Kinderen van de vuilnisbelt in de schoolbanken
Kinderarbeid is in de steden, dorpen en krottenwijken van India nog steeds heel gewoon. In Hyderabad werken veel kinderen op de vuilnisbelt. Ze worden bestolen van hun jeugd en gaan niet naar school. Een leven in de marge van de samenleving.
De moeder van Sarah (13) werkt op de vuilnisbelt naast haar huis in Hyderabad, daar zoekt ze naar bruikbaar afval om te verkopen. Door de extreme armoede van het gezin, moest Sarah zelf vier jaar lang als huishoudster werken. Op 9-jarige leeftijd was ze al aan schrobben en kleren wassen.
Theestalletje
Omdat haar moeder psychische problemen heeft, woont Sarah nu bij haar grootmoeder. Plan gaf oma een kleine lening zodat ze een theestalletje en een winkeltje kon beginnen. Op deze manier heeft ze genoeg inkomsten om de opleiding van haar kleindochter te betalen. Nu kan Sarah eindelijk naar school.
“Ik sprong over de muur of kroop door het hek, vulde een zak met afval en verkocht deze. Zo ging het elke dag.
Afval rapen
Op 12-jarige leeftijd zou Prabhat op school moeten zitten. In plaats daarvan werkte hij op de grootste vuilnisbelt van Hyderabad. “Ik sprong over de muur of kroop door het hek, vulde een zak met afval en verkocht deze. Zo ging het elke dag”, vertelt hij. Het was een zwaar leven. Zijn vader was werkloos en alcoholist. Zijn moeder Neelam, die tuberculose heeft, werkte samen met een aantal van haar 9 kinderen in de stank op de stortplaats. Twee jaar lang verzamelde Prabhat afval met gevaar voor zijn eigen veiligheid en gezondheid, zodat zijn familie tenminste één maaltijd per dag kon eten.
Brugschool
Met een lening van Plan begon de moeder van Prabhat een snackwinkeltje. Prabhat zit nu op een bijzondere brugschool. Hier kan hij zijn leerachterstand inhalen om straks de stap naar een gewone school te maken. Prabhat is een van de vele kinderen van de vuilnisberg die op deze manier een nieuwe toekomst krijgt.
Genieten van lessen
Ook de 7-jarige Manikanta verzamelt afval. Hij woont in een krottenwijk tegenover de vuilnisbelt. Hij werd gered door medewerkers van het Anti-Kinderarbeid project. Nu geniet hij van de lessen op de brugschool en verheugt zich op de start van zijn echte opleiding.
Meer van dit soort verhalen direct in je inbox? Schrijf je dan in voor de nieuwsbriefOok Uday kan nu naar school
Yasmani, die als kind polio kreeg, heeft twee kinderen. Haar dochter ging wel naar school maar haar zoon Uday werd op de vuilnisbelt gespot. Yasmani werd geholpen met een lening om haar zaakje uit te breiden. Nu heeft ze genoeg geld om ook haar zoon naar school te sturen.
Een nieuw leven
Met het Anti-Kinderarbeid project geeft Plan werkende kinderen in Hyderabad de kans op een nieuw leven. Dat gaat via een slimme omweg. Samen met de Human Dignity Foundation en NGO Mahita verstrekt Plan kleine leningen aan ouders en verzorgers. Hiermee kunnen ze zaakjes opzetten en zo genoeg verdienen voor schoolgeld. Sinds de start van het project heeft Plan 16 duizend kinderen gered van kinderarbeid en ze geholpen om naar school te gaan.