Jongerenactivist Dioro vecht tegen meisjesbesnijdenis in Mali

Dioro (24) werkt samen met Plan International in Mali om meisjesbesnijdenis te stoppen. Mali is een van de laatste Afrikaanse landen waar meisjesbesnijdenis niet wettelijk is verboden. Dioro zoekt nu contact met ontheemde families om meisjes te beschermen tegen deze praktijk.

Meisjesbesnijdenis wordt in Mali vooral uitgevoerd op meisjes tussen de dertien en veertien jaar, om ze op het huwelijk voor te bereiden. Ze worden hiervoor van school gehaald en het wordt gezien als een ritueel dat de overgang van kind naar volwassene markeert.

Dioro Mali meisjesbesnijdenis FGM

Ontheemd en kwetsbaar

Dioro (24) werkt al jaren samen met Plan International om community’s in Mali voor te lichten over de gevolgen van verschillende schadelijke praktijken, waaronder meisjesbesnijdenis. Hij werkt met intern ontheemde families in de regio Ségou. Dit zijn vluchtelingen in eigen land, mensen die gedwongen waren hun dorp te ontvluchten als gevolg van geweld of een natuurramp.

Een manier om deze groep steun te bieden is om ze in gastgezinnen te plaatsen. Ontheemde meisjes en vrouwen bevinden zich in een extra kwetsbare positie. Ze hebben alles achter moeten laten, en ze zijn afhankelijk van hun familie en het gastgezin. Door sociale druk en de opvattingen van een gastgezin kunnen ontheemde mensen ervan overtuigd raken dat schadelijke praktijken zoals meisjesbesnijdenis nodig zijn om erbij te horen. Onlangs heeft Dioro kunnen voorkomen dat een ontheemd jong meisje, Samira, besneden werd.

Lees meer over de fabels en feiten van meisjesbesnijdenis

“Samira en haar familie wonen nu bij een gastgezin, nadat ze hun eigen dorp waren ontvlucht,” legt Dioro uit. De vader van Samira was altijd tegen meisjesbesnijdenis geweest, maar sinds ze bij het gastgezin wonen heeft hij zich bedacht. Het gezin vertelde hem dat besnijdenis volgens de islam moet, en dat ze anders uit de gemeenschap zouden worden verstoten. Hoewel de islam deze praktijk niet voorschrijft, kon Samira’s moeder hem daarna niet meer tegenhouden: Samira moest besneden worden.

Dioro meisjesbesnijdenis voorlichting Mali

Dioro grijpt in

Toen Dioro het verhaal van Samira hoorde nam hij direct contact op met partners van Plan en met een imam, een geestelijk leider uit de omgeving. Hij besprak de kwestie met Samira’s vader en hij legde uit dat meisjesbesnijdenis niet voorgeschreven wordt door zijn religie.

Samira’s toekomst is ongetwijfeld veranderd

Dioro nam Samira’s vader vervolgens mee naar een openbare bijeenkomst die hij had georganiseerd. Hier legde een verloskundige uit wat de medische gevolgen zijn van meisjesbesnijdenis. Dit overtuigde Samira’s vader ervan om haar niet te laten besnijden. “Samira’s toekomst is ongetwijfeld veranderd,” vertelt Dioro.

FGM meisjesbesnijdenis Mali Dioro

Samen met Plan

Plan International is onlangs een nationale mediacampagne gestart om meisjesbesnijdenis in Mali te stoppen. We verspreiden informatie via de radio, het beste communicatiemiddel om een groter publiek te bereiken in Mali. Plan werkt samen met activisten zoals Dioro om via de radio onderwerpen te bespreken die taboe zijn in lokale community’s. Een van onze doelen is het bereiken van de ontheemde bevolking in Mali, die wordt beïnvloed door hun gastgezinnen. Ook worden de ingrijpende medische gevolgen van meisjesbesnijdenis uitgelegd.

Wil je meer horen over de projecten van Plan? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Dioro benadrukt de kwetsbare situatie waar veel meisjes zich in bevinden. “Het blijft belangrijk om toenadering te zoeken en te blijven informeren. Zo hoop ik geleidelijk de praktijken van community’s in Mali te veranderen.” Gelukkig was de uitkomst voor Samira een succes.

Meisjesbesnijdenis moet stoppen!

Sluit jij je ook aan bij de strijd?

Ja, ik sluit me aan!

 

 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.