Tejitu overtuigde haar ouders ervan om haar kindhuwelijk te stoppen
Toen Tejitu uit Ethiopië veertien jaar oud was, hoorde ze haar familie praten over een huwelijksvoorstel dat ze hadden gekregen van een man in de twintig. Ze merkte aan haar ouders dat ze graag op het aanbod in wilden gaan.
In de regio Amhara, waar Tejitu woont, trouwt 75 % van de meisjes voordat ze achttien jaar oud is. Veel van hen worden al vanaf twaalfjarige leeftijd uitgehuwelijkt. Een grote reden voor arme families om hun kinderen uit te huwelijken is dat ze dan een mond minder te voeden hebben. Daarnaast zorgt het voor inkomen, omdat de ouders huwelijksgiften ontvangen van de gemeenschap.
Goede bedoelingen
“Mijn vader wordt oud en wilde daarom graag een man voor me die hem kon helpen met het werk op het land,” vertelt Tejitu, die nu vijftien jaar oud is. “Ze wilden een beter leven voor me en dachten dat trouwen de oplossing was. Ze dachten dat ik graag echtgenote zou willen zijn.”
Maar niets is minder waar.
“Ik wilde niet op zo’n jonge leeftijd al trouwen,” zei Tejitu. “Ik was bekend met de mogelijke gevaren van kindhuwelijken door de bijeenkomsten van een jongerengroep die ik bijwoon op school.”
Lees ook: Medhanit werd uitgehuwelijkt: “Ik voelde me zo machteloos”Girls Advocacy Alliance
De jongerengroep maakt onderdeel uit van de Girls Advocacy Alliance. Dit is een gezamenlijk initiatief van Plan International, Terre des Hommes en Defence for Children – ECPAT Nederland, dat een einde wil maken aan kindhuwelijken. Eén van de plekken waar ze werken is Lasta, het district waar Tejitu woont.
De groep brengt jongeren samen om kindhuwelijken en andere schadelijke praktijken als meisjesbesnijdenis te bespreken. Hierbij wordt ook besproken hoe de jongeren ervoor kunnen zorgen dat dit niet meer voorkomt in hun community’s.
“Ik vertelde mijn ouders dat ik dood kon gaan als ik zwanger zou worden, omdat mijn lichaam nog niet ver genoeg is ontwikkeld,” zegt Tejitu.
En daar heeft ze gelijk in. Wereldwijd zijn complicaties bij zwangerschappen en bevallingen doodsoorzaak nummer één bij meisjes tussen de 15 en 19 jaar oud.
Wil je op de hoogte blijven van de strijd tegen kindhuwelijken? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!Samen sterk staan
Tejitu was vastberaden om te zorgen dat dit haar niet zou gebeuren. Ze vroeg haar docenten en vrienden van de jongerengroep om haar te helpen. Ieder van hen had trainingen gevolgd van de Girls Advocacy Alliance en dus rapporteerden ze de zaak bij de lokale anti-kindhuwelijk taakgroep, die in 2016 door Plan International is opgericht. De taakgroep bezocht Tejitu’s ouders en probeerde hen ervan te overtuigen om van gedachten te veranderen.
“Kindhuwelijken zijn een grote traditie hier, dus het was niet makkelijk, maar uiteindelijk zijn mijn ouders akkoord gegaan. De bruiloft werd afgelast,” zegt Tejitu. “Ik was zo opgelucht.”
Verandering in de familie
Het was een belangrijke verandering voor de familie. De oudere zussen van Tejitu werden allebei op jonge leeftijd uitgehuwelijkt en waren, zoals veel voorkomt onder kindbruiden wereldwijd, slachtoffer van huiselijk geweld door hun partners. Eén van hen was nog maar tien jaar oud toen ze gedwongen werd met een man te trouwen die tien jaar ouder was dan zij. Volgens Tejitu sloeg hij haar regelmatig. De andere zus van zeventien verliet haar partner na twee maanden omdat hij haar misbruikte. Het heeft Tejitu enorm geholpen in haar strijd tegen haar eigen kindhuwelijk om haar moeder te herinneren aan hoe ongelukkig haar andere dochters waren in hun huwelijken.
Haar moeder zei: “We laten het huwelijk niet doorgaan omdat Tejitu het niet wil. Ik houd van mijn dochter, ze betekent alles voor me.”
“Ik was zo opgelucht toen mijn ouders mijn huwelijk niet door lieten gaan”
Toekomstplannen
Tejitu’s vader heeft inmiddels een andere oplossing voor zijn landbouwproblemen gevonden: hij verhuurt het land van de familie in plaats van er zelf op te werken.
Nu ze gezien heeft hoe vastberaden de leden van haar community waren om haar kindhuwelijk – iets wat illegaal is in Ethiopië – tegen te houden, is Tejitu er zeker van dat haar ouders hun plannen om haar uit te huwelijken hebben laten varen. In plaats daarvan kijken ze naar haar toekomst.
“Mijn ouders helpen me nu om onderwijs te volgen. Ik geloof echt dat ze me nu niet zonder mijn toestemming zouden uithuwelijken,” zegt ze. “Op een dag zou ik graag dokter willen worden. Ik wil zieke vrouwen helpen om beter te worden.”