Marwa strijdt in Egypte tegen meisjesbesnijdenis
In Egypte is het gebruikelijk dat meisjes besneden worden. De zeventienjarige Marwa was een van de vele meisjes voor wie dit lot in het verschiet lag. Haar werd verteld dat meisjesbesnijdenis een noodzakelijke medische ingreep is, die alle meisjes moeten ondergaan. Tijdens een programma van Plan International leerde ze de waarheid over meisjesbesnijdenis. Met die kennis wist ze haar moeder te overtuigen om haar niet te laten besnijden.
Marwa woont in een buitenwijk van Caïro. Dichtbij haar huis ligt het buurthuis. Het gebouw bestaat uit meerdere verdiepingen waar jongeren en hun ouders trainingssessies van Plan International kunnen bijwonen. Hier leren ze over kinderrechten en hoe volwassenen op een positieve manier met hun kinderen in gesprek kunnen gaan.
In gesprek
In de ene ruimte bespreekt een groep jongeren onderwerpen als stereotypen, de manier waarop de samenleving omgaat met meisjes en het verschil in privileges tussen mannen en vrouwen. In de kamer daarnaast praten moeders over de gevaren van een kindhuwelijk.
Marwa vertelt dat het Champions of Change-programma van Plan International haar zelfverzekerder heeft gemaakt. Ze leerde hier meer over seksuele gezondheid en rechten en raakte ook betrokken bij andere projecten van Plan International. “Ik heb nu veel meer zelfvertrouwen en durf mijn mening te delen. En ik leerde met mensen te praten,” deelt Marwa.
Lees ook: “Mijn dochter is niet besneden” – Awa strijdt tegen genitale verminking in Burkina Faso“Meisjesbesnijdenis heeft niets met gezondheidszorg te maken”
Toen haar moeder voor het eerst met haar praatte over meisjesbesnijdenis, had Marwa geen idee wat het inhield. Haar moeder vertelde dat het een medische ingreep is die alle meisjes in het dorp nodig hebben.
Maar toen Marwa een van de sessies in het buurthuis bijwoonde, leerde ze wat meisjesbesnijdenis echt inhoudt en welke schadelijke gevolgen de praktijk met zich meebrengt.
“We zouden het absoluut geen ‘medische ingreep’ moeten noemen, het heeft niets met gezondheidszorg te maken. Sterker nog, het is genitale verminking.”
Gezondheidsproblemen
In Egypte is 92 procent van de vrouwen tussen de 15 en 49 besneden. Het verwijderen van de externe geslachtsorganen heeft geen enkel gezondheidsvoordeel. Integendeel, besnijdenis kan juist gezondheidsproblemen veroorzaken. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met bloedingen, problemen bij het plassen, bij de menstruatie en bij seks, andere vaginale problemen, mentale problemen en soms zelfs overlijden. Ook verhoogt het de kans op zuigelingensterfte.
Van tafel
Toen ze hoorde over de schade die FGM aan kan richten, vertelde Marwa haar moeder erover. Gelukkig begreep zij Marwa’s zorgen en was ze het met haar eens. Marwa’s besnijdenis was van tafel. “Ik praat nu ook met mijn vrienden over de schadelijke gevolgen van deze procedure en waarom ze het niet moeten laten doen,” vertelt ze.
Marwa vertelt dat ze elke kans aangrijpt om de Plan International-coördinatoren vragen te stellen over seksuele gezondheid en rechten, of andere onderwerpen waar ze meer over wil weten. “Dankzij Plan International heb ik de mogelijkheid mijn mening te uiten en durf ik overal over te praten.
Afname
In de regio waar Marwa woont lijkt het aantal families die hun dochters laten besnijden af te nemen. Maar het is moeilijk om exacte statistieken te krijgen, want meisjesbesnijdenis gebeurt in het geheim. Toch schat Plan International dat het programma zijn vruchten afwerpt: ze zien een afname van zo’n twintig procent.
Meer weten over onze strijd tegen meisjesbesnijdenis? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!Religie
Niet alleen families, maar ook religieuze leiders zijn een belangrijke doelgroep binnen het project. Ook zij krijgen voorlichting over seksuele gezondheid en rechten en leren daarbij over meisjesbesnijdenis en de negatieve gevolgen hiervan. De religieuze leiders hebben veel invloed binnen de gemeenschap en kunnen families bewust maken van de risico’s van meisjesbesnijdenis. Ook kunnen juist zij het denkbeeld wegnemen dat meisjesbesnijdenis samen zou hangen met het geloof.
Ik praat nu ook met mijn vrienden over de gevolgen van meisjesbesnijdenis
Meer bewustzijn
Marwa is vastbesloten om door te gaan met het bestrijden van meisjesbesnijdenis in Egypte. De kennis die ze over het onderwerp heeft opgedaan, gebruikt ze om in haar omgeving bewustzijn voor meisjesbesnijdenis te creëren.
“Ik geef trainingen aan kinderen en probeer mijn buren over te halen ook naar de sessies te komen. Vrienden van me woonden ook een sessie bij en leerden daar heel veel van. Mijn moeder staat volledig achter me en behandelt mij en mijn jongere broertje hetzelfde. Na elke sessie vraagt ze me wat ik geleerd heb en soms woont ze zelf ook een sessie bij.”