Uitgehuwelijkt maar strijdbaar: Falmata (16) vecht voor haar vrijheid
De Nigerese Falmata moest op haar dertiende trouwen. Sindsdien leeft ze onder de terreur van haar man. Het leek een uitzichtloze situatie voor Falmata, maar sinds kort heeft ze weer hoop: “Ik vertrouw erop dat ik deze moeilijke situatie ga overwinnen.”
Falmata groeide op in de buurt van het Tsjaadmeer, waar ongeveer twintig miljoen mensen omheen wonen in de landen Tsjaad, Kameroen, Niger en Nigeria. Het toenemende geweld van met name Boko Haram heeft er hier voor gezorgd dat miljoenen mensen op de vlucht zijn, waarvan de helft kinderen. Meisjes als Falmata zijn extra kwetsbaar. Ze leven in constante angst door dreiging van ontvoering, aanvallen van gewapende groepen en seksueel geweld.
Nergens veilig
Falmata is wees en woonde bij haar grootouders. Drie jaar geleden besloten zij dat Falmata moest trouwen. Het geweld en (seksueel) misbruik door haar man, zorgt ervoor dat Falmata in angst leeft. Ondanks dat ze al meerdere keren is terug gevlucht naar haar grootouders, blijft haar man eisen dat Falmata naar hem wordt teruggebracht. “We hebben geen geld om de bruidsschat terug te betalen, dus de situatie zorgt voor veel spanningen tussen onze families,” vertelt Falmata. “Ik ben altijd bang als ik weer word teruggebracht naar zijn huis, omdat hij me slaat en ik dingen met hem moet doen die ik niet wil. Maar als ik naar mijn grootouders vlucht, word ik vernederd.”
Een sprankje hoop
Om meiden als Falmata te kunnen ondersteunen, zet Plan mobiele eenheden op. In deze pick-uptrucks werken onder andere een voedingsdeskundige, een arts, een verpleegkundige en een genderspecialist. Op deze veilige plek kon Falmata haar verhaal delen met deskundigen. Ze krijgt nu psychische ondersteuning en een medische behandeling voor een aan angst gerelateerde huidaandoening.
Falmata is op aanraden van Plan ook lid geworden van een jongerenclub in haar buurt. Hier krijgen meiden life skills-trainingen over bijvoorbeeld ondernemerschap, maar ook over de rechten die ze hebben. Zo krijgen deze meiden de kennis en het zelfvertrouwen om hun eigen beslissingen te maken. Falmata komt bij de jongerenclub ook in contact met meiden die in hetzelfde schuitje zitten. Ze helpen elkaar om sterker uit hun stressvolle situatie te komen. Het geeft Falmata weer hoop op vrijheid: “Door alle steun die ik krijg, vertrouw ik er weer op dat ik deze moeilijke situatie ga overwinnen. Ik wil mijn eigen kledingbedrijf beginnen zodat ik financieel onafhankelijk kan worden en de bruidsschat zelf kan terugbetalen.”
Wil je meer weten over hoe we meisjes als Falmata helpen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!
Eeuwenoude traditie
Falmata is nog steeds getrouwd omdat haar familie de bruidsschat niet kan terugbetalen. Tot het geld is terugbetaald, is haar man niet bereid haar te laten gaan. Helaas is een kindhuwelijk zoals dat van Falmata geen uitzondering, maar een eeuwenoude traditie. In Niger trouwt 75 procent van de meisjes voor hun achttiende verjaardag. In Diffa – het gebied dat het meest getroffen wordt door de humanitaire crisis – is dit zelfs 89 procent. Plan zet zich in om dit soort schadelijke tradities te doorbreken en vecht samen met meisjes als Falmata voor hun vrijheid.