Keya ontkwam aan een gedwongen huwelijk met een drugsverslaafde man: “Zijn gedrag maakte me bang”
Kindhuwelijken komen helaas veel voor in Bangladesh. Keya trouwde toen ze nog maar veertien jaar oud was. Haar man bleek drugsverslaafd te zijn en ze mocht van haar schoonfamilie niet meer naar school. Uiteindelijk kon haar leraar haar ouders en schoonouders ervan overtuigen dat ze haar school moest afmaken. Ze is nu gescheiden en leert hard voor een betere toekomst: “Ik wil onafhankelijk worden en zelf mijn leven gaan invullen.”
Meer dan vijftig procent van de vrouwen in Bangladesh trouwt voordat ze achttien zijn en bijna twintig procent zelfs voordat ze vijftien zijn (UNICEF). Hiermee heeft Bangladesh een van de hoogste percentages kindhuwelijken ter wereld. De grootste oorzaak hiervan is armoede. Ouders kunnen hun gezin niet meer onderhouden en besluiten daarom vaak om hun dochters uit te huwelijken. Deze meisjes komen bij een vreemde man terecht, worden soms veel te jong zwanger en gaan niet meer naar school. Dit terwijl juist onderwijs voor meisjes ervoor kan zorgen dat zij zich kunnen ontwikkelen en een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, waardoor de armoede vermindert.
“Het is beter als je nu trouwt”
Keya (17) is één van deze meisjes die al jong trouwde. “Ik kom uit een klein en arm gezin in Bangladesh en in families zoals de mijne worden meisjes op vroege leeftijd uitgehuwelijkt.” vertelt Keya. Haar ouders hadden namelijk te weinig geld om hun gezin van te kunnen onderhouden. “Op een dag kwam er een huwelijksaanzoek waarvan mijn vader overtuigd was. Ik vroeg hem om mijn huwelijk uit te stellen tot ik mijn middelbare school had afgerond, maar mijn moeder vertelde me dat dit niet kon. “Je vader is niet rijk en kan je studie niet verder betalen, dus het is beter als je nu trouwt.”
Drugsverslaafde man
Toen Keya eenmaal getrouwd was, trok ze bij haar schoonfamilie in. Daar bleek dat haar man drugsverslaafd was. “Door zijn drugsgebruik sloeg en mishandelde hij mij veel. Zijn gedrag maakte me bang. Ik was nog zo jong”, zegt Keya. “Mijn familie en die van mijn man deden er alles aan om ons huwelijk te laten slagen. Ze dachten dat mijn man zijn drugsverslaving zou overwinnen nadat hij getrouwd was. Ze dachten dat ik hem kon helpen van zijn verslaving af te komen, maar ik was zelf nog een kind. Hoe kon ik iemand iets laten begrijpen waar ik zelf nog niets van begreep?”, vertelt Keya.
Door zijn drugsgebruik sloeg en mishandelde hij mij veel. Zijn gedrag maakte me bang. Ik was nog zo jong.
“Mijn leraar ging in gesprek met mijn ouders”
Keya ging heel graag naar school, maar van haar schoonouders moest ze hiermee stoppen. “Volgens mijn schoonouders moet je als vrouw thuisblijven als je getrouwd bent. Ik was er kapot van toen ik hierachter kwam”, vertelt Keya. Met hulp van haar moeder slaagde ze erin om toch te blijven leren. Ze nam stiekem boeken mee en ging studeren in het huis van haar ouders.
“Toen ik op een dag naar het huis ging van mijn ouders, verzon ik een smoes en ging ik naar mijn leraar. Ik vertelde hem dat ik mijn toetsen op school wilde maken en vroeg hem om hulp”, legt Keya uit. “Mijn leraar ging in gesprek met mijn ouders. Hij probeerde hen te overtuigen door te zeggen dat de politie mijn ouders en schoonouders kon arresteren als ik geen examen zou doen, omdat ik een kindbruid was. Toen ze dit hoorden mocht ik toch mijn toetsen maken.”
“Dit was ondraaglijk”
Hoewel Keya haar toetsen mocht maken, hielden haar schoonouders haar nog steeds van school. Daarom bleef ze in het geheim studeren bij haar ouders. Achttien maanden lang probeerde Keya het huwelijk vol te houden, maar haar man bleef haar gewelddadig behandelen. “Dit was ondraaglijk. Ik realiseerde me dat ik zo niet kon leven. Ik vertelde mijn schoonouders dat ik dit niet langer toeliet.”
Keya is nu gescheiden en woont weer bij haar eigen ouders. Door de coronapandemie is haar school helaas lang gesloten geweest. Hierdoor heeft ze een schooljaar gemist, maar ze leert vanuit huis hard voor het volgende jaar. “Ik help mijn moeder met klusjes in huis en tussendoor lees ik boeken.” Toch heeft Keya na haar scheiding nog steeds zorgen. “Mijn ouders kunnen de kosten voor school nog steeds niet betalen. Ik wil heel graag doorgaan met studeren, maar ik ben bang dat dit niet kan vanwege de financiële situatie van mijn ouders.”
Wat doet Plan International?
Om meisjes zoals Keya te helpen heeft Plan International het Integrated Approach to end Child, Early and Forced Marriage (CEFM)-programma opgezet. Hiermee zetten we projecten op om kindhuwelijken tegen te gaan en bewustzijn te creëren over seksuele en reproductieve gezondheid en de rechten van jongeren. Plan International geeft trainingen aan ouders van meisjes die risico lopen en werkt hiernaast samen met 108 scholen in Bangladesh om leeromgevingen veiliger, inclusiever en gendervriendelijker te maken. Docenten krijgen bijvoorbeeld trainingen over kinderbescherming en ook nationale en regionale overheden worden erbij betrokken, zodat kindhuwelijken structureel worden tegengegaan.
Meer weten over Plan International? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!Keya’s moeder wordt ondersteund met een training over levensonderhoud. Deze training helpt kwetsbare gezinnen om hun financiën te verbeteren, zodat ze het zich kunnen veroorloven hun dochters naar school te sturen. Keya’s ouders kunnen haar nu met hulp van Plan International ondersteunen, waardoor ze weer een mooie toekomst voor zich ziet. Ze zegt: “Ik ben niet meer teruggekeerd naar het huis van mijn schoonouders. Ik wil verder gaan met mijn studie. Ik wil onafhankelijk worden en zelf mijn leven gaan invullen.”
*Haar naam is veranderd vanwege identiteitsbescherming.*