Salima kreeg een kind van haar ontvoerder
Sinds 2011 worden het noordoosten van Nigeria en omliggende landen zoals Niger en Kameroen geterroriseerd door terreurgroep Boko Haram. Miljoenen mensen moesten al vluchten en duizenden meisjes zijn ontvoerd. Salima* (21) is daar één van.
Vluchten zonder succes
In 2014 woonde Salima, toen achttien jaar oud, met haar man in het noorden van Nigeria. Ze woonden in een huisje gemaakt van golfplaten. Haar man had zijn eigen winkel en Salima deed het huishouden. In oktober 2014 drongen zwaar bewapende troepen van Boko Haram het dorp binnen. Ze schoten bijna alle mannen neer, roofden de huizen leeg en verbrandden scholen, kerken en banken.
Salima en haar man vluchtten richting het zuiden naar haar ouders. Maar een dag later arriveerde Boko Haram ook daar. Drie mannen met machinegeweren drongen het huis van Salima’s ouders binnen. Haar vader probeerde zijn familie nog te beschermen, maar zonder succes. Salima en haar drie zussen werden geblinddoekt en meegenomen door Boko Haram als potentiële bruiden.
“Ik bad dat ze Boko Haram zouden verslaan”
Salima kwam bij één van de mannen te wonen. Deze man had al een vrouw en Salima was nu ook officieel zijn vrouw. Ze had in het huis een kamer met een bed, kledingkast en een tafel. Verder was ze de hele dag aan het koken of schoonmaken. Ze moest binnen blijven en mocht het huis alleen verlaten als de terreurgroep naar een nieuw veroverd dorp verhuisde.
Salima kreeg goed te eten en te drinken, maar ze bleef een gevangene. Na een tijd werd ze zwanger van ‘haar man’. “Ik kan me nog herinneren dat ik een keer straaljagers over hoorde vliegen. Ik bad dat ze Boko Haram zouden verslaan.”
Lees ook: “Boko Haram vermoordde mijn ouders en misbruikte me”
Plannen om te ontsnappen
De terroristen wilden Salima niet vertellen hoe het met haar zussen ging. Na maanden van gevangenschap mocht ze van haar man haar zus Jessica* (14) zien. Ze woonde in een dorp vlakbij haar. Toen de zussen samen waren, maakten ze plannen om te ontsnappen. Dit was erg gevaarlijk, want ze werden continu in de gaten gehouden door de mannen van Boko Haram.
De mannen vonden het raar dat Salima haar zus mocht zien en gingen verhaal halen bij haar man. Hij werd meegenomen en opgesloten. Een paar weken laten kreeg Salima te horen dat hij was vermoord. Hij werd ervan verdacht plannen te hebben om Boko Haram te verlaten en in vrede te leven met zijn vrouwen.
Ontsnapt door de bossen
Nadat haar man was doodgeschoten, werden Salima en Jessica samen met twee andere vrouwen meegenomen. Ze moesten naar de leider van Boko Haram. Een jongen begeleidde ze door de bossen van Nigeria naar een onbekende toekomst. Tijdens deze reis stortte Salima in. Ze was toen vier maanden zwanger. De jongen rende weg om hulp te halen. Salima en Jessica realiseerden zich dat dit waarschijnlijk hun enige kans was om te ontsnappen. Op hun laatste krachten renden de zussen zo ver ze konden. Na uren ronddwalen kwamen ze een Nigeriaanse militair tegen. Dit was hun redding.
Ik bedank god dat de man bij wie ik woonde is vermoord
“Ik bedank god dat de man bij wie ik woonde is vermoord. Als dat niet zo was, dan hadden we nooit de kans gekregen om te ontsnappen.” Salima is erg blij dat ze haar vrijheid terug heeft, maar zal deze ervaring altijd bij zich dragen. Ze kijkt verdrietig naar haar zoon Issaka* (1). Hij is de zoon van een terrorist.
Plan in Nigeria
Elizabeth Joel Maiyaki werkt voor Plan International Nigeria. “De kern van ons werk is het helpen van kinderen die geweld hebben meegemaakt, familie zijn verloren of op een andere manier zijn getroffen door deze situatie. Maar we helpen ook kinderen zoals Issaka. De moeilijkste taak ligt nog voor ons. We moeten mensen hoop op de toekomst geven.”
Plan zorgt ervoor dat kinderen een veilige plek hebben waar ze gewoon kind kunnen zijn. Er worden kindvriendelijke plekken gecreëerd waar jongens en meisjes met elkaar kunnen spelen, kleuren en zingen. Een plek waar ze zich veilig voelen, maar waar ze ook leren omgaan met hun trauma’s en verdriet.
Lees ook: Plan strijdt tegen geweld en hongersnood in Nigeria
*Namen zijn wegens privacy veranderd