“Ik schaamde me tegenover de mensen in mijn dorp”

Lavin groeide op te midden van armoede en mishandelingen. Als tienermoeder worstelde ze vervolgens om voor haar twee zoontjes te zorgen. Toch verdient ze inmiddels haar eigen inkomen. En niet met een heel voor de hand liggend beroep…

Lavin (22) groeide op in een dorpje in het westen van Kenia. Haar moeder overleed toen ze zes was. Haar vader hertrouwde, maar al gauw verloor hij zijn baan bij een elektriciteitsbedrijf en raakte aan de drank. Regelmatig sloeg hij Lavin en haar twee oudere broers. Ondertussen was het gezin afhankelijk van het inkomen van Lavin’s broer – op dat moment 16 jaar oud – die in een klein videozaakje werkte. Lavin heeft geen fijne herinneringen aan haar jeugd. “Vaak hadden we geen eten”, herinnert ze zich nog goed.

Mishandeld

Ook Lavin’s stiefmoeder was gewelddadig. “Ze verwarmde eens een lepel in de hete kolen en verbrandde er de hand van mijn oudste broer mee”, herinnert Lavin. Zelf kreeg ze ook regelmatig klappen.

Nadat Lavin haar basisschool had afgemaakt ging ze op haar veertiende bij een tante wonen. Daar in de buurt kon ze een opleiding tot kleermaakster doen. Ook ontmoette Lavin een jongen die regelmatig een praatje met haar maakte. Hij was een 23-jarige bouwvakker en Lavin voelde zich gevlijd door zijn aandacht. “En hij gaf me af en toe geld. Daar kocht ik maandverband, beltegoed en zeep van.” Het stel had seks met elkaar, alleen zonder condoom. Lavin’s vriendje had haar er namelijk van overtuigd dit niet te gebruiken.

Gebroken hart

Enkele maanden later merkte Lavin tot haar grote schrik dat ze zwanger was. Ze ging er echter wel van uit dat haar vriendje het kind zou accepteren en met haar zou trouwen. Ze waren immers al een tijd samen. Maar de jongen lachte haar keihard uit en zei dat hij met een ander meisje ging trouwen. “Zijn reactie brak mijn hart”, vertelt Lavin.

Op haar zeventiende beviel Lavin van haar zoontje Fredrick. “Ik schaamde me tegenover de mensen in mijn dorp en bleef zoveel mogelijk binnen. Ook had ik vaak geen geld voor eten of om met Fredrick naar een dokter te gaan.”

Op haar negentiende besloot Lavin – na een flinke ruzie met haar tante – naar een nabijgelegen stad te gaan om werk te zoeken. In een bar ontmoette ze een jongen die ze nog kende van haar opleiding tot kleermaakster. Samen dronken ze biertjes en van het een kwam het ander. Onder invloed van de alcohol dachten ze er niet aan om een condoom te gebruiken en Lavin raakte opnieuw zwanger.

Kim Feenstra meisjesbesnijdenis tienerzwangerschappen kindhuwelijken
Fotograaf: Kim Feenstra

Meer zelfvertrouwen

Als tienermoeder was Lavin weinig hoopvol over de toekomst. Zeker toen de vader van haar tweede zoon – Trevor – besloot om zijn financiële bijdrage na een jaar te stoppen. Gelukkig kwam ze rond die tijd in contact met een jongerenlobbyist van Plan International die haar uitnodigde voor een training voor jonge meiden en tienermoeders. “Tijdens de bijeenkomst besefte ik opeens dat er veel meer meiden waren zoals ik”, vertelt Lavin, die dankzij de trainingen meer zelfvertrouwen kreeg.

Lavin sloot zich aan bij een groep tienermoeders. “We helpen elkaar nu bij het oplossen van problemen. Ook hebben we een spaar- en leengroep opgezet waarin we wekelijks een klein bedrag sparen. Daarvan betaal ik het schoolgeld van Fredrick; hij is inmiddels 5 jaar oud.”

Meer van dit soort verhalen direct in je inbox? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Elektricien

Met financiële steun van Plan International doet Lavin nu een opleiding tot elektricien. “Veel mensen verbazen zich dat ik als meisje voor deze training heb gekozen”, vertelt Lavin, die het enige meisje op haar opleiding is. “Ik snap niet waarom een vrouw dit werk niet zou kunnen doen. Ik ben niet bang voor elektriciteit”, vertelt ze lachend. “Bovendien hebben veel mensen hier op het platteland problemen met hun elektriciteit. Vaak is het niet goed aangelegd. Ik wil die mensen uit de duisternis halen”, vertelt Lavin die al regelmatig de elektriciteit bij mensen repareert. “Ik verdien hier nu al zelf mijn geld mee en ben niet langer financieel afhankelijk van mijn tante”, vertelt ze trots.

Ook heeft Lavin vorig jaar namens Plan op Wereldmeisjesdag gesproken in Nairobi. “Ik had niet durven dromen dat ik ooit in een vliegtuig zou stappen”, vertelt de jonge moeder glunderend. “Het was echt een overwinning om zo’n groep mensen toe te spreken.”

Goede toekomst

Lavin is vol vertrouwen over de toekomst. “Als elektricien verwacht ik genoeg geld te verdienen om mijzelf en mijn zoontjes een goede toekomst te bieden.” Ze wil voorlopig niet meer kinderen en heeft daarom nu een anticonceptiestaafje. Ook wil ze nog niet trouwen. “Ik vind het belangrijker om voor zichzelf te kunnen zorgen. Wij vrouwen moeten leren om op eigen benen te staan.”

Kim Feenstra ging met Plan International naar Kenia om meiden te fotograferen die zijn besneden, jong kinderen kregen of als kind moesten trouwen. Foto: Jeroen van Loon

Samen beschermen we meisjes tegen tienerzwangerschappen.

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau