Jemimah strijdt voor gelijke kansen voor meisjes

Jemimah (22) uit Ghana ziet het als haar levensdoel om meisjes en jonge vrouwen weer terug naar school te krijgen. “Ik wil er alles aan doen om er voor te zorgen dat alle meisjes gelijke kansen krijgen en dat niemand achtergesteld wordt.”

Volgens Jemimah zijn tienerzwangerschappen het grootste probleem in haar land. “Veel tienerzwangerschappen leiden tot kindhuwelijken. Het zorgt er voor dat veel meisjes achterblijven, omdat ze vaak moeten stoppen met school.” De kans dat deze meisjes in de toekomst weer terug gaan naar school is erg klein, omdat ze thuis voor de kinderen en het huishouden moeten zorgen.

Voorbeeld voor meisjes

Jemimah is afgestudeerd in Communicatiewetenschap aan de universiteit. “Ik kom uit een arme community en toch ben ik gekomen waar ik nu ben. Dat is een goed voorbeeld voor veel meisjes uit Ghana. Ik deel daarom graag mijn ervaringen”, vertelt ze trots. “Ik wil er alles aan doen om er voor te zorgen dat alle meisjes gelijke kansen krijgen en dat niemand achtergesteld wordt.”

Ik heb samengewerkt met een aantal tienermoeders om ervoor te zorgen dat ze weer terug naar school gaan. Ik wil dat dit soort meisjes inzien dat zwanger worden niet het einde van hun leven is.

Tienermoeders

Jemimah is sinds vorig jaar een van de jonge vrouwen die trainingen volgt van de Girls Advocacy Alliance (GAA), een samenwerking van Plan International, Defence for Children-ECPAT en Terre des Hommes. Als jongerenlobbyist zet ze zich met de GAA zet zich onder meer in tegen kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis, seksueel geweld en tienerzwangerschappen.

“Ik heb samengewerkt met een aantal tienermoeders om ervoor te zorgen dat ze weer terug naar school gaan. Ik wil dat dit soort meisjes inzien dat zwanger worden niet het einde van hun leven is. Ze moeten doorgaan”, aldus de strijdlustige Jemimah. Een van de tienermoeders waar ze mee sprak studeert momenteel aan de universiteit. “Haar moeder past op het kind. Ze is een eerstejaars student.”

Inspiratiebron

Jemimah heeft zelf al veel bereikt in haar leven, mede dankzij haar dappere moeder. “Zij is mijn grootste inspiratiebron. Mijn moeder komt uit een gezin met vijf kinderen; vier dochters en een zoon. Ze wou heel graag naar school, maar haar ouders vonden dit niet goed. Ze dachten dat ze als meisje geen onderwijs nodig had.”

Jemimah’s moeder gaf de hoop niet op en ging hard aan het werk om toch een diploma te halen. “Ze overtuigde ook haar jongere zusjes om naar school te gaan. Zelf werkt ze momenteel als lerares op school! Mijn moeder is een voorbeeld voor andere meisjes in Ghana, omdat ze laat zien dat dat je veel kunt bereiken als je je best doet.”

Youth Advocates

Samen met negentien andere youth advocates van de Girls Advocacy Alliance kwam Jemimah vorig jaar samen in Nederland om ervaringen uit te wisselen. In één week volgden ze workshops, organiseerden ze een event én gingen ze in gesprek met de Tweede Kamer. Dit heeft veel impact gemaakt op de jonge activiste.

“Ik heb veel geleerd van de andere jongerenlobbyisten, vooral de meisjes uit Ethiopië. Hun verhalen hebben mij geïnspireerd, omdat ik me realiseer dat deze meisjes veel barrières hebben doorbroken om te staan waar ze nu staan.”

Jemimah is erg blij met de steun van het GAA-team. “Wat ik het leukst vond aan het programma en de workshops die we kregen is de training over gendergelijkheid. We hebben geleerd hoe we een goede boodschap aan de media kunnen schrijven en ik weet nu wat gender precies inhoudt. Het was een van de beste weken die ik ooit heb gehad!”

Lees ook: Sa-eedatu helpt jonge vrouwen terug naar school

Nieuw project

Dankzij deze leerzame ervaring heeft Jemimah ook andere activisten in Ghana kunnen inspireren. “Zij weten nu ook meer over het programma en de verhalen van de meisjes uit Ethiopië. Sindsdien hebben wij een nieuw project op school, waarbij we meisjes anoniem briefjes laten schrijven over problemen zoals pesterijen of kindhuwelijken.”

Ooit hoopt Jemimah de minister van onderwijs in Ghana te kunnen spreken over gendergelijkheid, maar tot die tijd hoopt ze zoveel mogelijk meisjes te helpen in het terugkeren naar school.

Girls Advocacy Alliance

In de Girls Advocacy Alliance werken Plan International Nederland, Terre des Hommes en Defence for Children – ECPAT samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken aan het uitbannen van geweld tegen meisjes en jonge vrouwen en aan het versterken van hun economische kansen. Het programma loopt van 2016 tot en met 2020 en wordt uitgevoerd in Bangladesh, India, Nepal, de Filippijnen, Ethiopië, Ghana, Kenia, Liberia, Sierra Leone en Uganda. Een belangrijke activiteit in het programma is het trainen en begeleiden van jongeren lobbygroepen.

Samen zorgen we ervoor dat meer meisjes naar school kunnen.

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau