Lia is een milieubewuste ondernemer in wasbaar maandverband
Wegwerpmaandverband en -tampons hebben een grote impact op onze planeet. De 27-jarige Lia uit Indonesië probeert hier iets aan te doen. Ze nam deel aan een training van Plan International over milieubewustzijn en startte haar eigen onderneming waarbij ze wasbaar maandverband verkoopt.
In de training van Plan International leerde Lia hoe ze zelf wasbaar maandverband kan maken om te verkopen. Voordat ze aan de training meedeed had ze nog nooit gehoord van wasbaar maandverband, maar al snel realiseerde ze zich het positieve effect ervan op het milieu. “Behalve het maken van maandverband van verschillende groottes, heb ik ook geleerd hoe je inlegkruisjes kunt maken door instructiefilmpjes te kijken op YouTube. Deze wil ik ook gaan verkopen.”
Plastic in de oceaan
De gemiddelde vrouw gebruikt ongeveer 10.000 stuks tampons of wegwerpmaandverband in haar leven. Deze bestaan voor ongeveer 90 procent uit plastic. Plastic afval eindigt op stortplaatsen of, nog erger, in de oceaan, rivieren en op stranden. Elk stuk maandverband of tampon doet er wel 25 jaar over om afgebroken te worden! Dit zorgt dus voor veel vervuiling.
Lees ook: Van werkloos naar duurzame ondernemerOp naar een afvalvrije provincie
In Mataram, de stad waar Lia woont, wordt dagelijks bijna 400 ton afval geproduceerd. Dit vormt een enorm probleem voor de stad want ze kunnen maar 75 procent ervan verwerken. Om de stad hierbij te helpen, heeft het provinciebestuur een nieuw milieubeleid ingevoerd. Het doel hiervan is om de provincie waarin Mataram ligt, West-Nusa Tenggara (in het zuiden van Indonesië), afvalvrij te maken in 2025.
Om dit initiatief van de regering te steunen, heeft Plan International een serie programma’s opgezet op het gebied van hygiëne en sanitaire voorzieningen. Deze zijn gericht op duurzaamheid, gendergelijkheid en sociale inclusiviteit. Een voorbeeld hiervan is de training die Lia heeft gevolgd, waarbij jonge vrouwen leren hoe ze milieuvriendelijk maandverband kunnen maken. We steunen hen daarna bij het opzetten van een eigen onderneming om het maandverband te verkopen.
Lees ook: Plan doorbreekt taboes rond menstruatie in IndonesiëWeg met wegwerpmaandverband
“Sinds ik mee heb gedaan aan de training ben ik gestopt met het kopen van wegwerpmaandverband. Ik wil niet meer bijdragen aan het afvalprobleem,” vertelt Lia. “Daarnaast is het makkelijker om anderen ervan te overtuigen om het maandverband dat ik heb gemaakt te kopen als ik het zelf ook gebruik.”
Ik wil niet meer bijdragen aan het afvalprobleem
Tot dusver heeft Lia meer dan 70 stuks handgemaakt maandverband verkocht. “Ik verkoop het maandverband aan mijn vrienden en familie. Ik gebruik ook sociale media om er reclame voor te maken. Verder heb ik deelgenomen aan verschillende evenementen van het Ministerie voor Industrie en Handel in de stad Mataram.”
Op de hoogte blijven van ons werk en de resultaten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!Maar Lia doet nog meer. Naast het runnen van haar eigen onderneming geeft ze informatie aan tienermeisjes en andere geïnteresseerden in haar omgeving over de voordelen van het gebruiken van wasbaar maandverband. Ze komt ook uitdagingen tegen in haar werk. “Een van de problemen die ik tegenkom is dat mensen nog nooit hebben gehoord van herbruikbaar maandverband. Die mensen moet ik ervan overtuigen dat het gebruik ervan een positief effect heeft op het milieu.”
Jonge ondernemers steunen
Jonge mensen spelen een belangrijke rol in het tegengaan van milieuproblemen. Daarom steunt Plan International jonge ondernemers zoals Lia. We stimuleren hun talenten en moedigen creativiteit, nieuwsgierigheid en innovatie aan. Zo worden de ondernemers klaargestoomd om een succesvolle en duurzame onderneming te leiden!