Meisjes kunnen alles wat jongens ook kunnen

Toen de tienjarige Luhana uit Peru wilde voetballen met haar vrienden tijdens de pauze, zei een klasgenoot tegen haar dat ze dat niet mocht “omdat meisjes niet voetballen”. Dit is slechts één van de vele stereotype en macho opmerkingen die Luhana heeft gehoord. Deze manier van denken heeft grote gevolgen, zoals meer geweld tegen meisjes en vrouwen in Peru.

Luhana woont in Piura, na Lima de tweede meest bevolkte regio in Peru. Hier geeft 38 procent van de vrouwen tussen de 15 en 49 jaar aan dat ze fysiek en/of seksueel geweld hebben meegemaakt in hun leven (WHO 2018). Het machismo speelt hier een grote rol in: een Latijns-Amerikaanse term voor overdreven mannelijk en stoer gedrag. Het machismo schrijft voor dat vrouwen minder waard zouden zijn dan mannen. Met geweld als gevolg.

Luhana spreekt zich uit tegen machismo en stereotypen

“Wat je zegt is een stereotype”

Bij een project van Plan International leerde Luhana meer over haar rechten. Hierdoor kon ze snel reageren op de stereotype opmerking over meisjes die voetballen: “Dat is niet waar, wat je zegt is een stereotype. Meisjes kunnen heel veel, zoals voetballen, natuurkunde studeren en alle andere dingen die jongens ook kunnen.”

Meisjes kunnen alle dingen die jongens ook kunnen

Geweld uitroeien

Luhana is een van de meer dan driehonderd meisjes die deelnemen aan het project van Plan International. Tijdens workshops leren ze over hoe belangrijk het is om geweld uit te roeien. Ze leren hoe ze kunnen opkomen voor hun rechten en krijgen het zelfvertrouwen om mee te praten over de problemen die tegenkomen. Ook leren ze meer over tienerzwangerschappen en kindhuwelijken. Meisjes die dit meemaken lopen namelijk een groter risico op geweld.

Lees ook: Jaimito strijdt tegen ongelijkheid

“Ik hoor vaak mannen macho doen”

Na haar deelname aan de workshop heeft Luhana een actieplan opgezet om twee specifieke problemen uit haar wijk aan te kaarten: machismo en tienerzwangerschappen. “Ik hoor mannen vaak macho doen. Ze zeggen dan lelijke dingen over vrouwen en meisjes. Ik vind dat meer mensen in mijn wijk moeten leren over machismo en stereotypen. Alleen zo kunnen we geweld voorkomen.”

Posters die de aandacht trekken

Tijdens de workshops maken de meisjes posters die ze ophangen in hun wijk. Luhana: “Op de posters zetten we vragen zoals: Wat is een stereotype? Hoe stoppen we machismo? Waar kan je heengaan als je slachtoffer wordt van geweld? We hebben deze opgehangen in de school, het medisch centrum en op andere plekken. We hebben ook presentaties gegeven op school over de gevolgen van tienerzwangerschappen.”

De meisjes maken posters om op te hangen in hun wijk

Meisjes op het sportveld

Wat Luhana heeft geleerd bij het project, zet ze nu in om samen met twee van haar vrienden workshops te geven aan de leerlingen van haar school. Ze ziet nu al het resultaat: “Door wat ik heb gedaan en de steun van mijn leraren mogen de meisjes nu het sportveld gebruiken om te voetballen! En sommige kinderen willen meer leren over machismo.”

Door mij mogen meisjes nu het sportveld gebruiken om te voetballen!

Ook thuis geeft Luhana haar kennis door: ze houdt haar jongere zus op de hoogte van alles wat ze tot nu toe heeft geleerd. Bij haar lezingen online via Zoom, zit haar zus soms naast haar en luistert ze mee met de sessies.

Op de hoogte blijven van het werk van Plan International? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

“Ik voel me sterk”

Luhana is blij dat ze bij Plan International meer heeft geleerd over leiderschap en zelfvertrouwen. “Ik ben erg blij met wat ik heb gedaan en wat ik heb geleerd,” vertelt ze. “Ik voel me sterk, omdat ik me uitspreek tegen ongelijkheid. Ik geloof in wat ik kan. Ik weet dat ik waardevol en belangrijk ben.”

Samen komen we in actie tegen geweld

Strijd jij mee?

Doneer nu
 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau