Kirisia: “Mensen vonden het vreemd dat ik een onbesneden vrouw trouwde”
Onder de Masai in Kenia is het besnijden van meisjes nog steeds de normaalste zaak van de wereld. Besneden meisjes worden gezien als zedelijk en klaar voor het huwelijk. Er werd dan ook raar opgekeken toen Kirisia (42) trouwde met een onbesneden vrouw: “Ik vond het geen probleem dat zij niet besneden is.”
De meeste mensen in Kenia keuren meisjesbesnijdenis af. De laatste dertig jaar is er grote vooruitgang geboekt om de praktijk af te schaffen, zoals een verbod op meisjesbesnijdenis door de regering in 2002. Maar in sommige community’s, zoals bij de Masai, blijft de praktijk nog voortbestaan.
Klaar om te trouwen
De Masai, een nomadenvolk, leven al eeuwenlang op dezelfde manier. Hun gebruiken, waaronder meisjesbesnijdenis, zijn diepgeworteld. Meisjes worden tussen hun twaalfde en veertiende besneden om hun overgang van meisje naar vrouw te markeren. Zij zouden dan klaar zijn voor het huwelijk. Een goede inkomensbron is voor hun ouders, die een bruidsschat krijgen als zij hun dochter uithuwelijken. Met een onbesneden meisje willen mannen niet trouwen en zij wordt vaak behandeld als een paria in de community.
Lees ook: Marwa strijdt in Egypte tegen meisjesbesnijdenisTegen de stroom in
Maar niet alle mannen denken zo. Kirisia, een van de ouderen in de Masai community, ging tegen de stroom in en trouwde met een onbesneden vrouw: “We werden meteen verliefd toen we elkaar ontmoetten. Ik vind het geen probleem dat zij niet besneden is. Alles wat ertoe doet, is dat we van elkaar houden,” legt hij uit. Maar de community dacht er anders over.
“Mensen praatten achter mijn rug om over ons”
“Ik had wel door dat mensen achter mijn rug om over ons praatten, hoewel niemand ons rechtstreeks durfde te confronteren,” vertelt hij. “Maar dit hield ons niet tegen.” Gelukkig werden Kirisia en zijn vrouw alsnog geaccepteerd als leden van de community, vertelt Kirisia: “Ik ben hier geboren en getogen. Ik heb veel mensen uit de community geholpen en daarmee heb ik hun respect verdiend.”
Ernstige gevolgen
Kirisia is nu onderdeel van een groep ouderen die pleit voor een eind aan meisjesbesnijdenis in hun community. “Bij Plan International hebben we geleerd wat de schadelijke gevolgen zijn van meisjesbesnijdenis. Deze kennis geven we door aan andere mannen in de community.”
De kennis over de schadelijke gevolgen van meisjesbesnijdenis geef ik nu door aan andere mannen in de community
En deze gevolgen zijn ernstig. Meisjes die besneden zijn hebben vaak extreme pijn in onderbuik en urineweg, verliezen veel bloed, krijgen infecties en hebben meer problemen met hun menstruatie, seks of bevalling. Ook ervaren zij psychosociale klachten zoals angst en depressie.
In gesprek met jonge krijgers
Kirisia gaat vooral in gesprek met de jonge morans (krijgers). Hij probeert hun vooroordelen tegenover onbesneden vrouwen weg te nemen en moedigt hen aan zich aan te sluiten bij de strijd tegen meisjesbesnijdenis. “Ik ben er trots op dat ik al jaren geleden de juiste keuze heb gemaakt en probeer ook andere mannen te overtuigen,” vertelt hij. “Ook mijn vrouw moedigt andere meisjes en vrouwen aan om zichzelf of hun dochters niet te laten besnijden.”
Ik ben er trots op dat ik al jaren geleden de juiste keuze heb gemaakt
Een betere toekomst
Kirisia en zijn vrouw hebben drie dochters en willen hen een goede toekomst geven. Zijn vrouw is schoonmaakster bij een van de lokale ziekenhuizen en heeft zich aangesloten bij een van Plan Internationals spaargroepen. Met het geld kunnen hun kinderen naar school gaan. Kirisia: “Ik wil dat ze alle drie naar school gaan, zodat zij straks voor henzelf kunnen zorgen en de community kunnen helpen.”
Op de hoogte blijven van ons werk? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!Dit doet Plan International
Plan International zet zich al jaren in tegen meisjesbesnijdenis. Deze praktijk is een vorm van kindermishandeling en kinderen hebben recht op bescherming tegen alle vormen van geweld. Om meisjesbesnijdenis tegen te gaan, geven we onder andere voorlichting over de gezondheidsrisico’s van meisjesbesnijdenis en over de rechten van meisjes op het gebied van seksuele gezondheid en zelfbeschikking. Met publiekscampagnes en voorlichtingsbijeenkomsten worden fabels en taboes de wereld uit geholpen. Ook worden jongeren getraind om op te komen en te lobbyen voor betere wetgeving, en de uitvoering hiervan.