Ontsnapt aan een kindhuwelijk: “Ik kreeg mijn leven weer terug”

Roxana (15) zat in haar kamer te studeren toen ze haar ouders hoorde praten over haar huwelijk. Trouwen? Daar zat Roxana echt niet op te wachten. Maar niemand was geïnteresseerd in haar mening. Gelukkig kon een leraar van haar school in Kurigram, Bangladesh haar helpen.

Roxana zit in de tweede klas van de middelbare school en doet hard haar best. Ze wil later namelijk dokter of ingenieur wil worden, dus ze moet hoge cijfers halen. Een paar maanden geleden leek het erop dat die droom in duigen zou vallen. Haar ouders besloten namelijk dat het tijd was voor Roxana om te trouwen, tegen haar wil in. Wat doe je in zo’n situatie?

Meisje in Bangladesh met fiets

Niemand luistert

Roxana vond het verschrikkelijk dat ze werd uitgehuwelijkt, dus protesteerde ze luid. Eerst bij haar ouders, en daarna bij de familie van de bruidegom. Ze vertelt: “Toen ik tegen mijn ouders zei dat ik niet wilde trouwen, stopten ze met praten over het huwelijk waar ik bij was. Ze vertelden me niets meer. Toen ging ik naar de familie van de bruidegom, om hen te vragen het huwelijk niet door te laten gaan. Maar niemand luisterde, het kon ze niets schelen wat ik ervan vond.”

Wil je weten hoe we meisjes als Roxana helpen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Redder in nood

Maar Roxana gaf niet op. “Ik herinnerde me ineens dat mijn leraar op school had verteld dat het trouwen van kinderen illegaal is. Dus zodra er een datum voor het huwelijk was geprikt, belde ik hem op en vertelde hem alles. Mijn leraar nam contact op met mijn vader en vertelde hem alles over de negatieve kanten van kindhuwelijken. Hij haalde ook het dorpshoofd erbij. Mijn vader begreep uiteindelijk dat het niet alleen illegaal maar ook slecht van hem zou zijn om me uit te huwelijken.” Het huwelijk werd afgeblazen. “Toen ik hoorde dat ik niet meer hoefde te trouwen, voelde het alsof ik mijn leven weer terug kreeg. Ik was zo gelukkig en opgelucht!”, vertelt Roxana. Haar ouders beloofden dat ze niet nog eens zouden proberen haar uit te huwelijken en dat ze haar zouden ondersteunen tot het einde van haar schooltijd.

meisje Bangladesh studeert

Niemand luisterde, het kon ze niets schelen wat ik ervan vond.

Niet iedereen heeft geluk

Roxana heeft in haar directe omgeving gezien dat het ook heel anders af kan lopen. Twee van haar vriendinnen moesten als kind trouwen. Het werd stiekem gedaan, pas een half jaar later werd naar buiten gebracht dat de meisjes uitgehuwelijkt waren. Ze moesten stoppen met school om voor hun nieuwe familie te zorgen, ook al zal zaten ze nog maar in de eerste klas van de middelbare school. Roxana ziet hen nauwelijks meer. “Ze zijn heel ongelukkig omdat niemand om hun mening heeft gevraagd. Ze lijden erg onder hun getrouwde bestaan.” Ook Roxana’s zus trouwde op haar veertiende en had op haar zeventiende al twee kinderen. “Ze wilde studeren, net als ik. Jammer genoeg kan dat nu niet meer.”

Lees ook: hoeveel is een kindbruid waard in Zuid-Sudan?

Roxana’s vader vertelt

Roxana’s vader Reazul (50) voelt zich nu schuldig over het feit dat hij bijna ook zijn tweede dochter had uitgehuwelijkt. Maar eerder wist hij niet beter. Reazul trouwde Roxana’s moeder Selima (30) toen zij nog maar veertien was. Daarbij is in het dorp de druk om je dochter uit te huwelijken hoog. “Mensen in ons dorp praten veel als je een meisje thuis hebt. Verschillende mensen komen langs en vragen om haar hand. Er ligt grote druk op je om zo snel mogelijk een geschikte partner voor haar te kiezen. Daarom dachten we dat het goed was Roxana uit te huwelijken. Pas toen haar leraar belde en ik hem uitgebreid sprak, snapte ik de negatieve gevolgen van kindhuwelijken”, vertelt Reazul.

Plan traint leraren

De leraar die Roxana’s vader overhaalde om zijn dochter niet uit te huwelijken, werd getraind door Plan International. Hij kreeg voorlichting over de wetten die er zijn om meisjes te beschermen. Hij helpt Plan ook om acht meisjesvriendelijke scholen op te zetten in de regio. Leraren als hij, zijn een veilige haven voor meisjes die op het punt staan uitgehuwelijkt te worden. De leraren verspreiden ook juiste informatie, want er is nog veel onwetendheid in Bangladesh als het gaat om kindhuwelijken. Door op tijd in te grijpen houden meisjes als Roxana de regie over hun eigen leven en kunnen ze hun dromen verwezenlijken.

Samen beschermen we meisjes als Roxana tegen kindhuwelijken.

Help je mee?

Doneer eenmalig € 5

 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.