Oekraïense kinderen knutselen tegen angst
Door het voortdurende conflict in Oekraïne voelen veel kinderen zich bang, verdrietig of gestrest. Om met deze emoties te leren omgaan, geven vrijwilligers van het Moldova4Ukraine-project, waar Plan International aan meewerkt, therapeutische kunstworkshops.
“Ik moest mijn tekeningen thuislaten toen ik wegging uit Oekraïne een maand geleden. Ik ben hier met mijn moeder gekomen, mijn vader en oma konden niet mee. Ik weet niet wanneer ik ze weer zie,” vertelt Madonna (11), een van de deelnemers van de kunstworkshop. Ze woont in een vluchtelingenkamp in de Moldavische hoofdstad Chisinau. De meeste families in het kamp komen uit de Oekraïense regio Odessa, ongeveer 160 kilometer verderop.
Knutselen als therapie
De therapeutische kunstworkshops helpen kinderen om te gaan met angst en stress. Door het conflict en de plotselinge vlucht naar een ander land hebben veel kinderen hier last van. Het maken van kunstwerken helpt kinderen om te begrijpen wat er gebeurt in hun land. Vooral kinderen die moeite hebben om hun gevoelens, ervaringen en angsten uit te drukken in woorden hebben hier baat bij.
Lees ook: Sport- en speltherapie voor gevluchte kinderen in MoldaviëGoed ontvangen
De kunstworkshops worden goed ontvangen door de kinderen in het vluchtelingenkamp. Madonna straalt terwijl ze een vis laat zien die ze heeft geknutseld van gekleurd papier. “Ik vind tekenen leuk,” vertelt ze. “Op school in Oekraïne zat ik in groep 7. Ik vind het leuk om mee te doen aan het knutselen en de spelletjes die de vrijwilligers organiseren.”
Ik vind het leuk om mee te doen aan het knutselen en de spelletjes die de vrijwilligers organiseren
“We durven niet terug te gaan naar Odessa”
Ook Violeta (10) geniet van de workshop. Ze verliet Oekraïne met haar moeder en broertjes en zusjes. Slechts twee weken later werd haar dorp in Odessa aangevallen. “Mijn moeder durft nu niet terug te gaan, omdat mijn tante heeft verteld dat er geen elektriciteit en water meer is. Door de activiteiten die we doen met de vrijwilligers hoef ik er even niet aan te denken. Ik kijk altijd uit naar het moment dat ze er weer zijn,” vertel Violeta.
Op de hoogte blijven van ons werk? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Niet naar school
Samira (7) is uit Odessa gevlucht met haar moeder, oma en oudere zus. “Samira zou eigenlijk voor het eerst naar school gaan dit jaar, maar ik weet nu niet wanneer dit mogelijk is,” vertelt haar moeder. “Ik hoop dat ze later in het jaar wel met school kan beginnen en mee kan doen met de kunstlessen. Ze houdt van knutselen.” Samira beaamt dit: “Ik vind de activiteiten van de vrijwilligers leuk, vooral het knutselen en de puzzels.”
Opbloeien
Sabina (4) lacht terwijl ze kijkt naar een van de teamleden die met een paar kinderen een spelletje met ballonnen speelt. Zij en haar broer besluiten mee te doen met het spel. Haar moeder Tamara zegt dat sinds ze Odessa hebben verlaten, Sabina niet meer zoveel lacht of vrolijk is. “Ze slaapt ook niet goed. Als ze meedoet met de knutselactiviteiten, bloeit ze weer even op en is ze weer meer haarzelf.”
Door de knutselactiviteiten is Sabina weer even haarzelf
Taart
Aan het einde van de workshop wordt er een grote taart in de kamer gebracht om te delen met de groep. Maria (7) is erg enthousiast bij het zien van de traktatie. “Op 31 mei is mijn verjaardag en zou ook het einde van het schooljaar zijn in Oekraïne. Ik zou in juni naar mijn oma bij de Zwarte Zee gaan, en zwemmen met mijn vrienden en familie uit mijn oma’s dorp,” vertelt Maria. “Ik wou dat ik nu hier met mijn vrienden kon spelen.”
Moldova4Ukraine
Bij het Moldova4Ukraine-project bezoeken vrijwillige specialisten zoals leraren, advocaten, psychologen, kunsttherapeuten en kinderverzorgers vluchtelingenkampen in Moldavië waar Oekraïense families wonen. Het team wordt geleid door de non-profit organisatie het Moldova Project, in samenwerking met Plan International. Op veilige locaties doen we spel- en kunstactiviteiten met de kinderen, evenals educatieve activiteiten. Ook staan we klaar voor ouders, met advies over ouderschap en juridische zaken. Deze vorm van steun is belangrijk om langdurig trauma bij kinderen te voorkomen.
Lees ook: Giro555 voor Oekraïne: dit doet Plan International