Mary: “Soms zitten we twee dagen zonder eten”

“Soms zitten we twee dagen zonder eten,” vertelt de 33-jarige Mary Awutcok uit Zuid-Sudan. “Als er wat te eten is, wordt dat alleen aan de kinderen gegeven.”

Zuid-Sudan zit middenin een ernstige hongercrisis. Bijna tweederde van de bevolking heeft honger. Droogte en conflict zijn de drijvende kracht achter de crisis, de ergste die het land heeft meegemaakt sinds het elf jaar geleden werd gesticht.

Mary zit op een krukje voor een hut met een strodak. Ze kookt op een klein vuurtje met een pan erop. Ze heeft draagt een zwart shirt met lange mouwen, een lange witte rok met bloemen en roze met groene teenslippers.
Mary en haar kinderen kunnen maar één keer per dag eten, omdat de oogst van haar moestuin volledig is mislukt door de droogte.

Uitblijvende regen

“Door de droogte konden de groenten niet meer groeien,” vertelt Mary. Ze woont in Cueibet, een provincie in het centrum van Zuid-Sudan. De provincie is zwaar getroffen door de regen die uitbleef tijdens het cruciale groeiseizoen. “Het is erg moeilijk voor mijn familie. We zijn onze oogst verloren. De eerste regenval viel in mei, maar het duurde slechts een dag. De volgende twee maanden heeft het niet geregend.”

Lees ook: Sofia & Sara: “Onze kinderen gaan met honger naar bed”

Eén keer per dag eten

Mary heeft haar zes kinderen maandenlang heeft gevoed met alleen de pompoenbladeren die de droge periode hebben overleefd. “Vorig jaar in juli konden we drie keer per dag eten. De aardnoten, pompoen en al het andere dat we hadden geplant, konden in juli geoogst worden. Maar dit jaar eten we maar één keer omdat er niets in de moestuin staat.”

We kunnen maar één keer per dag eten, omdat niets in de moestuin groeit

Mary’s theebedrijf

Omdat de voedselopbrengst van haar boerderij de komende maanden onzeker is, is Mary begonnen met het verkopen van thee. Zo kan ze wat geld kan verdienen om voedsel voor haar gezin te kopen. “Ik heb een klein theebedrijf, dat is de enige manier waarop ik aan geld kom. Het bedrijf dat ik run is klein. Soms heb ik geen klanten. Als een van mijn kinderen ziek wordt, moet ik het geld gebruiken voor hun behandeling. Dan eet het gezin die dag niet.”

Mary op de voorgrond met een rij mensen achter haar. Ze draagt een zwart shirt met lange mouwen en lacht naar de fotograaf.
Mary probeert haar gezin te onderhouden met haar kleine theebedrijfje.

Meisjes eten minder

De meeste dagen is er niet genoeg geld om rond te komen – en het zijn meestal de meisjes die hiervan het onderspit delven. Mary: “Meisjes eten vaak minder eten dan jongens. Hoewel vrouwen en meisjes de leiding hebben over het koken, krijgen mannen en jongens voorrang bij het eten van het voedsel.”

Meisjes eten vaak minder eten dan jongens

In tijden van schaarste kan dit constante gebrek aan voedsel de gezondheid van vrouwen en meisjes ernstig schaden. “Idealiter heeft iedereen voedsel nodig, zowel mannen als vrouwen,” legt Mary uit. “Vrouwen voelen honger net zo goed als de mannen. Het is gewoon vanwege de situatie dat we soms compromissen sluiten.”

Oogsten mislukken

Er is onlangs een beetje regen gevallen op Cueibet. Als dit niet doorzet, zal de volgende oogst waarschijnlijk weer mislukken. Mary heeft maar een klein deel van haar tuin geplant. Ze is bang meer zaden te verliezen door droogte en kan zich niet veroorloven deze te vervangen. “De droogte heeft het leven uitdagender gemaakt. We hebben honger en dat zou niet zo moeten zijn.”

Op de hoogte blijven van ons werk? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!

“Ik ben blij met voedselhulp”

Van Plan International ontving Mary steun: “Vandaag heb ik vier items ontvangen, granen, peulvruchten, zout en olie. Hierdoor kan ik het beetje geld dat mijn bedrijf verdient opsparen. Ik ben blij met deze voedselhulp, omdat ik het gevoel heb dat iemand achter me staat in deze moeilijke situatie.”

Mary zit temidden een groep vrouwen bij een stenen gebouw. Aan het stenen gebouw hangt een doek met het logo van Plan International en het Wereldvoedselprogramma.
Plan International steunt vrouwen als Mary met een voedselhulprogramma.

Dit doet Plan International

Door het onvoorspelbare klimaat in Zuid-Sudan zullen veel meer mensen hulp nodig hebben als de regen weer uitblijft. 62,7% van de bevolking, ofwel 7,7 miljoen mensen, kampt momenteel met acute voedselonzekerheid (Unicef). Er is nu dringend actie nodig om een ​​humanitaire ramp te voorkomen en de levens van de zwaarst getroffenen te redden. Plan International breidt zijn reactie op de hongercrisis in Cueibet uit. Samen met het Wereldvoedselprogramma delen we voedselrantsoenen uit aan gezinnen in crisis.

Samen komen we in actie tegen hongersnood

Help jij mee?

Doneer nu!
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.