“Ik had geen idee wat meisjesbesnijdenis inhield”

  • Andrea Dijkstra

Meisjesbesnijdenis hoorde bij de cultuur en was vooral een vrouwenkwestie. Maar toen Osupat (58) tijdens een training van de Yes I Do Alliantie zag wat de besnijdenis voor ingrijpende gevolgen heeft, schrok hij. Hij besloot direct dat zijn jongste dochters deze schadelijke praktijk niet mochten ondergaan.   

“Mijn oudste dochter is besneden omdat dit nu eenmaal onze cultuur was en het een absolute voorwaarde was om haar te kunnen laten trouwen”, vertelt Osupat, die er direct aan toevoegt dat hij echter geen idee had wat de besnijdenis precies inhield. “De vrouwen vertelden ons nooit wat ze deden tijdens de besnijdenis. In de Masai-cultuur is besnijdenis echt een vrouwenkwestie.

Man from Kenya Masai
Foto: Jeroen van Loon

“Ik schrok enorm toen ik de video zag”

Zo werd de besnijdenis volledig georganiseerd door de moeder van het meisje en werd haar vader enkel geïnformeerd dat het ging gebeuren, maar er werd niets over de ingreep aan hem uitgelegd”, vertelt Osupat. Hij schrok zich kapot toen hij voor het eerst video’s zag over een meisjesbesnijdenis tijdens één van de trainingen die georganiseerd werden door de Yes I Do Alliantie (YIDA). In deze alliantie werken Plan International Nederland, Rutgers, Amref Flying Doctors, CHOICE for Youth and Sexuality en KIT Royal Tropical Institute samen om meisjesbesnijdenis, kindhuwelijken en tienerzwangerschappen aan te pakken.

“Ik was zo geschrokken toen ons via de video werd getoond wat besnijdenis precies inhoudt en wat voor enorm nadelige gevolgen deze ingreep op onze meisjes heeft. Helemaal omdat ik direct besefte dat mijn oudste dochter dit ook had ondergaan.”

Lees ook: Zolang moeders het toelaten, blijft meisjesbesnijdenis doorgaan

“Onze ogen zijn nu geopend”

Osupat besloot direct dat niemand dit zijn twee jongste dochters mocht aandoen en dat zij twee deze schadelijke praktijk absoluut niet mochten ondergaan. Maar eenmaal thuis bleken zijn twee vrouwen het daar niet mee eens te zijn. Ze maakten zich zorgen of hun dochters dan wel een man zouden vinden. Osupat zei dat ze niet alleen waren en dat de hele gemeenschap zou gaan veranderen. Daarop drong hij er bij zijn beide vrouwen op aan om ook naar de YIDA-training te gaan en dit veranderde hun mening.

“Ik ben blij dat ik de training van YIDA heb gevolgd. Zoveel jaren deden wij wat onze voorouders ons hadden geleerd zonder dat we wisten hoeveel leed en schade dit veroorzaakte. Maar nu zijn onze ogen geopend en begrijpen we hoe we ons leven en dat van onze dochters kunnen verbeteren”, zegt Osupat.

Man from Kenya Masai
Foto: Jeroen van Loon

“We zijn uitgebreid getraind en ik ben zelfs lid van een groep die rondgaat in het dorp om mensen ervan te overtuigen om te stoppen met meisjesbesnijdenis. Nog altijd zijn er gebieden waar mensen weigeren om te stoppen met meisjesbesnijdenis”, vertelt Osupat. “Maar stapje voor stapje slagen we erin om ook hun ogen te openen.”

Wil je op de hoogte blijven van wat Plan doet tegen meisjesbenijdenis? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

“Kinderen worden zelfverzekerder over hun lichaam”

Osupat is er zeer over te spreken dat meisjes en jongens tijdens de trainingen leren over de veranderingen in hun lichaam, en over hun rechten. “In de Masai-cultuur praten wij ouders eigenlijk nooit met onze kinderen over dit soort onderwerpen. Maar dankzij deze trainingen krijgen onze jongens en meisjes meer zelfvertrouwen over de veranderingen in hun lichaam en wordt het voor ons gemakkelijker om er met onze kinderen over te praten.”

“Daarnaast leren onze kinderen tijdens de trainingen veel meer over de gevaren van meisjesbesnijdenis, kindhuwelijken en tienerzwangerschappen.”

Ook gelooft Osupat dat de aanpak van de Yes I Do Alliantie bijdraagt aan meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen bij de Masai. “Eerder waren het de mannen die bepaalden hoe zaken gingen terwijl vrouwen geen eigen mening mochten hebben. Dit is aan het veranderen en tegenwoordig doet de mening van vrouwen er evenveel toe als die van mannen.”

We mogen onze ogen niet sluiten voor meisjesbesnijdenis.

Strijd met ons mee tegen dit onrecht!

Maak het verschil
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.