PeriodPanties geven meisjes in Mozambique meer vrijheid

Elke dag zijn wereldwijd 800 miljoen vrouwen en meisjes ongesteld. In Nederland weten de meeste meisjes wat dit betekent en ze kunnen tampons en maandverband kopen. In Mozambique is de situatie heel anders. Er is een enorm tekort aan maandverband en door het taboe rondom dit onderwerp kunnen meisjes zoals Domingas tijdens hun menstruatie vaak niet naar school.

Domingas (15) woont, net als duizenden andere ontheemden, in een opvangcentrum in de provincie Sofala sinds cycloon Idai in 2019 een ravage aanrichtte in Mozambique. Samen met haar ouders en zes broertjes en zusjes woont ze daar nu ruim een jaar. Sinds COVID-19 uitbrak is de situatie er alleen maar moeilijker op geworden.

In de opvangcentra waar de vluchtelingen verblijven, is een groot tekort aan basisbehoeften zoals water, sanitaire voorzieningen en hygiënische producten. “Ik kan maandverband vaak niet betalen omdat het zo duur is. Daarom maak ik het soms zelf van stukken stof, maar dat zit niet comfortabel en omdat het doorlekt kan ik overdag niet veel doen”, vertelt Domingas.

Lees hier meer over het tekort aan menstruatieproducten na cycloon Idai

Thuisblijven als je ongesteld bent

“Ik ga op dit moment niet naar school vanwege de coronapandemie. Maar ook daarvoor kon ik tijdens mijn menstruatie een paar dagen niet naar school omdat ik geen maandverband had”, zegt Domingas. Dit geldt voor heel veel meisjes: als ze ongesteld zijn moeten ze thuis blijven. Niet alleen door een tekort aan maandverband, maar ook door een gevoel van schaamte. Hierdoor raken ze achter op de rest van de klas.

Ik ga op dit moment niet naar school vanwege de coronapandemie. Maar ook daarvoor kon ik tijdens mijn menstruatie een paar dagen niet naar school omdat ik geen maandverband had.

Meisjes hebben behoefte aan goede, duurzame menstruatieproducten en aan meer informatie over ongesteldheid. Het is daarom belangrijk dat de trend van schaamte en onwetendheid onder zowel meisjes als jongens doorbroken wordt. Zo krijgen meisjes meer zelfvertrouwen en hoeven zij zich tijdens de menstruatie niet meer te verstoppen. Bovendien is het voor hun gezondheid van groot belang dat ze begrijpen wat ongesteldheid inhoudt.

Lees hier meer over redenen waarom meisjes niet naar school gaan

De PeriodPanties

Plan International heeft voor de ontheemde meisjes en hun familie een project opgezet, gefinancierd door het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA). Plan werkt hierbij samen met Be Girl Mozambique en deelt herbruikbare hygiënekits uit aan meisjes en vrouwen die geen toegang hebben tot maandverband en tampons.

Elk meisje krijgt twee paar herbruikbare PeriodPanties die tegelijkertijd dienen als ondergoed én als maandverband. In de PeriodPanties is een wasbaar en absorberend doekje verwerkt dat doorlekken voorkomt. Zo bieden de speciale broekjes meisjes bescherming als ze ongesteld zijn en gaat het ondergoed minstens twee jaar lang mee.

Inmiddels hebben ruim 4.000 meisjes deze kits gekregen tijdens de coronapandemie, onder wie Domingas. “Sinds ik de PeriodPanties heb, kan ik weer productief zijn tijdens mijn menstruatie. Ik kan weer naar school gaan zodra die open gaat, en ik raak niet meer achter met mijn studie”, zegt ze.

Meer verhalen over dit soort onderwerpen lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Wat doet Plan?

Plan International wil menstruatie bespreekbaar maken en de schaamte rondom het onderwerp wegnemen. Nu weten meisjes vaak niet wat ongesteld zijn inhoudt, en denken ze dat er iets mis is met ze als ze menstrueren. Doordat ze zich schamen durven ze ook geen hulp of uitleg te vragen, wat gevaarlijk kan zijn voor hun gezondheid.

Samen zorgen we ervoor dat meisjes toegang hebben tot maandverband

Help jij mee?

Doneer nu eenmalig € 5!
 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau