Rufina maakt als politiek leider de weg vrij voor andere meisjes

Rufina (23) komt uit een klein dorp in Uganda. Door vooroordelen, bedreigingen en gebrek aan geld is het voor jonge Ugandese vrouwen niet makkelijk om mee te doen aan de politiek. Als lid van de lokale jongerenraad wil Rufina dit veranderen. “Ik wil graag een veilige omgeving voor meisjes creëren.”

“De meeste mensen realiseren zich niet hoeveel potentie vrouwen hebben. Vrouwen kunnen geweldige dingen kunnen doen voor hun gemeenschap als ze de kans krijgen,” zegt Rufina. “Maar in onze gemeenschap is het moeilijk voor meisjes om mee te doen aan de politiek. Veel mensen geloven dat alleen mannen in de politiek thuishoren en dat vrouwen het huishouden moeten doen.”

Een vrouw staat voor een groentekraam met tomaten en bananen. Ze draagt een felrood shirt en een rok met een gekleurd patroon.
Rufina wil andere meisjes inspireren politiek betrokken te zijn

Vooroordelen

Bovendien zijn er veel vooroordelen over de vrouwen die wél meedoen aan politieke verkiezingen, vertelt Rufina. “Als jonge vrouwen politiek betrokken zijn, gaan veel mensen ervan uit dat ze deze positie hebben gekregen door seksuele relaties of gunsten. Door dit vooroordeel durven veel meisjes niet aan de politiek mee te doen.”

“Ik was erg verlegen”

Van Plan International leerde Rufina zich politiek te ontwikkelen. “Hiervoor was ik erg verlegen en durfde ik niet eens voor tien mensen te spreken,” vertelt ze. “Ik durfde mijn ideeën niet te delen. Van Plan International leerde ik meer over advocacy. Ik realiseerde me dat ik veel ideeën heb over het ontwikkelen van mijn gemeenschap. Dit gaf me het zelfvertrouwen om politiek betrokken te raken.”

Bij de cursus van Plan International realiseerde ik me dat ik veel ideeën heb over het ontwikkelen van mijn gemeenschap. Dit gaf me het zelfvertrouwen om politiek betrokken te raken

Geen geld voor een succesvolle campagne

In 2020 deed Rufina mee aan de verkiezingen voor jongerenvoorzitter van de gemeente Western Division. Hier moest ze het echter opnemen tegen een machtige jonge man, de zoon van het lokale parlementslid.

Lees ook: Asha werd als kind gesponsord: “Het gaf me een doel in het leven”

Haar kleine groentekraam leverde niet genoeg op om een succesvolle campagne te voeren. “Je hebt geld nodig om een succesvolle verkiezingscampagne te runnen, maar ik had net als veel andere jonge meisjes niet genoeg geld,” legt ze uit. “Vooral mannen uit rijke families hebben dat wel. Op de laatste dag van de verkiezingen won de zoon van het parlementslid.”

Bedreigingen

Niet alleen was geld een belemmering, ook werd Rufina bedreigd met seksueel en fysiek geweld omdat ze als vrouw meedeed aan verkiezingen. “Omdat ik weigerde mezelf te laten omkopen, werd ik bedreigd met geweld en groepsverkrachting,” vertelt ze. “Ik gaf zelfs bijna op omdat ik er zo bang van werd. Gelukkig is me uiteindelijk niks overkomen.”

Een vrouw staat achter een bak tomaten en bananen in een groentekraam. Ze draagt een felrood shirt en kijkt de camera in.
Naast haar politieke carrière runt Rufina haar eigen groentekraam

Tienerzwangerschappen en kindhuwelijken

Ondanks deze tegenslagen heeft Rufina uiteindelijk wel de positie van secretaris gewonnen in de jongerenraad. Als onderdeel van haar werk organiseert ze sessies waarbij jongeren anticonceptie kunnen krijgen en meer kunnen leren over menstruatie en hygiëne. In de toekomst hoopt ze dat de overheid financiële steun biedt aan tienermoeders, waardoor het risico dat ze stoppen met school of seksueel uitgebuit worden kleiner wordt.

Op de hoogte blijven van ons werk? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

“Tienerzwangerschappen en kindhuwelijken komen vaak voor in mijn district,” vertelt ze. “In mijn gemeenschap worden meisjes die jong zwanger raken vaak gedwongen om te trouwen met de vader van het kind. Dit betekent dat ze moet stoppen met school.”

In gesprek met ouders

Om dit te stoppen gaat Rufina de gemeenschap in om te praten met ouders en hun manier van denken te veranderen: “Ik vertel ouders in de gemeenschap wat de gevolgen zijn als meisjes te jong trouwen. Ik heb al meerdere ouders overtuigd om hun dochters niet te dwingen te trouwen nadat ze zwanger raakten. Hierdoor konden veel meisjes toch nog naar school blijven gaan.”

Sociale normen veranderen

Om meisjes aan te moedigen om politiek betrokken te zijn, gelooft Rufina dat sociale normen in de gemeenschap moeten veranderen. “We moeten het idee dat meisjes achter het aanrecht horen veranderen, zodat ze mee kunnen doen aan de politiek en voor hun rechten op kunnen komen. Als hun stem wordt gehoord, vinden meisjes vanzelf de moed om politiek betrokken te zijn.”

We moeten het idee dat meisjes achter het aanrecht horen veranderen, zodat ze mee kunnen doen aan de politiek en voor hun rechten op kunnen komen

Het goede voorbeeld voor andere meisjes

Kijkend naar de toekomst wil Rufina graag voorzitter worden van de jongerenraad en uiteindelijk zelfs lid van het parlement. Ze is vastberaden om haar politieke carrière voort te zetten en wil het goede voorbeeld geven aan andere meisjes. “Ik ben niet bang om uitdagingen aan te gaan. Ik wil sociale normen en onrecht bestrijden, zodat andere meisjes ook leiders kunnen worden.”

Geef meisjes de kansen die zij verdienen

Help jij mee?

Doneer nu!
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.