“Ik wilde karate leren zodat ik voor mezelf op kan komen”
Bang zijn om over straat te lopen, omdat je daar misschien geïntimideerd of mishandeld wordt, was voor de twaalfjarige Masuma dagelijkse kost. Totdat zij de kans kreeg om op school karatelessen te volgen. Masuma greep deze kans met beide handen aan en bepaalt sindsdien zelf hoe ze behandeld wordt.
Masuma uit Bangladesh gaat altijd met plezier naar school. Zeker nu ze deelneemt aan een project van Plan International, waarin de meisjes op haar school meer leren over voeding, gezondheid, gendergelijkheid en hygiëne. Maar de reis naar school is voor Masuma minder leuk. Meisjes in Bangladesh worden op straat vaak slecht behandeld. Ze worden bijvoorbeeld geïntimideerd of krijgen vervelende opmerkingen te horen. Door deel te nemen aan het project en karatelessen te volgen, leren meisjes hoe zij zich hiertegen kunnen verzetten. “Voordat ik meedeed aan deze trainingen was ik bang om over straat te lopen, maar nu ben ik dat niet meer”, zegt Masuma. Nu wil ze met haar ervaring andere meisjes inspireren en helpen.
Karatelessen
Het project op de school van Masuma focust vooral op het welzijn van de meisjes. Dat begon met een mevrouw die aan de meisjes in de klas vroeg hoe het daadwerkelijk met ze ging. Ze vertelde over de mogelijkheid om karatelessen te volgen en hoe dat bij kon dragen aan hun welzijn. Masuma besloot zich samen met zes andere meisjes in te schrijven.
Voordat ik meedeed aan deze trainingen was ik bang om over straat te lopen, maar nu ben ik dat niet meer
Tijdens de eerste les ontmoetten de meisjes de andere deelnemers die vanuit andere scholen kwamen. “En we ontmoetten ook onze trainer. In de eerste tien dagen hebben we Jhuki, Uki, Geri en Dachi geleerd en kregen we karatekleren”, vertelt Masuma. Inmiddels volgen de meisjes in groepen van 25 trainingen van gecertificeerde instructeurs. Meisjes leren in de trainingen meer dan 150 zelfverdedigingstechnieken.
Toestemming
Toen ze jonger was keek Masuma al graag naar karate op de televisie, dus toen ze de kans kreeg om de sport zelf te beoefenen, twijfelde ze geen seconde: dat wilde ze! Maar Masuma’s ouders dachten daar anders over. Ze wilden haar in eerste instantie niet laten gaan en Masuma moest haar ouders daarom overtuigen van het belang van de trainingen. Nadat ze haar ouders had uitgelegd dat ze bij de trainingen leerde hoe ze zichzelf kon verdedigen zodat ze veiliger over straat kon gaan, gingen haar ouders akkoord en kreeg ze toestemming.
Meer zelfvertrouwen
De karatelessen zijn speciaal gericht op meisjes om hen te helpen met hun fysieke gezondheid en hun zelfvertrouwen te vergroten. De zelfverdedigingstraining doorbreekt niet alleen de genderstereotypen in de samenleving, maar stimuleert ook het zelfvertrouwen van de meisjes. Dankzij de trainingen leren meisjes hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen geweld. “Ik wilde deze kans gebruiken om meer zelfvertrouwen te krijgen en mezelf te leren verdedigen”, vertelt Masuma. Vroeger was ze bang om over straat te gaan, maar dankzij de trainingen heeft ze daar geen last meer van. Ook ervaart Masuma dat iedereen meer respect voor haar heeft sinds ze karate heeft geleerd. Ze wordt niet meer slecht behandeld en krijgt ook geen vervelende opmerkingen meer te horen. Mocht er wel iets gebeuren, dan weet Masuma nu hoe ze moet reageren.
175 meisjes
Met de kennis en het zelfvertrouwen dat Masuma heeft opgedaan, hoopt ze andere meisjes te inspireren om ook karate te leren. Inmiddels hebben in totaal 175 meisjes deelgenomen aan de karatetraining. Op een dag hoopt Masuma zelf haar eigen karate-instituut op te zetten, waar ze haar vaardigheden kan doorgeven aan andere meisjes. “Ik weet nu dat ik mezelf kan beschermen, mocht het ooit nodig zijn. Ik wil dat andere meisjes deze kennis ook hebben.”