Op haar 16e zwanger, maar nu weer vol toekomstdromen
Miriam (18) woont met haar man en zoontje in een dorpje in de buurt van Teresina, in het noordoosten van Brazilië. Toen ze op haar 16e zwanger werd, moest ze van haar familie trouwen met haar vriend. Ze zag haar toekomst in rook opgaan. Maar sinds ze meedoet aan het Leaders of Change-project van Plan International, gelooft Miriam weer in zichzelf en doet ze er alles aan om haar dromen waar te maken.
Tijdens haar jeugd woonde Miriam bij verschillende familieleden, ze had nooit een vaste plek. Toen ze 16 was, ontmoette ze een jongen die naar dezelfde kerk ging als zij. Omdat ze geen seksuele voorlichting had gehad, wist ze niet hoe ze zichzelf tegen een zwangerschap kon beschermen. “Hij vroeg mijn familie toestemming om met me uit te gaan, maar niemand had verwacht dat ik zwanger zou raken”, vertelt Miriam. Een tienerzwangerschap was het gevolg.
“Ik had nog zoveel plannen”
Ze had eerst niet eens door dat ze zwanger was; ze herkende de signalen niet die haar lichaam gaf. Toen bleek wat er aan de hand was, vond haar familie dat ze moest trouwen. “Ik ben heel jong getrouwd, terwijl ik nog heel veel toekomstdromen had. Mijn vriend was toen ook nog maar 18. Als ik zou kunnen kiezen, was ik liever niet getrouwd. Ik had nog zoveel plannen”, legt Miriam uit.
Lees ook: Val ontsnapte aan de armoede in BraziliëIn Brazilië trouwt 36 procent van de meisjes voordat ze 18 jaar zijn en 11 procent trouwt zelfs voordat ze 15 zijn. Volgens cijfers van UNICEF heeft Brazilië het op drie na hoogste aantal kindhuwelijken ter wereld. Een tienerzwangerschap is vaak een van de redenen. Veel meisjes worden door hun familie gedwongen om te trouwen wanneer ze zwanger zijn of seks hebben voor het huwelijk.
Kennis over seksuele en reproductieve gezondheid
Tijdens haar zwangerschap bezocht Miriam het gezondheidscentrum bij haar in de buurt voor prenatale zorg en kwam hier in contact met Plan International. Plan organiseert daar regelmatig bijeenkomsten voor meisjes en jonge vrouwen zodat ze kennis opdoen over hun seksuele en reproductieve gezondheid en over hun rechten. Ook krijgen ze er advies over het ouderschap.
“Ik kreeg heel veel steun van Plan tijdens mijn zwangerschap. Ik ging naar alle bijeenkomsten, ik sloeg er geen een over. Ze legden uit hoe ik voor de baby kon zorgen en ook wat ik aan anticonceptie kon doen. Ik leerde er dingen waar ik eerst niets van afwist, of waar ik mijn familie nooit naar durfde te vragen”, zegt Miriam. “Ik voelde me er echt op mijn gemak.”
Meer weten over hoe Plan meisjes als Miriam helpt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Gelijke rechten
Miriam heeft inmiddels een gezonde zoon. Hoewel ze met school moest stoppen om voor hem te zorgen, gaat ze nog wel steeds naar de bijeenkomsten van Plan. Ook is ze lid geworden van het Leaders of Change-project. Het doel is om jongeren te leren hoe ze voor zichzelf opkomen en om steun in de community te krijgen voor gelijke rechten voor meisjes en jongens.
“Het gaat me lukken!”
Miriam hoopt binnenkort weer terug naar school te gaan en zou daarna graag bij de politie willen werken. “Al sinds ik klein was wil ik politieagente worden, om mensen te helpen. Maar niemand uit mijn omgeving moedigde me aan of zei dat ik dat kon. Dat ik uit een arm gezin kom, wil niet zeggen dat ik het niet voor elkaar kan krijgen.”
Dankzij de steun die ze nu van Plan krijgt, groeit haar zelfvertrouwen. “Plan moedigt me altijd aan om niet op te geven. Omdat ik goed met ze kan praten, ze geïnteresseerd zijn in hoe het met me gaat, en doordat ze in me geloven, blijf ik dromen over mijn toekomst. Ik doe er hard mijn best voor en ik geloof erin dat het me gaat lukken!”