Shreya is reisleider in de Himalaya
Hoewel reisleider in Nepal van oorsprong een beroep was dat vooral door mannen werd uitgeoefend, liet Shreya (21) zich daar niet door weerhouden. Als kind vond ze het al fantastisch om de toeristen die naar haar thuisstad Pokhara in de Himalaya kwamen de juiste weg te wijzen. Met behulp van Plan International kon ze haar droom om reisleider te worden waarmaken.
“Ik ben de jongste van drie kinderen,” vertelt Shreya. “Mijn ouders werkten hard als schoonmakers. Hoewel ze niet veel geld verdienden, zorgen ze er altijd voor dat wij genoegen te eten hadden. Ik was weleens jaloers op vrienden die snoep konden kopen of mooie kleren droegen. Maar ik wist dat mijn ouders dit niet konden betalen, dus zei ik er thuis niks over.”
Toch naar school
“Hoewel we het niet breed hadden, stuurden mijn ouders ons wel naar school,” vertelt Shreya verder. “Ze vroeger hiervoor geld aan familie. Sommige familieleden vonden het raar dat mijn ouders ons naar school stuurden, omdat ze het financieel moeilijk hadden. Maar mijn ouders hadden alles voor ons over.”
Sommige familieleden vonden het raar dat mijn ouders ons naar school stuurden
Wandeltochten voor toeristen
Toen Shreya klaar was met school, wilde ze graag naar Duitsland om verder te studeren. Ze sprak echter geen Duits, wat een vereiste was om aangenomen te worden. In plaats daarvan besloot ze dat ze reisleider wilde worden. “Als kind vond ik het al leuk om met de toeristen die door Pokhara reisden te praten en ze te helpen,” legt Shreya uit.
Lees ook: Een mooie toekomst voor jongeren in GuatemalaBanen bieden aan jonge vrouwen
Plan International werkt samen met bedrijven in Pokhara om jonge vrouwen uit de stad banen te bieden. Ze leren vaardigheden die ze vervolgens kunnen gebruiken in opkomende sectoren, zoals het toerisme. Shreya deed mee met het project en kreeg een gratis cursus bij het bedrijf 3 Sister Adventure Trekking, dat wandeltochten door de Himalaya organiseert. “Ik denk dat ik voorbestemd was om reisleider te worden. Misschien was dit de reden dat ik niet naar het buitenland kon gaan,” vertelt ze.
Promotie
Na de cursus werd Shreya aangenomen als leerling-reisleider, maar ze maakte al snel promotie tot volwaardig gids. “Toen ik werkte als leerling-reisleider, liepen twee wandelaars ver voorop de rest van de groep. Het begon echter al nacht te worden en ik wilde niet dat ze zonder spullen in het donker zouden zitten. Ik ben snel met hun bagage vooruit gelopen. De wandelaars waren onder de indruk van mijn behulpzaamheid. 3 Sister heeft me toen promotie gegeven tot volwaardig reisleider. Het was een van de gelukkigste momenten uit mijn leven.”
Nare opmerkingen
Soms wordt Shreya belachelijk gemaakt door mannen, omdat ze een vrouwelijke reisleider is. “Het beroep van reisleider was traditioneel een mannenberoep. Als vrouwelijke reisleider krijg ik vaak nare opmerkingen. Dit was niet makkelijk in het begin, maar tijdens mijn training leerde ik hoe ik met deze situaties om moest gaan. Stilte helpt nooit als je te maken krijgt met geweld. Je moet je ertegen uitspreken,” zegt Shreya.
Als vrouwelijke reisleider krijg ik vaak nare opmerkingen
De coronapandemie
Shreya heeft een goed inkomen van haar baan als reisleider. Haar werk was stabiel tot het coronavirus uitbrak, wat grote invloed had op de toeristensector. Reisbeperkingen betekenden dat er plotseling geen buitenlandse toeristen meer kwamen. Het binnenlandse toerisme bloeide juist op. “Ik probeerde de hoop niet te verliezen en vertelde mijzelf dat alles snel weer terug zou gaan naar het oude en ik mijn werk weer kon oppakken,” zegt Shreya.
“Ik ben blij met wat ik doe”
Shreya is nu 21 en haar ouders zijn trots op wat ze doet. “Toen ik mij aanmeldde voor de training, moedigde ik mijn vrienden aan om hetzelfde te doen, maar niemand was geïnteresseerd. Nu hebben ze daar spijt van. Sommige vrienden zijn bang dat ik naar het buitenland zal gaan om geld te verdienen. Ik moet daarom lachen. Ik ben blij met wat ik nu doe.”
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de ASN Bank en Adecco