Oekraïense meisjes delen foto’s van thuis

Zes maanden na het uitbreken van het conflict in Oekraïne zijn 5,8 miljoen Oekraïners op de vlucht. Vooral vrouwen en kinderen ontvluchtten het land. Nog elke dag komen er Oekraïense vluchtelingen aan in buurlanden als Polen, Moldavië en Roemenië.

Meisjes en jonge vrouwen die nu in Roemenië wonen, delen herinneringen aan Oekraïne.

Arina toont een tekening van haar huis
Arina (13) toont een tekening van haar huis.

Arina

Vier maanden geleden ontvluchtte Arina (13) samen met haar moeder Iryna (46) het geweld in Oekraïne. De keuze om te vluchten was snel gemaakt: de ene na de andere bom viel, zelfs tijd om schone kleren in te pakken was er niet. Arina’s vader en broer bleven in Oekraïne. Nu wonen Arina en haar moeder in Boekarest, de hoofdstad van Roemenië, waar ze een huis delen met een andere Oekraïense familie.

Voor het conflict uitbrak werkte Iryna als accountant en ging Arina naar school. Haar favoriete vakken zijn internationale literatuur, Oekraïens en kunst. Ze is dol op schilderen en laat een schilderij zien van haar huis in Oekraïne. Toen zij en haar moeder aankwamen in Boekarest maakte ze tekeningen voor de vrijwilligers, om ze te bedanken voor hun hulp.

Arina legt uit dat ze nu veilig is, maar dat ze Oekraïne ontzettend mist: “Ik heb sterke gevoelens en emoties rondom Oekraïne en mijn leven voordat we naar Roemenië gingen. Dat het hier nu beter is maakt niet uit. Ik mis mijn thuis en alles wat ik daar had.”

Dat het hier nu beter is maakt niet uit. Ik mis mijn thuis en alles wat ik daar had

Maria (35)
Maria (35) deelt een foto van haar kat.

Maria

Maria (35) werkte in Kiev voor een IT bedrijf. Eigenlijk wilde ze in Oekraïne blijven, zodat ze burgers kon helpen via haar kerk en voor haar kat kon blijven zorgen. Ze verliet Kiev en ging naar een stad in het midden van Oekraïne. Maar toen ook die stad gebombardeerd werd, vluchtte ze naar Roemenië. Haar kat en haar familie moest ze achterlaten.

Lees ook: Oekraïense kinderen knutselen tegen angst

Ze herinnert zich de eerste dag van het conflict nog goed: “Het was vijf uur ’s ochtends toen een vriend me wakker maakte en zei: ‘Het is begonnen. We moeten naar een schuilkelder.’ Ik kon niet geloven wat er gebeurde. Het is een gevoel waar je je niet op kan voorbereiden.”

Naast haar kat mist Maria, die nu vrijwilliger is voor Plan International, ook haar familie, haar collega’s en haar leven in Kiev. “We beseften het misschien niet, maar onze levens waren voor het conflict heel goed. Ik denk dat elke Oekraïner dat zal beamen”, zegt ze.

“Kiev is een van de mooiste steden van Europa. Ik hou enorm van de stad. Het is groot, maar je kan er comfortabel leven. Er is fantastische historie en prachtige architectuur. En tegelijkertijd is het ook heel modern. Het is een stad van start-ups en allerlei verschillende bedrijven, het zit vol leven en vol jonge mensen.”

“Door het conflict is er veel veranderd, omdat iedereen op de vlucht sloeg. Iedereen had een plan en wist waar hij of zij heen ging. Ik ben hier nu alleen zonder vrienden of collega’s. We houden wel contact. Ik dank God dat mijn ouders nog een internetverbinding hebben en we elkaar nog kunnen spreken.”

Het was vijf uur ’s ochtends toen een vriend me wakker maakte en zei: ‘We moeten naar een schuilkelder.’ Dat is een gevoel waar je je niet op kan voorbereiden

Yana (19) en Alina (21) laten een foto zien van zichzelf met hun jongere zusje
Yana (19) en Alina (21) laten een foto zien van zichzelf en hun jongere zusje.

Alina & Yana

Voor het uitbreken van het conflict studeerden zussen Alina (21) en Yana (19) aan de universiteit in Bucha, een stad net buiten Kiev en een van de eerste plekken die ingenomen werd door het Russische leger. Toen het conflict escaleerde belde Alina’s moeder haar om hen te vragen snel naar huis te komen. Maar daarvoor was het al te laat en dus reisden de zussen naar Roemenië, op zoek naar veiligheid.

Op de hoogte blijven van onze activiteiten rondom Oekraïne? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

“Het ging allemaal heel snel. Ik weet niet wat er gebeurd zou zijn als we nog een dag langer gewacht hadden”, legt Alina uit.

De zussen wonen nu vier maanden in Boekarest. Allebei werken ze met ADRA, een partner van Plan International, om leuke, veilige plekken op te zetten voor kinderen die het conflict ook ontvlucht zijn. Hun zestienjarige zusje woont, samen met de rest van de familie, nog wel in Oekraïne. Foto’s als deze brengen hen weer even samen.

Ik weet niet wat er gebeurd zou zijn als we nog een dag langer gewacht hadden

Dit doet Plan International

In de afgelopen zes maanden heeft Plan International samen met partnerorganisaties in Polen, Roemenië en Moldavië geholpen vluchtelingenkinderen uit Oekraïne en hun familie op te vangen. Zij krijgen ondersteuning bij het opbouwen van hun leven in een nieuw land. Kindbescherming, mentale- en psychosociale ondersteuning, onderwijs en cash en voucher hulp zijn onze prioriteit. Tegelijkertijd bereiden we ons ook voor op een strenge winter. Tot nu toe zijn er tenminste 154.929 mensen bereikt met kritieke noodhulp.

Help Oekrainse vluchtelingen een nieuw leven op te bouwen

Jouw steun is hard nodig

Doneer nu
 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau