Verkocht als huisslaaf in Dubai
Sharmila (21) uit Nepal werd naar Dubai gelokt en tot huisslaaf gemaakt. Haar leven veranderde in een hel.
Sharmila was 16 toen een vriendin van haar zus vroeg of ze naar het buitenland wilde gaan. Dat leek haar wel spannend. “Ze zei dat ze alles voor me zou regelen. Ik mocht niemand iets vertellen. Ik vertrouwde haar en stemde toe.”
Meisjes die het doelwit van meisjeshandelaren zijn, leven meestal in extreme armoede, met weinig toegang tot informatie, onderwijs of werkgelegenheid. De meeste van hen hebben nog nooit van mensenhandel gehoord. Als gevolg daarvan zijn ze enorm kwetsbaar voor de misleidende verhalen van handelaren. Als iemand hen werk in de stad of in het buitenland belooft, geloven ze dat dat hun kans is op een beter leven voor zichzelf en hun familie.
Over de grens gesmokkeld
Met valse identiteitsbewijzen op zak, werd ze overgedragen aan een man die haar meenam naar de grens met India. Weer een ander nam haar mee naar Calcutta, en weer een ander bracht haar naar Delhi. “Ik had geen idee waar ik heen ging.” In Calcutta werd ze met een vals paspoort op het vliegtuig naar Dubai gezet. Daar moet ze meteen aan het werk bij een grote familie. “Ik moest altijd in de buurt van mijn bazin blijven. Als ze ging winkelen moest ik haar tassen dragen. Als ze naar haar zussen of ouders ging, moest ik mee om in hun huizen te werken. Ik kreeg nauwelijks tijd om te eten.”
Ze hadden 8000 dirham (1800 euro) voor mij betaald. Dat moest ik eerst afbetalen, tot die tijd mocht ik nergens heen.
Geen salaris
In het begin kreeg ze nog betaald. “Later schreeuwde mijn baas dat ik niet hard genoeg werkte. Vanaf dat moment kreeg ik niets meer.” Haar leven werd nog erger nadat een van de mannelijke familieleden haar seksueel lastig viel. “Ik zei nee maar hij bleef doorgaan. Hij bedreigde me. Ik mocht tegen niemand iets zeggen.” Sharmila besloot de vrouw van de jongste broer in vertrouwen te nemen, maar de hele familie keerde zich tegen haar. “Iedereen schreeuwde tegen me. Ik huilde en zei dat ik naar huis wilde.” Haar bazin weigerde omdat ze 8000 dirham (1800 euro) voor haar had betaald. “Ik moest dat afbetalen, tot die tijd kon ik nergens heen.”
Verkracht
Later werd Sharmila verkracht door een andere man in de familie. Ze raakte zwanger. Dit keer liet de familie haar wel gaan, maar op de luchthaven viel ze door de mand met haar valse paspoort. Ze belandde in de gevangenis in Dubai. Toen ze acht maanden zwanger was, werd ze overgeplaatst naar een speciale gevangenis voor zwangere meisjes en vrouwen. “Het eten was zo slecht, het was er zo koud. Ik voelde me ellendig en huilde elke dag.”
Lees ook: Karina werd ontvoerd en bijna verkocht
Dood geboren
Een medegevangene gaf Sharmila geld voor een vliegticket. “Mijn zaak werd afgerond en ik vloog terug naar Nepal.” Daar kwam ze terecht in een opvanghuis. “Op een dag vond ik bloed in mijn bed. Ik werd naar het ziekenhuis gebracht, maar voordat ik daar aankwam werd mijn kindje dood geboren. Ik was zo verdrietig en het deed zo veel pijn.”
Vechten tegen mensenhandel
Sharmila was altijd bang om haar verhaal te vertellen. “Sinds ik counseling-gesprekken krijg, kan ik dat wel. Ik voel me sterker en praat met veel mensen.” Haar droom is om sociaal werker worden en te vechten tegen mensenhandel. Ze wil andere meisjes waarschuwen. “Ga niet zonder kennis naar het buitenland. Je kunt in dezelfde situatie terechtkomen als ik. Wees blij in je eigen land en studeer.”
Lees hier meer over meisjeshandel in Nepal
Meisjeshandel in Nepal moet stoppen
Sharmila is het slachtoffer geworden van meisjeshandel. En naast haar nog vele anderen, want in Nepal worden elk jaar meer dan 8.000 meisjes met geweld meegenomen of gelokt onder valse voorwendselen. Zij worden verkocht en gedwongen te werken in een bordeel, als huisslaaf of in een kledingfabriek, met levensverwoestende gevolgen.