“Ik heb mijn huwelijk tegengehouden en droom nu van een nieuw leven”
De gevolgen van de coronapandemie zijn nog steeds groot, met name voor meisjes. Door de langdurige sluiting van scholen, afzondering van vrienden en door toenemende armoede lopen veel meisjes een groter risico op een kindhuwelijk. Monalisa (15) uit Bangladesh wist haar huwelijk te voorkomen.
In Bangladesh, het land met het op drie na hoogste percentage kindhuwelijken ter wereld, is het aantal kindhuwelijken met maar liefst dertien procent toegenomen door de langdurige sluitingen van scholen in het hele land.
De 15-jarige Monalisa uit Kurigram ontdekte bij toeval dat haar ouders haar huwelijk aan het plannen waren. “Op een dag, toen ik thuiskwam, zag ik dat twee vreemden naar ons huis waren gekomen. Na een tijdje geluisterd te hebben, begreep ik dat mijn ouders in het geheim mijn huwelijk aan het regelen waren.”
Gebrek aan bescherming
COVID-19 heeft ingrijpende gevolgen voor het leven van veel meisjes. Coronamaatregelen zoals reisbeperkingen en afstand houden maken het moeilijk om gebruik te maken van gezondheidszorg, sociale diensten of om steun te krijgen van mensen in de omgeving. Hierdoor ontbreekt een goede bescherming tegen kindhuwelijken, ongewenste zwangerschappen en gendergerelateerd geweld.
“Ik wilde mijn school afmaken”
Monalisa had deelgenomen aan verschillende activiteiten van het project Building Better Futures for Girls van Plan International en was zich daardoor bewust van haar rechten. Zo wist ze dat ze een rol kon spelen in het bepalen van haar eigen toekomst. “Ik was fel tegen het huwelijk en vertelde mijn ouders dat ik mijn leven niet op het spel wilde zetten door vroeg te trouwen. Ik wilde mijn droom verwezenlijken en mijn school afmaken”, legt ze uit.
Lees ook: Ashfia wist al negentien kindhuwelijken te voorkomenWet overtreden
Ondanks de aanhouden druk van haar ouders bleef Monalisa volhouden en waarschuwde ze haar ouders dat ze de wet zouden overtreden als ze haar zouden dwingen om te trouwen. “Ik vertelde ze dat ik niet oud genoeg was om te trouwen en dat ik niet ga trouwen voordat ik mijn school heb afgerond.”
Lokale heldin
Uiteindelijk accepteerden Monalisa’s ouders haar besluit en ze lieten hun plannen voor haar bruiloft varen. Haar vrienden en buren waren verbaasd over haar daadkracht en vastberadenheid en Monalisa werd een lokale heldin. Het verhaal over hoe ze haar eigen huwelijk tegenhield, werd zelfs in de plaatselijke krant gepubliceerd.
Building Better Futures
Met het Building Better Futures for Girls-project richten we ons op drie belangrijke thema’s: het recht op identiteit, bescherming en participatie. Het gebrek hieraan heeft ertoe geleid dat meisjes in Bangladesh worden geconfronteerd met kindhuwelijken, het hoogste aantal in Azië.
Lees ook: stel je eens voor: hoe zou de wereld eruitzien als jij het voor het zeggen had?Dit doet Plan International
Door samen te werken met adolescente meisjes, hun families en de mensen in de omgeving, zorgen we ervoor dat meisjes de vaardigheden hebben die ze nodig hebben. Zo kunnen ze zich beschermen tegen kindhuwelijken en andere schadelijke gendernormen en -praktijken, zodat ze hun eigen toekomst kunnen bepalen.
We zorgen er ook voor dat meisjes gewaardeerd worden, we ondersteunen bij het bestrijden van genderstereotypen en bij het ondernemen van actie tegen kindhuwelijken zodra ze gemeld worden. De beschermings- en meldingssystemen op verschillende niveaus zijn ook verbeterd om schendingen van kinderrechten aan te pakken en erop te reageren, met name op het gebied van kindhuwelijken en geboorteregistratie.
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!Stereotypen doorbreken
Monalisa zit nu in haar laatste jaar van de middelbare school en is de beste van haar klas. Daarnaast is ze betrokken bij een aantal buitenschoolse activiteiten van Plan International, waaronder debatwedstrijden tussen scholen, workshops en meisjesvoetbal. Ze maakt ook meisjes bewust van de negatieve gevolgen van het kindhuwelijk en moedigt hen aan om naar school te blijven gaan.
Monalisa kijkt nu uit naar haar toekomst en hoopt verder te studeren en naar de universiteit te gaan. “Ik droom nu van een nieuw leven. Ik wil graag voor een ontwikkelingsorganisatie werken en het stereotype denken en de ideeën van de maatschappij veranderen.”