Sa-eedatu helpt jonge vrouwen terug naar school
In Ghana heerst nog altijd een grote ongelijkheid tussen vrouwen en mannen. De ambitieuze Sa-eedatu (22) probeert hier verandering in te brengen.
Tot op de dag van vandaag merkt Sa-eedatu dat meisjes en jonge vrouwen in haar community niet dezelfde kansen krijgen als mannen. “Ze worden minder gewaardeerd in het onderwijs omdat men gelooft dat – ongeacht hoe slim of opgeleid een vrouw is – ze altijd in de keuken van een man zal belanden”, aldus Sa-eedatu. Ze probeert met haar inzet jonge vrouwen te overtuigen om de hoop niet op te geven.
Ongelijkheid
“In mijn buurt gaan de jongens naar school of naar hun werk, maar de vrouwen moeten thuis blijven”, vertelt Sa-eedatu. En zelfs wanneer meisjes naar school gaan, worden ze achtergesteld. “De mannen geloven dat je als vrouw voor het eten moet zorgen, het huis moet schoonmaken en op de kinderen moet passen. Mannen zien school daarom als tijdsverspilling voor vrouwen”, legt Sa-eedatu uit.
Ik wil graag een voorbeeld zijn voor veel jonge vrouwen.
Girls Clubs
Sa-eedatu is sinds drie jaar een van de jonge vrouwen die meedoet aan de training van de Girls Advocacy Alliance (GAA), een samenwerking van Plan International Nederland, Defence for Children-ECPAT Nederland en Terre des Hommes. GAA zet zich onder meer in tegen kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis, seksueel geweld en tienerzwangerschappen.
In bijeenkomsten van Girls Clubs probeert de jonge activiste tienermoeders en andere jonge vrouwen te overtuigen om door te gaan met school. Deze bijeenkomsten vinden elke vrijdag plaats in verschillende scholen in Ghana. Tijdens een aantal van deze Girls Clubs kreeg Sa-eedatu de kans om jonge vrouwen te spreken. “Ik vertel ze: ‘als een ander het kan, kan jij het ook. Het enige wat je hoeft te doen is het halen van je diploma.’” Tot nu toe wist Sa-eedatu al zestien tienermoeders te motiveren om weer terug te gaan naar school.
Journalist
Als Sa-eedatu ouder is hoopt ze een bekende journalist en nieuwslezer te worden. “Als journalist kan ik bekende of openbare kwesties over meisjesrechten met de hele wereld delen”, vertelt ze. “Hiermee hoop ik de toekomst van jonge vrouwen te verbeteren.”
Sa-eedatu heeft al wat ervaring op het gebied van de media. “Vroeger sprak ik voor een tv- en radiostation. Ik realiseerde me dat de verhalen die je maakt van grote invloed kunnen zijn op anderen. Ik wil graag een voorbeeld zijn voor veel jonge vrouwen.”
Door het maken van documentaires wil Sa-eedatu het verhaal van de jonge vrouwen openbaar maken. “Als journalist of nieuwslezer luisteren veel mensen naar je. Daarom hoop ik dat binnen nu en vijf jaar te bereiken. En binnen nu en tien jaar hoop ik president van Ghana te worden”, grapt ze.
Lees ook: "Ik heb al drie kindhuwelijken gestopt"Grootste wens
Met haar inzet en toekomstvisies heeft Sa-eedatu als Youth Advisor al veel bereikt. “Waar ik het meest trots op ben is het feit dat ik met een traditionele en religieuze leider over tienerzwangerschappen en kindhuwelijken heb gesproken. Dankzij onze inzet spreken ze nu met andere leiders over deze onderwerpen.”
Haar grootste wens en passie is het bereiken van gelijkheid tussen vrouwen en mannen in Ghana. “Vrouwen horen dezelfde rechten te krijgen als mannen. Wat mannen kunnen, kunnen vrouwen ook en misschien nog wel beter! Ze moeten alleen de kans krijgen.”