Dorothy: van kinderdroom naar nachtmerrie
Als klein meisje keek Dorothy ontzettend op tegen de oudere meiden in het dorp die getrouwd waren. Ze dacht dat het huwelijk iets geweldigs was. Maar haar mening veranderde snel nadat ze op haar vijftiende trouwde…
Dorothy had hoge verwachtingen van het huwelijksleven en haar moeder dacht dat het uithuwelijken van haar dochter de oplossing zou zijn voor hun financiële problemen. Toch zette ze haar dochter niet onder druk. “Trouwen leek me beter dan naar school gaan. Mijn moeder dacht dat een schoonzoon onze familie zou kunnen helpen met voedsel en geld. Dus zei ze ‘ja’ toen ik vroeg of ik mocht trouwen.
Zonder eten opgesloten
De realiteit bleek heel anders dan haar kinderdroom van een gelukkig huwelijk. Getrouwd zijn was meer een nachtmerrie. “We hadden geen eten, dus ik at soms dagenlang niks. Mijn man had meerdere vriendinnen en minnaressen. Hij sloot me op in huis, zodat hij zijn vriendinnen kon bezoeken. Als hij de dag erna thuis kwam mocht ik pas weer naar buiten.”
Ontsnappen
Na heel veel geleden te hebben, kwam Dorothy in contact met een door Plan ondersteunde jongerengroep. Daar leerde ze dat het verkeerd was hoe haar man haar behandelde. Ze legden haar uit dat ze rechten had en dat de dingen die haar man deed gewelddadig waren. Ze vertelden haar ook dat ze de keuze had om uit het huwelijk te ontsnappen. “Mijn man was arrogant. Het kon hem niks schelen dat ik weg wou en nu is hij getrouwd met een andere vrouw”, vertelt Dorothy.
Geen gevaarlijke abortus
Dorothy was enorm opgelucht: “Ik voelde me weer jong en vrij.” Maar ze is niet compleet vrij…Voordat ze de stap nam en haar man verliet, raakte ze zwanger. Het kindje was nog maar drie weken oud toen ze scheidde en haar ex-man nam geen verantwoordelijkheid voor zijn dochter. “Mijn man wou eigenlijk geen kind. Als het aan hem lag, zou ik een abortus hebben ondergaan. Maar ik weigerde, want ik was bang en dacht dat ik dood kon gaan. Een abortus bestaat namelijk uit het nemen van traditionele en onveilige medicijnen.”
Uitgeputte kindbruid
Dorothy vindt het leven als een alleenstaande moeder zwaar en is afhankelijk van de hulp van haar ouders. “Meisjes die jong trouwen veranderen van een mooi schoolmeisje in een uitgeputte kindbruid. Dorothy voelt zich lelijk, onsuccesvol en gebruikt. “Hij trouwde met mij, daarna keek hij niet meer naar mij om. Nu ben ik alleenstaand met een kind waar ik voor moet zorgen. Het wordt heel moeilijk om iemand te vinden die nu nog met mij wil trouwen.”
Plan jongerengroep
Dorothy is nu lid van de jongerengroep die haar redde van een ongelukkig huwelijk. Sindsdien heeft ze geholpen om drie andere kindbruiden te laten ontsnappen uit hun slechte relaties. Maar de jeugdgroep krijgt te maken met veel uitdagingen in hun strijd tegen kindhuwelijken. “Onze grootste uitdaging, vooral als we met de ouders praten, is dat het moeilijk is om met een goed alternatief te komen. Veel ouders zien het uithuwelijken van hun kind als enige optie. Ze leven in armoede. Helaas kunnen we deze ouders niet gewoon geld geven om hun dochters naar school te laten gaan.”
Kindhuwelijken: problemen
Dorothy’s boodschap voor andere jonge meiden is luid en duidelijk: “Ik wil ze vertellen, dat ze niet moeten trouwen omdat het een makkelijke uitweg lijkt of een romantische droom. Ga naar school! Dit is de enige manier waarop je kansen krijgt in de toekomst. Een kindhuwelijk betekent samengevat in één woord voor mij maar één ding: problemen!”
Plan en de strijd tegen kindhuwelijken
Elk jaar trouwen 15 miljoen meisjes voordat ze achttien jaar oud zijn. Dat betekent dat één op de drie meisjes in een ontwikkelingsland bruid wordt voor haar achttiende. Onderwijs is belangrijk in de strijd tegen kindhuwelijken. Want een meisje dat naar school gaat trouwt later, krijgt minder kinderen, heeft een hoger inkomen en investeert later meer in haar kinderen. Plan helpt meisjes op school te blijven en zorgt dat hun families een inkomen hebben. Zo kunnen zij betalen voor de opleiding van hun dochters.
Plan geeft ook voorlichting over de gevaren van kindhuwelijken. Met ouders, jongeren, dorpshoofden en lokale organisaties wordt gesproken over het belang van onderwijs, de schade van kindhuwelijken en het respecteren van de rechten van meisjes. Ten slotte lobbyt Plan voor betere wetgeving en de handhaving ervan.
Meer lezen over Plan’s strijd tegen kindhuwelijken? Neem een kijkje in ons Dossier Kindhuwelijken.