#SheVotesToo: Meer Nigeriaanse meisjes naar de stembus
In Nigeria heeft 19,5 procent van de vrouwen tussen de 15 en 49 besnijdenis ondergaan. 43 procent van de meisjes trouwde voor haar achttiende en 30 procent van de meisjes tussen de 9 en 12 jaar gaat niet naar school. Dit is onacceptabel en daarom komen meisjes in actie om verandering teweeg te brengen. En daar speelden de verkiezingen dit jaar een grote rol in.
Om meisjesrechten op de kaart te zetten bracht Adokaji al haar vrienden bij elkaar. Ze sloten zich aan bij het Girls Get Equal-programma van Plan International. Het programma gaf ze een platform om samen te komen met andere meisjes en jonge vrouwen om samen op te komen voor kwesties die vrouwen aangaan. Zowel in hun gemeenschappen als op het hoogste politieke niveau.
#SheVotesToo
In 2022 zetten de meiden het #SheVotesToo initiatief op in aanloop naar de verkiezingen in Nigeria. “We werkten samen met andere jongerenorganisaties zodat we sterker stonden en nog zichtbaarder waren”, vertelt Adokaji. “Met de campagne wilden we ervoor zorgen dat politieke partijen de belangen van jongeren en van meisjes in het bijzonder op de politieke agenda zetten. Ook wilden we meisjes aansporen om de leiding te nemen in politieke discussies over kwesties gerelateerd aan gender. En we wilden dat meisjes een actieve rol zouden spelen bij de verkiezingen in 2023.”
De GGE groep zette verschillende activiteiten op om jongeren en politiek met elkaar te verbinden. “We zetten een online enquête op om te achterhalen of jongeren goed voorbereid waren op de komende verkiezingen. Uit de resultaten konden we opmaken dat jongeren en met name meisjes weinig interesse hadden in de politiek.”
"We wilden dat meisjes een actieve rol zouden spelen bij de verkiezingen in 2023.”
Hun stem telt
En dat is een groot probleem, want om een beter politiek klimaat voor jongeren te realiseren is hun stem het allerbelangrijkst. “Om deze jongeren, maar ook politici, te bereiken, besloten we een Twitterstorm te creëren. We tagden beslissingsmakers op het gebied van gender en een aantal van hen reageerde op onze vragen. Daarnaast organiseerden we ook street rallies om aandacht te vragen voor de verkiezingen, en paneldiscussies om gesprekken over gender en jongerenparticipatie in de politiek te stimuleren.”
Lees ook: “Mijn mening is net zo belangrijk als die van een man”12 miljoen nieuwe stemmers
De campagne was een groot succes. De politieke betrokkenheid, met name onder jongeren en jonge vrouwen, is sterk vergroot. “Er hebben zich 12 miljoen nieuwe stemmers aangemeld en de statistieken laten zien dat zeventig procent daarvan student is. En meer dan 26 procent van de nieuwe aanmeldingen is vrouw. En er werd een 26-jarige vrouw gekozen voor de House of Assembly.”
Wetsvoorstellen
Ook werd een belangrijke verandering op de kaart gezet: een aanpassing van de grondwet om te vechten tegen kindhuwelijken. “We hebben de regering gevraagd een minimumleeftijd voor het huwelijk vast te leggen in de wet. Ook hebben we een wetsvoorstel voor het recht op onderwijs ingediend om ervoor te zorgen dat meer kinderen, en met name meisjes, naar school kunnen gaan en hun opleiding af kunnen maken. De komende tijd zullen we ook blijven volgen hoe dit wetsvoorstel behandeld wordt.”
Op de hoogte blijven van het werk van Plan International? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!Om in de gaten te houden of politici hun beloften ook daadwerkelijk nakomen, heeft de Girls Get Equal groep een dashboard gemaakt waarin ze de status van hun wetsvoorstellen kunnen inzien. “Ook kunnen meisjes, jonge vrouwen en jongeren op dit platform met elkaar in contact komen, doelen opstellen en samenwerken aan berichten aan beleidsmakers op alle niveaus”, vertelt Adokaji.
“De bal ligt nu bij ons”
Zo worden er, ook nu de verkiezingen voorbij zijn, nog vruchten geplukt van de #SheVotesToo campagne. Adokaji: “We zullen de campagne ook blijven voortzetten, zodat de participatie van jongeren en met name meisjes ook bij toekomstige verkiezingen hoog is. Zo zorgen we er ook voor dat gelijkheid op de politieke agenda blijft staan. Daar zijn we nu heel goed op voorbereid: de bal ligt nu bij ons.”