Samuel strijdt voor gelijkheid: “Ik deel de taken nu met mijn zussen”
“Vroeger behandelde ik mijn zusjes en meisjes in de klas oneerlijk. Nu wil ik dat ze geen last meer hebben van geweld en ongelijkheid”, zegt de twaalfjarige Samuel uit Sierra Leone.
Samuel is opgegroeid in het Koinadugu district. Zijn vader is een pastoor en zijn moeder werkt op de markt. “Ik heb één broer en twee zussen. Vroeger speelde ik het grootste deel van mijn tijd met mijn vrienden terwijl mijn zussen alle huishoudelijke taken deden”, geeft hij toe.
Meisjes richten zich op het huishouden
In de meeste gezinnen in Sierra Leone werken de vrouwen niet – ze zorgen voor de kinderen, maken schoon, doen het huishouden, koken het eten en halen water en brandhout. Al op jonge leeftijd leren meisjes dat ze zich moeten richten op het huishouden, het huwelijk en het opvoeden van de kinderen. Tegelijkertijd worden jongens voorbereid op leidinggevende rollen, zowel thuis als op school.
Lees ook: Meisjes in Mali eisen veranderingDoor zijn deelname aan het Safer Schools 4 Girls (SS4G) project van Plan International besefte hij hoe oneerlijk dit eigenlijk was. Voor zijn deelname hadden de dagen van Samuel weinig structuur en was zijn opleiding geen prioriteit. Door zijn interacties met zijn zussen en de lessen binnen het project heeft Samuel zijn kijk op de wereld kunnen veranderen. “Op school sloot ik me aan bij de Champions of Change club, waar ik leerde over de kracht van solidariteit, gendergelijkheid en het belang van opstaan tegen discriminatie.”
De Champions of Change club moedigt zowel meisjes als jongens aan om gendernormen te ontdekken en in twijfel te trekken. Door te reflecteren leren de kinderen samen hoe ze bestaande machtsstructuren in hun gemeenschappen kunnen uitdagen.
Verantwoordelijkheden delen
“Ik besef nu me nu dat echte gelijkheid gaat om het delen van verantwoordelijkheden, ongeacht gender”, zegt Samuel. “Nu deel ik de taken met mijn zussen; ik doe de was en ik veeg het erf. Ik moedig ook mijn broer en vader aan om te helpen met koken. Ik vertel ze dat koken niet alleen voor vrouwen is. Nu geldt: wie het eerst wakker is, die veegt het erf. De jongens helpen met koken om de meisjes tijd te geven om buiten te spelen, en jongens en meisjes hebben evenveel tijd om te studeren.”
Ik besef nu me nu dat echte gelijkheid gaat om het delen van verantwoordelijkheden
Deze verandering gaat verder dan het gezin van Samuel. Hij is ook een uitgesproken activist voor gendergelijkheid in zijn gemeenschap geworden. “Ik spreek mijn leraren aan op discriminerend gedrag tegenover de meisjes in mijn klas en ik heb met de schoolleiding gesproken over de ongelijke verdeling van leiderschapsrollen op school.”
Samuel moedigt meisjes ook aan om zich aan te melden om klassenvertegenwoordiger te worden en heeft een rooster opgesteld voor het schoonmaken van de klas, zodat zowel jongens als meisjes om de beurt de klaslokalen vegen. Als resultaat hebben meer meisjes nu leidinggevende rollen in verschillende schoolactiviteiten.
Grote dromen
Zijn lerares en mentor, juf Veronica, heeft een belangrijke rol gespeeld in Samuels ontwikkeling. Zij was zijn mentor en zag zijn potentie. Samen behandelden ze wekelijks moeilijke onderwerpen zoals genderongelijkheid, discriminatie en tienerzwangerschappen tijdens hun mentorsessies. “Het begeleiden van Samuel was niet alleen mijn baan, maar ook iets moois dat ons allebei heeft veranderd”, zegt ze.
Op de hoogte blijven van ons werk? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!Samuel is ambitieus en heeft grote dromen. Hij zegt dat hij dokter wil worden als hij ouder is, zodat hij gezondheidszorg kan bieden aan mensen in kwetsbare gebieden in zijn land. Hij wil zich ook blijven inzetten voor de rechten van meisjes. “Ik droom van een toekomst waarin alle kinderen kunnen opbloeien en zelf positieve verandering kunnen creëren. Ik sta voor gemeenschappen zonder geweld – zelfs in de meest afgelegen gebieden”, concludeert hij.