Maatwerk voor een betere toekomst
De Cambodjaanse Leam (20) moest al op jonge leeftijd trouwen en raakte niet veel later zwanger. Toen ze het dappere besluit nam te scheiden, zag ze haar toekomst somber in. Want hoe bouw je aan een toekomst als je je school nooit hebt kunnen afmaken? Leam besloot niet bij de pakken neer te zitten en greep een nieuwe kans met beide handen aan!
Stoppen met school
Leam ging altijd met veel plezier naar school. Maar toen ze twaalf was, moest ze noodgedwongen stoppen. Haar moeder kon met het kleine beetje geld dat ze verdiende op hun boerderij niet meer rondkomen. “Ik vond het zo erg dat ik moest stoppen met school en zo mijn vriendinnetjes niet meer zag, maar mijn moeder had me nodig op de boerderij,” vertelt Leam.
Trouwen als tiener
Maar meehelpen op de boerderij leverde niet genoeg geld op om alle monden te voeden. Daarom moest Leam trouwen toen ze een tiener was. Hierdoor werd haar nieuwe familie financieel verantwoordelijk voor haar. Het veranderde haar leven compleet. Ze moest intrekken bij haar schoonfamilie met wie ze niet goed kon opschieten en werd erg ongelukkig in haar huwelijk. Toen Leam zwanger raakte, wilde haar man geen enkele verantwoordelijkheid nemen. Hij beweerde zelfs dat de baby niet van hem was. Leam stond er plotseling alleen voor.
Het heft in eigen handen
De dappere Leam besloot voor haar toekomst en die van haar dochtertje Minea te kiezen; ze ging scheiden. Ze trok weer in bij haar moeder en sindsdien voeden ze Minea samen op. Omdat de boerderij niet genoeg geld opleverde, moest Leam op zoek naar werk. Maar dat is niet makkelijk, als je nooit een opleiding hebt kunnen volgen.
Lees ook: Ontsnapt aan een kindhuwelijk
Een nieuwe kans
Toen Leam hoorde van de vakopleiding die ze in haar buurt kon volgen, greep ze deze kans met beide handen aan. Met de hulp van haar moeder, die tijdens de opleiding voor de kleine Minea zorgde, begon Leam hard te werken aan haar nieuwe toekomst. Ze wilde kleermaakster worden en volgde een half jaar lessen met nog zo’n vijftig andere meiden. Een leerzame én leuke ervaring. “Ik heb tijdens de cursus heel veel vriendinnen gemaakt. En ondanks dat we het nu allemaal druk hebben met ons werk, spreek ik ze nog steeds.”
Wil je weten hoe Plan meisjes als Leam helpt? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!
Maatwerk als eigen bedrijf
Leam heeft nu haar eigen naaiatelier bij de boerderij van haar moeder. Ze repareert, vermaakt, ontwerpt en verkoopt kleding. Haar klanten zijn voornamelijk bewoners van het dorp. “Het gaat nu goed met me. Ik verdien wat geld zodat ik mezelf en Minea kan onderhouden. En met een eenjarige dochter is het fijn om vanuit huis te kunnen werken.” Leam legt een deel van haar verdiensten opzij zodat ze haar bedrijf op den duur kan uitbreiden. “Met het gespaarde geld wil ik uiteindelijk een echte winkel openen, zodat ik nog meer klanten kan helpen en echt maatwerk kan leveren.”
Leam’s moed om uit een ongelukkig huwelijk te stappen en een vakopleiding te volgen, heeft haar weer een toekomst gegeven. Ook heeft ze weer hoop op een mooie toekomst voor haar dochter: “Ik wil graag dat Minea wel naar school gaat. Misschien kan ze dan verpleegkundige worden,” lacht ze.
Het werk van Plan International
Meer dan de helft van de meisjes in Cambodja krijgt niet de kans haar middelbare school af te maken. Plan International geeft daarom vakopleidingen in kwetsbare communities zoals die van Leam. Zo krijgen deze meiden alsnog de kans om een opleiding te volgen. De vakopleidingen die Plan geeft, sluiten aan bij de behoeften van de lokale arbeidsmarkt en geven deze meiden zo weer carrièreperspectieven.