Veel meisjes in Mozambique nooit meer terug naar school
De coronacrisis heeft een verwoestende impact op het leven van meisjes in Mozambique. Het land besloot als een van de eerste om de scholen te sluiten in maart 2020. Meisjes moesten thuisblijven, waardoor ze extra kwetsbaar zijn voor kindhuwelijken en tienerzwangerschappen – iets wat al een groot probleem vormt in Mozambique.
Voor de 17-jarige Ana*, die op 16-jarige leeftijd trouwde, heeft de pandemie een einde gemaakt aan haar hoop om haar opleiding af te maken. “Ik heb geen tijd meer om te studeren want er is overdag veel te doen. Ik word vroeg wakker en ga water zoeken, zodat ik kan koken en schoonmaken. Sinds de uitbraak van het coronavirus is dit mijn prioriteit, dus ik heb geen tijd meer om in de boeken te duiken.”
Ana woont in de provincie Sofala. Voor veel gezinnen daar verergerde COVID-19 de toch al moeilijke economische omstandigheden. De regio had al veel te lijden nadat het in 2019 werd getroffen door cycloon Idai. In 2020 kwamen daar nog overstromingen bij, die veel akkers verwoestten – de belangrijkste bron van inkomsten voor veel gezinnen.
Lees ook: Waarom dragen meisjes de zwaarste lasten van de coronacrisis?De enige optie?
Ook de ouders van Ana werden zwaar getroffen door de cycloon. Ze hadden niet langer genoeg geld om voor hun dochter te zorgen en besloten dat een huwelijk de beste optie was voor hun jonge dochter. Ana trouwde en inmiddels is ze vijf maanden zwanger van haar eerste kind. Ze ziet geen mogelijkheid om terug te keren naar het klaslokaal zodra de scholen weer opengaan, aangezien het zorgen voor haar baby haar belangrijkste prioriteit zal zijn.
Sinds de uitbraak van het coronavirus heb ik geen tijd meer om in de boeken te duiken
“Ik heb niemand die voor mijn kind zal kunnen zorgen als ik weer naar school zou gaan. Ik woon met mijn jongere zusje en mijn man is tuinman in de stad. Mijn ouders wonen te ver weg en de zorg zou te zwaar voor hen zijn,” vertelt Ana somber.
Vervlogen dromen
Voordat haar school sloot, was Ana druk bezig met het afronden van de 9e klas (vergelijkbaar met de derde klas van de middelbare school in Nederland). Ze droomde ervan verpleegster te worden. Nu zorgt ze voor haar jongere zusje en over een paar maanden voor haar eigen kind, terwijl ze zelf nog een kind is. Het dagelijkse leven zal hectisch worden en ruimte om te studeren zal er niet meer zijn, zelfs niet voor thuisonderwijs via de radio.
Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!Onderzoek naar impact corona
Het coronavirus is een grote bedreiging voor het onderwijs voor meisjes in Mozambique. Dat bleek ook uit recent onderzoek van Plan International naar de impact van COVID-19 op het leven van meisjes en jonge vrouwen in Mozambique. Families hebben extra financiële druk en het is moeilijk om te overleven. Vanwege de pandemie neemt het aantal kindhuwelijken toe, die weer leiden tot meer tienerzwangerschappen.
Dit doet Plan International
Via noodprogramma’s in Sofala heeft Plan International inkomensgenererende activiteiten opgezet voor adolescente meisjes en jonge vrouwen. Zo krijgen zij de kans om nieuwe vaardigheden te leren en een eigen inkomen te verdienen. Daarnaast pleit Plan voor betere toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidsrechten voor meisjes, zodat ze kunnen kiezen wanneer en of ze kinderen krijgen.
Ook traint Plan leraren om afstandsonderwijs te geven zolang de scholen nog gesloten zijn. Bijvoorbeeld door het maken van educatieve radioprogramma’s. Zo kunnen zo veel mogelijk kinderen tijdens de lockdown hun opleiding thuis voortzetten.
*De naam is veranderd om haar identiteit te beschermen.