffer van seksuele intimidatie, of erger. In de sloppenwijk Ezbet Khairallah in Caïro, waar Plan International werkt, is seksueel geweld een groot probleem. En meisjes krijgen er vaak de schuld van! Daar moet verandering in komen. Daarom strijden meiden samen tegen seksuele intimidatie en geweld in hun omgeving.

Samen zorgen we dat meiden in veiligheid kunnen leven.

Strijd jij mee voor de bescherming van meisjes?

Doneer nu!

“Als ik moet kiezen: langs een groep honden of een groep mannen lopen, dan kies ik de honden”, vertelt Yara (16). “Ik ben bang voor beiden, maar de mannen zijn het gevaarlijkst.” Zij zijn degenen die meisjes aanranden, maar vaak heerst het idee dat seksuele intimidatie de schuld is van het meisje zelf. Als een meisje alleen over straat gaat of bepaalde kleding draagt, vinden zowel veel mannen als vrouwen dat ze ‘erom vraagt’ lastiggevallen te worden. In plaats van een einde te maken aan seksueel geweld, halen ouders hun dochters daarom soms van school en houden ze thuis. Plan’s project Safer Cities for Girls helpt meisjes seksueel geweld tegen te gaan. Maar dat kunnen ze niet alleen: ook jongens en ouders moeten hun houding tegenover meisjes aanpassen.

Op de volgende vijf manieren strijdt Plan samen met meiden – en steeds meer jongens – tegen seksueel geweld:

1 – De houding van jongens veranderen

De jongens van vandaag zijn de mannen van morgen. Daarom is het belangrijk dat jongens leren hoe ze respectvol met meisjes om kunnen gaan. Bepaalde tradities in Egypte maken dit lastig: jongens en meisjes leven erg gescheiden. Door het Safer Cities Project komen jongens en meisjes, vaak voor het eerst, op een positieve manier met elkaar in aanraking. Tijdens de toneel- en sportlessen ontstaat er een veilige omgeving waarin jongens kunnen leren hoe ze meisjes respecteren en hen ook kunnen beschermen tegen seksueel geweld.

jongens en meisjes voetballen in CairoAhmed’s (17) houding tegenover meisjes is drastisch veranderd: “Er was een voetbalwedstrijd met teams waarin zowel jongens als meisjes speelden. Ik dacht dat de meisjes heel slecht zouden spelen. Maar tijdens de wedstrijd zag ik dat sommige meisjes beter waren dan jongens. Die dag begon ik langzamerhand anders te denken over meisjes. Ik val meisjes niet meer lastig, maar probeer ze te behandelen alsof ze mijn zusje zijn. Als ik iemand een meisje zie lastigvallen, probeer ik haar te beschermen.”

Lees ook: Deze vier Afrikaanse mannen strijden voor meisjesrechten

2 – Wandelen voor veiligheid

Het zijn niet zomaar ommetjes die de meisjes uit het Safer Cities Project in de Khairallah regelmatig maken. Tijdens de wandelingen identificeren ze gevaarlijke plekken in de sloppenwijk en verzinnen manieren om deze plaatsen veiliger te maken. En dat heeft al heel wat opgeleverd. “Het lokale bestuur heeft ervoor gezorgd dat er nu een politieagent voor de schoolhekken staat om ons te beschermen tegen intimidatie”, vertelt Yara, een van de meiden die deelneemt aan het project. “Bovendien komen we zo buiten en kunnen we bewegen, iets wat we niet in ons eentje zouden kunnen doen. De wandelingen maken ons zelfverzekerder”. meisjes wandelen in Cairo

3 – Seksuele intimidatie aangeven

Egyptische meisjes houden seksuele intimidatie vaak stil. Ze zijn bang dat hun ouders hen thuishouden als ze horen wat hun dochter is overkomen en ze voelen zich schuldig. Plan leert de meiden dat zij niet de schuldige zijn als mannen hen lastigvallen. “Ik word er boos van dat mensen zich tegen meisjes keren die vertellen over seksuele intimidatie”, zegt Nadia (14). “Ik weet nu dat intimidatie niet alleen fysiek is. Natuurlijk, als een jongen een meisje aanraakt zonder dat ze dat wil, is dit verkeerd. Maar hij mag ook geen verkeerde dingen tegen haar zeggen. Meisjes hebben het recht om beide gevallen bij de politie aan te geven. De meiden die mee hebben gedaan aan het Safer Cities Project doen dit nu.”

Meisje op straat met mobiele telefoon in Cairo

4 – Karatelessen

In Caïro geeft Plan International lessen in zelfverdediging, zodat meisjes als het erop aankomt zichzelf kunnen beschermen tegen seksueel geweld. Hanin Attia, die de sessies leidt, ziet hoezeer de meiden veranderen tijdens de sessies. “Ze zijn zelfverzekerder, ze weten wat hun rechten zijn en ze kennen nu verbale en non-verbale manieren om zichzelf te beschermen tegen geweld. Ze zijn niet meer bang.” Door de training zijn ook ouders meer gerustgesteld. “Ik weet nu dat Yara zichzelf kan verdedigen in iedere situatie die op haar pad komt”, zegt Yara’s moeder Aisha. Yara mag nu gewoon naar school blijven gaan.

meisjes in Egypte leren karate

Plan zet zich in voor de rechten van meisjes wereldwijd. Wil je op de hoogte blijven van ons werk en de resultaten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

5 – De mening van ouders bijstellen

Niet alleen meisjes moeten op de hoogte zijn van hun rechten, ook ouders moeten leren dat hun dochters niet schuldig zijn bij seksueel geweld en intimidatie. Plan’s Safer Cities Project informeert ouders over de rechten van hun dochters en hoe ze hen kunnen ondersteunen. Hanin Attia geeft naast de karatelessen ook voorlichting aan moeders. “We organiseren sessies voor moeders waarin ze leren met hun dochters te communiceren en een vertrouwensrelatie op te bouwen. Als dochters weten dat ze hun moeders kunnen vertrouwen, zullen ze het eerder vertellen als hen iets overkomt.” Voor veel ouders is deze informatie over opvoeden nieuw. Ahmed’s vader Yousry had graag eerder een sessie van Plan willen volgen. “Als ik een project als Safer Cities had gehad toen ik jonger was, had ik eerder geleerd hoe ik mijn kinderen goed kan opvoeden. Niet met geweld, maar door te communiceren”, vertelt hij. “Dan had ik ook geweten dat jongens en meisjes gelijk moeten worden behandeld en dat je kinderen niet moet slaan.”

Moeder, zoon en dochter in Cairo

Meer over het project

Het Safer Cities Project werkt samen met meiden, jongens en ouders om seksueel geweld en intimidatie tegen te gaan, zodat meisjes zich vrij en veilig kunnen ontwikkelen en een bijdrage kunnen leveren in hun community. Als deze jongens en meiden later kinderen krijgen, is de kans groot dat ze hen ook meer leren over meisjesrechten. Op die manier zullen meisjes in Caïro op een dag zonder zorgen over straat kunnen lopen.

Samen zorgen we dat meiden in veiligheid kunnen leven.

Strijd jij mee voor de bescherming van meisjes?

Doneer nu!

 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.