Nester geeft voorlichting over anticonceptie

In Kasungu, een district in Malawi, heeft maar 43 procent van de jongeren toegang tot gezondheidsdiensten. De grote afstand vanaf het platteland is vaak de reden, maar er zijn ook andere obstakels. Nester is een van de jongeren die hier verandering in brengt.

In Malawi, een van de armste landen ter wereld, trouwt de helft van de meisjes voordat ze 18 zijn. Bovendien lopen jongeren er een groot risico op een hiv-infectie. Veel meisjes gaan niet naar school en maar 37 procent van de meisjes tussen de 15 en 19 jaar heeft basisonderwijs gevolgd.

De meisjes stoppen met school om voor familieleden te zorgen, geld te verdienen of omdat ze jong zwanger zijn geworden. Ook kindhuwelijken komen veel voor: in Kasungu trouwt 10 procent van de meisjes voordat ze 15 zijn.

Gebrek aan voorlichting en informatie

Er is gebrek aan seksuele voorlichting en informatie over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Bovendien heerst er een taboe rond deze onderwerpen. Hierdoor is het moeilijk voor jongeren, met name voor jonge vrouwen, om erover te praten en de juiste hulp te krijgen. Om hier verandering in te brengen, traint Plan International jongeren in de community zodat zij zelf als tussenpersoon een rol kunnen spelen.

Ongeplande zwangerschap

Nester (24) is een van die jongeren. Toen ze nog jong was, overleed haar moeder. Ze had toen een vriendje dat twee jaar ouder was en hij zorgde voor haar toen ze een tiener was. De relatie leidde tot een ongeplande zwangerschap, en Nester besloot daarna om bij haar vaders familie in te trekken. Naar een andere plek verhuizen en haar draai vinden als jonge moeder was niet makkelijk.

Lees ook: Olicia krijgt seksuele voorlichting via de radio

Jongerenclub 

Nester kwam voor het eerst in contact met Plan International in 2014 via een plaatselijke jongerenclub in haar community. Nester sloot zich aan bij de club, ze leidde discussies over jongerenrechten, verspreidde informatie onder jongeren en deed mee aan theatervoorstellingen om bewustzijn te creëren bij ouders en de rest van de community.

Intensieve training

De jongerengroep vormde een goede basis voor de intensieve training die Nester twee jaar later volgde via Plan bij gezondheidswerkers. In deze training kwamen diverse onderwerpen aan bod waaronder het gebruik en de werking van verschillende vormen van anticonceptie, manieren om mensen in de community te benaderen, voorraadbeheer van anticonceptie en het doorverwijzen van mensen naar andere diensten.

“Ik vond de training geweldig. We leerden er bovendien om geen onderscheid te maken tussen mensen, en om ook mensen met een beperking te betrekken bij wat we doen”, vertelt Nester.

Ik vond de training geweldig. We leerden bovendien om geen onderscheid te maken tussen mensen

Tussenpersoon voor de community

Nadat Nester haar training afrondde, is ze gaan samenwerken met haar plaatselijke gezondheidskliniek. De medewerkers steunen haar en zorgen ervoor dat ze als tussenpersoon een voorraad anticonceptiemiddelen heeft die ze kan verspreiden in de community. Ook kan Nester mensen doorverwijzen naar de kliniek als ze meer hulp nodig hebben.

“Ik ben meestal de eerste persoon waar ze hun verhaal aan kwijt kunnen. Jongens en mannen verwijs ik bijvoorbeeld door als ze zich willen laten testen op geslachtsziekten. Als meisjes problemen hebben met hun menstruatie, kan ik adviseren over het gebruik van de pil”, zegt Nester die tot nu toe al zo’n 500 mensen heeft geholpen.

Als meisjes problemen hebben met hun menstruatie, kan ik adviseren over het gebruik van de pil

Misvattingen en mythes

Nester besteedt ook veel tijd aan het uit de wereld helpen van misvattingen. Een daarvan is bijvoorbeeld dat anticonceptie zou leiden tot onvruchtbaarheid. Sommige mythes gaan nog verder, legt ze uit: “Toen ik een keer op bezoek was in een andere community, ontmoette ik een vrouw met een gehandicapt kind. Zij dacht dat dat kwam door het gebruik van anticonceptie.”

Behalve misverstanden, komt ook het onderwerp seksueel plezier regelmatig aan bod. Veel van haar clienten vragen zich af wat voor invloed anticonceptie heeft op hun seksleven. “Ik krijg vaak vragen als: ‘wil mijn man nog wel met me naar bed als ik anticonceptie gebruik?’, of: ‘wat als ik minder plezier ervaar door een condoom?’. Ik adviseer vrouwen dan bijvoorbeeld dat glijmiddel kan helpen”, licht Nester toe.

Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Van grote waarde

Jongeren gaan vaak rechtstreeks naar Nester toe en ze kunnen bij haar thuis terecht voor advies en een vertrouwelijk gesprek. Drie dagen per maand gaat ze langs bij mensen die niet naar haar toe kunnen komen. Voor Nester is het werk, dat ze vrijwillig doet, een belangrijk deel geworden van haar leven. Haar inkomen verdient ze als lerares op een basisschool en door als dagloner op het land te werken. Veel jongeren die de training gevolgd hebben, blijven net als Nester in de community actief. Zo zijn ze van grote waarde voor hun omgeving.

Duizenden anticonceptiemiddelen

“Sinds ik als tussenpersoon werk, heb ik duizenden anticonceptiemiddelen verstrekt aan meisjes en vrouwen. Het aantal vrouwen dat overlijdt tijdens de zwangerschap of bevalling is ook flink gedaald. Ik ben blij dat ik een positieve bijdrage kan leveren. Als een vrouw toegang tot anticonceptie heeft, heeft ze meer controle over haar leven en kan ze zich ontwikkelen”, zegt Nester.

Als een vrouw toegang tot anticonceptie heeft, heeft ze meer controle over haar leven en kan ze zich ontwikkelen

Wat doet Plan?

In 2019 is Plan International Malawi een nieuw, soortgelijk project (KUUWA) gestart voor vijf jaar. Ook hierbij is het doel om aandacht te besteden aan het beschermen van kinderen en aan seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. We hebben hiermee tot nu toe 80.200 kinderen en jongeren bereikt in de leeftijd van 10-24 jaar (onder wie 5812 sponsorkinderen). Ook bereikten we 2000 ouders, 260 community-leiders en 190 gezondheidswerkers. Jongeren trainen als tussenpersoon vormt ook in dit project een belangrijk onderdeel van het succes.

Gevolgen van corona

Hoewel er niet veel coronabesmettingen zijn geweest in Kasungu, zijn de scholen sinds maart dit jaar gesloten. Dit heeft grote gevolgen voor kinderen en jongeren. Ook het aantal tienerzwangerschappen en kindhuwelijken is helaas gestegen sinds de coronacrisis. Het is daarom nu nog belangrijker dat jongeren toegang hebben tot goede informatie over hun seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Plan helpt de jongeren die getraind zijn als tussenpersoon om zich aan te passen aan de nieuwe situatie zodat ze hun werk zo goed mogelijk kunnen blijven doen.

Samen zorgen we ervoor dat meisjes kunnen opkomen voor hun rechten

Help je ook mee?

Doneer nu eenmalig € 5!
 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau