Nepal: Ranjana strijdt tegen kinderhandel
Ranjana werkt als controleur op de grens tussen Nepal en India. Met haar officiële blauwe pet stopt ze alle voertuigen waar kinderen in zitten. Dagelijks zijn dit er zo’n tweehonderd: bussen, trucks, paard en wagen, maar ook fietsen en motors. Ze controleert alles van binnen en buiten om uit te sluiten dat er kinderen worden verhandeld.
Wanneer een voertuig stopt vraagt Ranjana de kinderen en voogden om identiteitspapieren. Kunnen ze deze papieren niet tonen, dan wordt de politie erbij gehaald voor verdere controle. Het is geen makkelijke baan legt Ranjana uit: “Soms schreeuwen ze naar ons of worden we bedreigd. Het is lastig om de kinderhandelaren op te sporen. We vragen altijd om officiële documenten waarmee ze kunnen aantonen dat het klopt wat ze zeggen.”
Kinderhandel met 15 procent toegenomen
Sinds de aardbeving in Nepal in 2015 is kinderhandel met 15 procent toegenomen. Veel families zijn dakloos geworden. Ze zijn radeloos en hopen hun kind een beter bestaan te geven door ze mee te geven aan iemand anders. Ze hopen dat hun kind beter terecht komt, maar vaak weten ze niet precies waar de kinderen naartoe worden gebracht. De meeste ouders krijgen valse informatie.
Om deze kinderhandel tegen te gaan heeft Plan in augustus 2017 vijf controleposten geplaatst. De controleposten zorgen ervoor dat kinderen niet zomaar de grens over worden gesmokkeld. Als dit wel gebeurt, is er een grote kans dat het kind wordt blootgesteld aan kinderarbeid of seksuele uitbuiting.
Lees meer over de gevolgen voor meisjes na de aardbeving
Risicogebieden
Madhuwanti Tuladhar is coördinator kinderbescherming voor Plan International Nepal en legt uit: “We hebben ervoor gekozen de controleposten te openen bij de grenzen in Oost- en West-Nepal, gezien het hoge aantal kinderen dat wordt verhandeld in deze regio’s. Daarnaast controleren we mensen en kinderen die vanuit andere regio’s via deze routes reizen.”
Het controlepunt waar Ranjana werkt is opgezet door Plan, vijfhonderd meter van de Indiase grens. Naast dat ze hier controleren op kinderhandel, wordt ook informatie meegegeven aan economische migranten over veilige migratie en krijgen zij contactgegevens voor noodgevallen.
Lees meer over kinderhandel in Nepal
“Ik kan met dit werk iemands leven redden”
Voordat Ranjana begon als grenscontroleur, was ze docent. “Kinderen helpen en beschermen vind ik heel belangrijk. Daarom besloot ik voor kinderen te gaan werken. Het maakt mij niet uit hoe moeilijk het is. Ik kan met dit werk iemands leven redden. Mijn werk bij het controlepunt heeft ervoor gezorgd dat honderden Nepalese meisjes en jonge vrouwen niet worden verhandeld.”
Door de controleposten zijn in de eerste vijf maanden al 254 kinderen tegengehouden bij de grens. Hiervan werd vervolgens een melding gemaakt bij de politie, zodat zij het kind verder konden helpen.