Poria: “Niet naar school gaan zou ik verschrikkelijk vinden”

Als je lui bent, zoek je maar een andere school
Poria (16) uit Kenia was net aangekomen op de plek die de komende vier jaar haar thuis zou worden toen ze het bericht boven de deur van de schooldirecteur zag hangen. Meteen wist ze: ik ben precies waar ik moet zijn.

“Ik wist gelijk dat mensen hier hard wilden werken”, vertelt de nu zestienjarige Poria, die onderdeel uitmaakt van de Maasai, een nomadenvolk in Oost-Afrika. Ze sprak met zichzelf af hard te werken. Haar plan? Naar school gaan, een leider worden en de wereld veranderen.

Poria (16) – ©Plan International/Armstrong Too

“Ik zou me verschrikkelijk voelen als ik niet naar school kon gaan”

Wat ze vooral niet wilde, is op jonge leeftijd trouwen en volledig afhankelijk zijn van haar man. “Ik weet zeker dat ik me verschrikkelijk zou voelen als ik niet naar school zou gaan”, zegt ze. “Of als ik nu al getrouwd zou zijn.”

Vaak krijgen Maasai meisjes als gevolg van stereotype genderrollen namelijk niet de kans om naar school te gaan. Men vindt dat zij verantwoordelijk zijn voor het gezin en het huishouden en onderwijs is daarom niet noodzakelijk. In plaats daarvan trouwen meisjes vaak op jonge leeftijd en krijgen ze al vroeg kinderen.

“De meisjes hier zijn als zussen voor me”

Voor Poria ging dat gelukkig anders. Ze kreeg een plek toegewezen op een kostschool, waar Maasai meisjes wel de kans krijgen onderwijs te volgen. Poria voelde zich er gelijk thuis. Zo’n tachtig procent van de meisjes op de school behoren tot de Maasai. Veel van hen hebben meisjesbesnijdenis ondergaan of zijn op jonge leeftijd getrouwd. “Toch is het hen gelukt naar deze school te komen.”

Mijn klasgenoten en de leraren inspireren me

Elke week komen de meisjes samen voor de gezondheidsclub. Hier delen ze hun ervaringen met elkaar en praten ze met leraren en andere mentors over de obstakels waar ze tegenaan lopen. Vaak ligt de nadruk in deze gesprekken op seksuele gezondheid, gendergelijkheid en kinderrechten. De deelnemende meisjes krijgen bijvoorbeeld seksuele voorlichting en leren dat ze het recht hebben om zelf te beslissen over hun lichaam en leven. “De meisjes hier zijn als zussen voor me, en ze inspireren me.”

Poria en haar klasgenoten – ©Plan International/Armstrong Too

Handvatten

De leraren die bij de sessies aanwezig zijn, zijn opgeleid door Plan International. “We praten met de leerlingen over zaken die voor hen belangrijk zijn en doen ons best hen op hun gemak te stellen”, legt lerares Esther Marona uit. “We geven hen handvatten zodat ze zich kunnen verzetten tegen meisjesbesnijdenis, kindhuwelijken, middelenmisbruik en ongezonde relaties. Er is vaak veel gaande in het leven van deze jongeren en we proberen ervoor te zorgen dat ze zich gezien voelen.”

Lees ook: “Praten over seksuele gezondheid is in veel Afrikaanse huishoudens taboe”

“De meisjes en vrouwen die ik hier ontmoet heb zijn als zussen voor me”, vertelt Poria. “Ze begrijpen me vaak beter dan mijn eigen ouders. En de vrouwen die hier naar school gingen en nu lesgeven, inspireren me enorm.”

Dromen najagen

In deze sessies werd Poria zelf ook opgeleid tot mentor. Een rol die ze zeer serieus neemt. “Ik leer hier hoe ik met jonge vrouwen in gesprek kan gaan en hen kan motiveren”, vertelt ze. “Soms vertellen ze me over de problemen waar ze mee te maken hebben. Dat is soms heel verdrietig, maar je moet sterk zijn. Want als jij begint te huilen, wordt het voor hen alleen maar erger.”

Ik kom uit een dorp waar veel armoede heerst, dat wil ik veranderen

Poria blijft haar dromen najagen. Een van die dromen, is dat ze meer van de wereld wil zien. Een ander dat ze naar de universiteit wil om geneeskunde te studeren. Ze hoopt dat, als zij later dokter is, haar klasgenoten bijvoorbeeld lerares zijn, of bij een bank werken.

Ook wil ze haar gemeenschap ondersteunen. “Ik kom uit een dorp waar veel armoede heerst, dat wil ik veranderen. En ik geloof dat onderwijs daarbij helpt.”

Break Free!

Poria maakt onderdeel uit van het Break Free!-programma van Plan International. Samen met jongeren en lokale jongerenorganisaties zetten we ons in voor de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) van jongeren. Met als doel kindhuwelijken en tienerzwangerschappen te voorkomen en gelijke kansen voor meisjes en vrouwen te realiseren. Onderwijs speelt hierbij een cruciale rol. Want hoe langer een meisje naar school gaat, hoe minder groot de kans is dat ze trouwt voor haar achttiende en als tiener zwanger wordt.

Break Free! is een vijfjarig programma (2021-2025) van Plan International en de Afrikaanse organisaties SRHR Africa Trust (SAT) en Forum for African Women Educationalists (FAWE). Het Break Free! programma wordt uitgevoerd in negen Afrikaanse landen: Burkina Faso, Ethiopië, Kenia, Malawi, Mali, Mozambique, Niger, Soedan en Zambia, in strategisch partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken. We werken ook nauw samen met de Zimbabwaanse organisatie Rozaria Memorial Trust en het KIT Royal Tropical Institute.

Ieder meisje heeft het recht zelf te beslissen over haar leven

Help meisjes hun dromen waar te maken

Doneer nu
 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau