Noodhulp in Ethiopië: ergste droogte in 40 jaar
Ethiopië kampt met de ergste en langdurigste door klimaat beïnvloede droogte in 40 jaar. Door drie opeenvolgende mislukte regenseizoenen sinds het einde van 2020 hebben 17,1 miljoen mensen dringend hulp nodig. Plan International, Cordaid, Terre des Hommes, Save the Children, SOS Kinderdorpen en Tearfund bieden de komende zes maanden noodhulp aan kwetsbare huishoudens bestaande uit het bieden van voedsel en schoon drinkwater, veevoer en veterinaire zorg en cash transfers. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken stelt 3 miljoen euro beschikbaar voor deze Joint Response van de Dutch Relief Alliance.
In het zuiden en zuidoosten van Ethiopië hebben extreem droge seizoenen geleid tot grootschalige veesterfte en desastreuze vooruitzichten voor de voedselproductie. Bijna 2,1 miljoen stuks vee is gestorven. Daarnaast zijn minstens 22 miljoen dieren extreem verzwakt. Zij leveren weinig tot geen melk, de belangrijkste voedingsbron voor kinderen.
Grootschalige gevolgen
Meer dan 8 miljoen herders in Somali, Oromia en de zuidwestelijke regio van Ethiopië zijn getroffen door de droogte, waarvan meer dan 7,2 miljoen mensen voedselhulp nodig hebben. De prijzen voor voedsel zijn aanzienlijk gestegen, terwijl het vee nauwelijks nog iets oplevert. Dit beïnvloedt de financiële situatie van kwetsbare huishoudens enorm.
Daarnaast is de toegang tot water een grote zorg: in de Somali en Oromia regio’s is bijna één derde van de waterpunten opgedroogd of staat het waterpeil extreem laag. In deze regio’s hebben 6,5 miljoen mensen ondersteuning nodig bij de toegang tot water, niet alleen voor drinkwater maar ook om het herstel van de veestapel te realiseren.
Herstel voedselzekerheid en levensonderhoud
Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt een budget van drie miljoen euro beschikbaar voor noodhulp. De zes hulporganisaties werken samen om levensreddende hulp te bieden en te zorgen voor het herstel van voedselzekerheid en levensonderhoud. Deze organisaties brengen elk hun eigen expertise in en Plan International coördineert de noodhulp. De hulp bestaat onder andere uit:
- Voedselzekerheid en levensonderhoud: leveren van voedsel en voedselbonnen, op vee gerichte interventies als het leveren van veevoer, zaden voor veevoer en groentezaden, veterinaire zorg, doelgerichte veterinaire trainingen en vee om de veestapel weer op te bouwen.
- Water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH): distributie van schoon en voldoende drinkwater, verbeteren van sanitaire voorzieningen en het bevorderen van hygiëne, onder andere door het uitdelen van zeep.
- Financiële ondersteuning: contant geld (cash transfers) wordt uitgedeeld aan huishoudens van kwetsbare boeren en herders inclusief informatie over voeding en gezondheid. Ook zwangere en lacterende vrouwen en Ethiopiërs met een beperking ontvangen financiële ondersteuning.
Dutch Relief Alliance
De Dutch Relief Alliance (DRA) bestaat uit veertien Nederlandse hulporganisaties. De alliantie is in 2015 opgericht door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Door samen te werken kan de Dutch Relief Alliance snel noodhulp bieden aan slachtoffers van crises wereldwijd. De leden zijn: CARE Nederland, Cordaid, Dorcas, Oxfam Novib, Plan International, Red een Kind, Save the Children, SOS Kinderdorpen, Stichting Vluchteling, Tearfund NL, Terre des Hommes, War Child, World Vision en ZOA.