Terugblik: tien jaar Wereldmeisjesdag

Op 11 oktober is het Wereldmeisjesdag, een door de Verenigde Naties uitgeroepen internationale dag waarop aandacht wordt gevraagd voor meisjesrechten. Er is veel te vieren op Wereldmeisjesdag, maar er is ook aandacht voor het werk dat nog te doen is voor gelijke rechten van meisjes en jonge vrouwen. In 2022 vieren we de tiende Wereldmeisjesdag, een mooie gelegenheid om terug te blikken op grote en kleine successen van de afgelopen tien jaar.

2012: Eerste Wereldmeisjesdag

Door zorgen over de langzame vooruitgang van meisjesrechten roept de Verenigde Naties 11 oktober uit als Wereldmeisjesdag (International Day of the Girl). De dag herinnert de internationale gemeenschap eraan te blijven strijden voor meisjesrechten. Belangrijke pijlers zijn sterk leiderschap, sterk beleid en wetgeving en een betere naleving hiervan.

2013: Restricties voor vrouwen in militaire dienst in de Verenigde Staten opgeheven

Tot 2013 werden vrouwen bij twintig procent van de gevechtsposities in het leger van de Verenigde Staten niet aangenomen, omdat deze fysiek te zwaar zouden zijn. Nu kunnen vrouwen ook een tank besturen, mortieren afvuren en infanteriesoldaten in de strijd leiden.

2014: Malala Yousafzai wint Nobelprijs voor de Vrede

De Pakistaanse Malala Yousafzai is van jongs af aan al een voorvechter van onderwijs voor meisjes. Ze kwam in het nieuws toen ze in het hoofd was geschoten door de Taliban, omdat ze zich uitsprak tegen hun regime. In 2014 werd ze de jongste winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede.

Malala ontvangt Nobelprijs voor de Vrede

2015: Nigeria verbiedt meisjesbesnijdenis

Een nieuwe wet in Nigeria zorgt voor een verbod op meisjesbesnijdenis. Ook al is meisjesbesnijdenis nu bij wet verboden, het blijft lastig om deze praktijk te voorkomen. De culturele overtuigingen die meisjesbesnijdenis ondersteunen zijn diepgeworteld.

2016: Kindhuwelijken zijn in Zimbabwe verboden

Voorheen mochten meisjes in Zimbabwe vanaf hun zestiende trouwen en jongens vanaf hun achttiende. In 2016 is dit wettelijk gelijk getrokken en mag niemand onder de achttien jaar in het huwelijk treden.

Prisca* werd op haar zestiende uitgehuwelijkt.

2017: India verbiedt seks met minderjarige meisjes

Seks met minderjarige meisjes was al verboden in India. Alleen ging deze wet niet op voor getrouwde meisjes onder de achttien jaar. De nieuwe wet verbiedt seks met alle minderjarige meisjes. Ook de meisjes die al getrouwd zijn kunnen nu hun man aanklagen voor verkrachting als ze gedwongen worden tot seks.

2018: Mellicentia (17) spreekt Verenigde Naties toe

De 17-jarige Mellicentia uit Sierra Leone mocht spreken voor Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties. Zij hield een vlammend betoog over haar strijd tegen tienerzwangerschappen, seksueel geweld en economische uitsluiting. Samen met andere kinderrechtenorganisaties traint Plan International jongeren zoals Mellicentia zodat ze nog beter voor hun rechten kunnen opkomen.

Mellicentia youth advocate
Mellicentia spreekt voor het Kinderrechtencomité van de VN.

2019: TUI Academy-student Estefany is werknemer van het jaar

De 22-jarige Estefany moest stoppen met school toen zij haar zoontje kreeg. Via-via hoorde zij over de TUI Academy, een samenwerking tussen Plan International en de TUI Care Foundation, waarbij kansarme jongeren de mogelijkheid krijgen opgeleid te worden voor de toerismebranche. Binnen een jaar haalde zij haar diploma gastronomie. Nu werkt ze in een banketbakkerij in een groot hotel in de Dominicaanse Republiek. “In het begin was ik erg verlegen, maar ik heb geleerd meer te communiceren met mijn collega’s. Voor al mijn inzet ben ik nu tot werknemer van het jaar verkozen.”

Estefany aan het werk in de banketbakkerij

2020: Instagram en Facebook zetten eerste stap in aanpak tegen online intimidatie van meisjes

Instagram en Facebook gaan naar aanleiding van het onderzoek Freedom Online van Plan International in gesprek met een wereldwijd panel van 15 meisjesactivisten over online intimidatie van meisjes. Socialmediabedrijven staan bovenaan de lijst van instanties die volgens meisjes actie moeten ondernemen tegen online intimidatie.

2021: In Tanzania zijn tienermoeders en zwangere meisjes weer welkom op school

Goed nieuws uit Tanzania: tienermoeders en meisjes die zwanger zijn mochten voorheen niet (terug) naar school. Dit vrouwonvriendelijke beleid komt uit de jaren ‘60 en werd in 2002 een wet. De minister van Onderwijs Joyce Ndalichako maakte in november bekend dat de meisjes weer terug naar school mogen. Onderwijs is belangrijk voor ieder kind, maar voor meisjes in het bijzonder. Het zorgt niet alleen voor betere kansen op een fatsoenlijke baan met een inkomen, maar zorgt ook voor minder kindhuwelijken en tienerzwangerschappen (WHO, 2020).

Joyce met drie kinderen
Joyce (25) werd uitgehuwelijkt toen ze vijftien was en kreeg haar eerste kind op haar zestiende. Ze kon niet terug naar school in Tanzania.

2022: beleid van de Verenigde Naties over activisme van meisjes en jonge vrouwen

Het allereerste beleid van de Verenigde Naties over activisme van meisjes en jonge vrouwen is een feit. Dit nieuwe document van de Mensenrechtenraad is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat meisjes en jonge vrouwen worden erkend als aanjagers van verandering en dat ze de ruimte krijgen om veilig, gelijkwaardig en betekenisvol hun stem te laten horen!

Wereldmeisjesdag is nog steeds nodig

Hoewel er in de afgelopen 10 jaar verbeteringen zijn in meisjesrechten op bijvoorbeeld het gebied van onderwijs en kindersterfte, leven er nog steeds 3 miljard meisjes en vrouwen in landen die “slecht” of “zeer slecht” scoren op gelijke rechten.

Jacqui Gallinetti, directeur Monitoring, Evaluatie, Research en Learning bij Plan International: “De vooruitgang van meisjesrechten over de afgelopen 10 jaar was te langzaam, te kwetsbaar en te ongelijk. Het resultaat hiervan is dat talloze meisjes over de hele wereld nog met dezelfde ongelijkheid opgroeien als hun moeders jaren geleden deden. Deze Wereldmeisjesdag is een grimmige herinnering aan hoeveel werk er nog nodig is om gelijke rechten voor meisjes en vrouwen te bereiken. We moeten verder gaan dan alleen het wettelijk erkennen van de rechten van meisjes, en de toezeggingen dringend ondersteunen met investeringen, zodat elk meisje de kans krijgt zich te ontplooien.

 

 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau