Nisreen (24) daagt meisjes in Ghana uit om leiders te worden

In Tamale, een van de noordelijkste steden van Ghana, stoppen veel meisjes op jonge leeftijd met school. Vaak trouwen ze jong of werken ze op straat om geld te verdienen. Jongerenactivist Nisreen (24) uit de She Leads-alliantie probeert hier verandering in te brengen: “Meer meisjes in de schoolbanken betekent ook meer meisjes in leiderschapsrollen.”

Zelf is ze net afgestudeerd, maar dit is niet vanzelfsprekend in Tamale, de Ghanese stad waar Nisreen opgroeide. “Op de basisschool zijn genoeg meisjes, maar in het vervolgonderwijs zie je het aantal afnemen,” vertelt Nisreen. “In plaats van door te leren, trouwen meisjes op jonge leeftijd of worden ze aan het werk gezet. Ik kan me hier boos over maken, maar ik zet die energie liever om tot actie.”

Nisreen pleit voor de positie van meisjes en jonge vrouwen in Ghana. Foto: Geoffrey Buta

Schoolbezoeken

Binnenkort ontvangt de Ghanese jongerenactivist haar diploma. Nisreen: “Mijn vader heeft altijd gezegd dat zijn dochters op school horen. Maar niet in alle gezinnen vinden zulke gesprekken plaats.” In het programma vóór She Leads – de Girls Advocacy Alliance – ontving Nisreen al training om zich uit te spreken tegen kindhuwelijken en tienerzwangerschappen.

De vaardigheden die ze opdeed tijdens de verschillende trainingen gebruikt Nisreen om andere meisjes in haar stad te bereiken. Regelmatig gaat ze langs afgelegen scholen in de buitenwijken van Tamale: “Daar praat ik met meisjes over hoe belangrijk het is dat ze hun school afmaken. En hoe ze zich kunnen beschermen tegen een ongeplande zwangerschap. Vaak hebben deze meisjes iemand nodig die ze aanmoedigt en hen uitlegt wat hun rechten zijn. Sommige meisjes vertellen me naderhand dat ze hun ouders hebben gesproken over uithuwelijking.”

In elke klas waar ik kom, zijn meisjes steevast het meest leergierig. Meisjes horen thuis op school én in besluitvorming.

She Leads

Binnen het vijfjarige programma She Leads zet de jongerenactivist haar advocacy-werk voort. Samen met jongeren in negen landen strijdt Nisreen ervoor dat de belangen van meisjes en jonge vrouwen worden meegenomen in wetten en beleid en dat stereotypen over hen veranderen. Advocacy vindt plaats op alle niveaus: van de gemeenschap tot aan de Verenigde Naties.

Nisreen: “She Leads biedt mij een groot platform om me uit te spreken. Zo zat ik onlangs nog aan tafel met afgevaardigden uit de Ghanese politiek, media en maatschappelijke organisaties.” Via social media en livestreams kaart de 24-jarige de ongelijke positie van vrouwen in leiderschap aan. “Ik weet hoe belangrijk het is om meisjes en jonge vrouwen uit mijn stad te vertegenwoordigen en te pleiten voor hun inspraak, want ik ben een van hen. Advocacy is verslavend, ik kan er niet meer mee stoppen.”

Nisreen (links) met andere jongerenactivisten in Accra. Foto: Geoffrey Buta

Jonge vrouwen in het bestuur

Ieder kwartaal komt Nisreen samen met de leden van de Global Girls and Young Women Board. Dit bestuur bestaat uit meisjes en jonge vrouwen uit ieder van de negen landen waar She Leads wordt uitgevoerd.

“Als groep jonge vrouwen controleren en monitoren we de voortgang van het programma. We stellen onszelf constant de vraag: wordt de inspraak van meisjes en jonge vrouwen voldoende meegenomen?” zegt ze. “Ik heb nog nooit in een bestuur gezeten, laat staan met alleen meisjes en jonge vrouwen. Dat is uniek.”

Lees ook: Met She Leads nemen meisjes en jonge vrouwen het voortouw

Grootste wens

Over haar grootste wens hoeft Nisreen niet lang na te denken. “Ik wil meisjes zien op alle plekken waar ik jongens zie. Meisjes en jonge vrouwen op belangrijke posities krijgen, daar ga ik voor,” zegt ze strijdbaar.

She Leads is een vijfjarig programma (2021-2025) van Plan International, Defence for Children-ECPAT, African Women’s Development and Communication Network (FEMNET) en Terre des Hommes, in strategisch partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken. We voeren het programma uit in Oost-Afrika (Uganda, Ethiopië, Kenia), West-Afrika (Ghana, Mali, Sierra Leone, Liberia), het Midden-Oosten (Libanon, Jordanië) en op regionaal en internationaal niveau. Door samen te werken met een groot netwerk van organisaties, verspreid over deze negen landen, strijden we voor de rechten, het leiderschap en de zelfbeschikking van meisjes en jonge vrouwen.

 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau