Juliet maakt Kampala veiliger voor meisjes
De 21-jarige Juliet is een alleenstaande moeder in Kampala, Uganda. Haar dochter Nahia (3) is een vrolijk, eigenwijs meisje. Juliet is dol op haar, maar ze is ervan overtuigd dat ze niet al zo vroeg moeder was geworden als ze niet dagelijks op straat was lastiggevallen. En dan vooral die ene keer…
Juliet herinnert het zich nog goed. Onderweg naar school – bij het Boda Boda (een soort motortaxi) station – schreeuwden jongens zoals altijd seksistische dingen naar haar. Maar die dag ging een van de jongens verder; hij kneep in haar kont. Juliet gaf hem een klap en dat pikte de jongen niet; hij wilde met haar vechten. Op dat moment kwam er een oudere jongen aanlopen die het voor Juliet opnam. Hij hielp haar te ontkomen aan de jongens.
Op het eerste gezicht een vriendelijk gebaar, maar haar ‘redder’ wilde er wel wat voor terug. Juliet moest zijn vriendin worden. In eerste instantie verzette ze zich er tegen, maar hij bleef aandringen tot Juliet uiteindelijk overstag ging. Het duurde vervolgens niet lang voordat ze zwanger was. Toen dat gebeurde, verliet de jongen haar en stond ze er alleen voor.
Wil je meer weten over tienerzwangerschappen? Lees dan ons dossier over tienerzwangerschappen.
Safer Cities tegen seksuele intimidatie
“Ik dacht dat mijn leven voorbij was toen ik zwanger werd,” vertelt Juliet. “Ik stopte met school en ging werken om mijn kind te kunnen onderhouden.” Op dat moment kwam ze ook in aanraking met het Safer Cities programma van Plan International. Dit programma zorgt ervoor dat steden veiliger worden voor meisjes en vrouwen. Zij krijgen voorlichting over hun rechten én veiliger vervoer. Iets dat vooral in een stad met veel seksuele intimidatie van groot belang is.
Niemand verdient het om lastig gevallen te worden.
Andere steden
Niet alleen in Kampala is seksuele intimidatie een groot probleem. Uit onderzoek van Free to Be in de steden Kampala, Lima, Delhi, Sydney en Madrid bleek dat vrouwen en meisjes in al deze steden regelmatig te maken hebben met seksuele intimidatie als naroepen, betastingen en seksueel getinte opmerkingen. Juliet deed ook mee aan het onderzoek. “Niemand verdient het om lastig gevallen te worden, in welke stad dan ook.”
Op zoek naar oplossingen
Juliet maakt ondertussen onderdeel uit van het Safer Cities programma. Ze leert vrouwen wat hun rechten zijn. “Ik ben voorzitter van de groep in Kampala en ik zie hoe de meisjes groeien door de kennis die ze opdoen. Ze begrijpen beter wat hun rechten zijn en staan daarom sterker in hun schoenen. Samen zoeken we naar oplossingen om seksuele intimidatie te kunnen voorkomen.”
Samen met de mannen
Safer Cities praat ook met mannen en jongens over de gevolgen van hun gedrag richting meisjes en hoe ze dit kunnen veranderen. Vooral de samenwerking met mannen in het openbaar vervoer, zoals buschauffeurs, zorgt voor veel verbetering. “Eerder scholden ze ons nog uit, maar nu komen ze voor ons op en zien ze het als hun verantwoordelijkheid om meisjes en vrouwen veilig thuis te brengen.”
Onafhankelijk met een eigen bedrijf
Juliet krijgt geen enkele steun van Nahia’s vader, maar gelukkig heeft ze het nu zelf goed voor elkaar. Door het Safer Cities programma kon Juliet een eigen bedrijf te starten, waarmee ze jonge vrouwen vaardigheden leert, zoals haren knippen en koken. Zo kunnen zij ook een eigen bedrijf opstarten en zelfvoorzienend worden. “Veel meiden denken dat ze een man nodig hebben. Maar met een eigen inkomen ben je niet meer afhankelijk van een man.”
Opkomen voor jezelf
Ook dochter Nahia is vaak aanwezig bij de bijeenkomsten die Juliet organiseert. Ze hoopt dat deze omgeving een positieve invloed heeft op haar dochter. “De kennis die ik kreeg door Safer Cities gebruik ik ook om mijn dochter te laten zien wat ze waard is. Ik wil dat Nahia weet dat je niet afhankelijk hoeft te zijn van een man. Je kunt namelijk voor jezelf opkomen.”