Tanzila werd slachtoffer van intimidatie: “Als ik niet zou trouwen, zouden ze me ontvoeren”
“Mensen belden mijn grootmoeder en bedreigden haar. Ze zeiden dat ze haar zouden vermoorden of ontvoeren als ze me niet zou uithuwelijken,” vertelt Tanzila (19), die met haar grootouders, oom, tante en neven in een plattelandsdorp in Bangladesh woont. Tanzila’s grootmoeder kon de bedreigingen, het misbruik en de pesterijen niet verdragen en besloot haar jonge kleindochter in het geheim uit te huwelijken. Tanzila’s moeder, die ver weg van huis aan het werk was, wist van niets.
De problemen begonnen toen Tanzila veertien jaar oud was. Onderweg naar school kreeg ze bedreigingen en misbruik naar haar hoofd geslingerd. “Eve teasing”, zoals dit soort pesterijen bekend staan, is een wijdverbreide vorm van seksuele intimidatie die vooral gericht is op ongetrouwde meisjes. Hieronder vallen bijvoorbeeld seksuele avances en intimidatie, maar ook verkrachting en ontvoering.
Dreigtelefoontjes
“Mijn grootmoeder werd voortdurend gebeld door onbekende nummers, we maakten ons er enorm zorgen over. Ik had geen idee hoe ze aan ons telefoonnummer kwamen, want ik praatte in die tijd met niemand,” legt Tanzila uit. “Ze bedreigden me en zeiden dat ze met me wilden trouwen. Deed ik dat niet, dan zouden ze me ontvoeren.”
De bedreigingen zorgden ervoor dat Tanzila al haar vrijheid verloor. “Ik kon niet meer alleen over straat. De bedreigingen waren zo ernstig dat er altijd iemand met me mee moest als ik naar buiten wilde.”
Lees ook: Fatmata, de Malala van haar dorp, helpt meisjes die verkracht zijnEve teasing
Eve teasing komt in Bangladesh veel voor en heeft een gigantische impact op het leven van meisjes. Het is een van de redenen dat veel meisjes in Bangladesh, met name in de plattelandsdorpen, stoppen met school. Uit schaamte en angst besluiten de ouders of het meisje zelf dat naar school blijven gaan een te groot risico is. Ook voelen families zich vaak gedwongen hun dochter uit te huwelijken om de bedreigingen te stoppen.
Een kindhuwelijk
Zo ook Tanzila’s grootmoeder. Uiteindelijk kon ze de constante bedreigingen niet langer aan en ging ze akkoord met een huwelijksaanzoek voor Tanzila. “Ik probeerde het tegen te houden, maar door het continue eve teasing was mijn oma vastbesloten. Zelf dacht ik ook dat het misbruik en het pesten zou stoppen als ik trouwde.”
Maar het geweld hield niet op, in haar huwelijk werd Tanzila regelmatig geslagen en misbruikt. “Mijn man leek eerst best aardig, maar toen ik bij hem introk kwam ik erachter dat hij een drugsverslaving had en nog altijd heeft. Hij sloeg me vaak.”
Uiteindelijk wist Tanzila aan haar huwelijk te ontsnappen. “Toen mijn moeder erachter kwam dat ik getrouwd was en problemen had met mijn schoonfamilie, hoefde ik van haar niet meer terug te gaan.”
Zelf dacht ik ook dat het misbruik en het pesten zou stoppen als ik trouwde
Blijven leren
Tanzila heeft hard moeten vechten al die tijd te blijven studeren. Ondanks dat haar verdere familie de waarde van onderwijs voor meisjes niet in zag en vond dat naar school gaan het risico op Eve teasing alleen maar vergrootte, zette Tanzila door. Ze maakte de middelbare school af en hoopt nog verder te leren.
Naast de steun van haar moeder heeft ze ook veel steun gekregen van een jongerengroep die werd gevorm door de gemeenschap en wordt ondersteund door Plan International en haar partners. De groep komt regelmatig bij elkaar om onderwerpen als kindhuwelijken en seksuele gezondheid te bespreken en om leiderschapstrainingen te volgen.
Tijdens een van deze bijeenkomsten kreeg Tanzila te horen dat er een nieuwe school zou worden geopend in haar dorp. Er werden nog leraren gezocht en ze besloot te solliciteren. Op de school worden kinderen die gestopt zijn met school geholpen met extra lessen, zodat ze weer in het reguliere onderwijs kunnen instromen.
Wil je meer weten over onze strijd tegen seksueel geweld? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!“Nog niet iedereen is ervan overtuigd dat kindhuwelijken gevaarlijk zijn”
Tanzila kreeg de baan en zet zich daarmee niet alleen in om deze kinderen op te leiden, maar ook om het aantal kindhuwelijken te verminderen. “Naast de gewone lessen vragen we aandacht voor eve teasing en kindhuwelijken door verschillende activiteiten te organiseren. Het aantal kindhuwelijken in de omgeving is nu een stuk lager dan voorheen. Bijna de helft van de inwoners weet nu van de gevaren, maar de rest is nog steeds niet overtuigd.”
Ook voor Tanzila zijn de gevolgen van eve teasing en haar huwelijk nog steeds voelbaar. “Ook nu gaat er altijd een familielid mee als ik ergens naartoe ga, maar de situatie is wel verbeterd. Ik heb trainingen gevolgd en mijn familie hierover verteld, waardoor ze meer gerustgesteld zijn. Ze weten nu dat ik niet in de problemen kom.”