Iedereen gelijk, of niet? Twaalf jongeren praten over gendergelijkheid

Naar school gaan, een goede baan en belangrijke beslissingen nemen op maatschappelijk en persoonlijk vlak; deze dingen zijn vaak voorbehouden aan jongens. Al willen ze wel, meisjes worden wereldwijd nog te vaak beperkt door stereotypes, vooroordelen en discriminatie.

Vier jonge verslaggevers uit vier verschillende landen gingen op pad en interviewden leeftijdsgenoten over hoe het is om jongen of meisje te zijn in hun land. Alle jongeren kregen dezelfde vragen:

  1. Ben je blij om jongen of meisje te zijn?
  2. Zou je leven anders zijn als je van het andere geslacht was?
  3. Wat moet volgens jou anders zijn in je land?

Jacqueline (16), Benin

“Ik ben trots dat ik een meisje ben, omdat ik kinderen kan krijgen. Mijn dochter is drie jaar oud. Samen met haar en mijn vijf zussen en vier broers woon ik bij mijn ouders. Het is belangrijk voor de toekomst van mijn dochter dat ik alles op orde heb. Met geleend geld van de gemeenschappelijke spaarrekening van het dorp run ik nu een klein bedrijfje.”

gendergelijkheid
Jacqueline

Sangha (15), Cambodja

“Als ik een meisje was, zou mijn leven moeilijker zijn. Ik zou dan moeten schoonmaken, koken, de was doen, bevallen en kinderen opvoeden. Het is in mijn dorp gevaarlijk om te bevallen; er is te weinig medische hulp.”

gendergelijkheid
Sangha

Jenifer (14), Ecuador

“Ik ben nu drie maanden zwanger. God wilde dat zo. Ik besloot zelf om te trouwen. Bij mijn ouders was ik gelukkig en nu bij mijn man ben ik dat ook. Ik kan nu alleen niet veel kanten meer op.”

Kijk ook: Indrukwekkende serie over misbruik van meisjes in Latijns-Amerika

gendergelijkheid
Jenifer

Kijk ook: Indrukwekkende serie over misbruik van meisjes in Latijns-Amerika

Ratana (15), Cambodja

“Meisjes kunnen bijna alles wat jongens ook kunnen. Op school zijn wij bijvoorbeeld net zo goed als jongens. Toch moeten wij meisjes thuis alle taken doen en voor onze ouders zorgen.”

Ratana
Ratana

Rachida (16), Benin

“Ik ben blij dat ik een meisje ben, maar ook wel jaloers op jongens. Zij hebben en bepalen alles. Jongens hebben het geluk om kansen te krijgen. Ik droom ervan om dokter te worden, maar ik heb meer geluk en hulp nodig om dat ook te kunnen doen.”

gendergelijkheid
Rachida

Michael (11), Ecuador

“Ik ben blij dat ik een jongen ben, want ik kan buiten spelen en voetballen. Sommige meisjes doen dat ook, maar dat zijn meestal de ‘tomboys’. Het is lastig voor hen, ze moeten toestemming vragen om naar buiten te gaan en zijn verdrietig als ze geen plezier mogen maken.”

gendergelijkheid
Michael

Gwendal (17), België

“Jongen of meisje, het staat alleen maar op je identiteitsbewijs. Het is maar een papiertje. Je kunt je als een vrouw voelen in het lichaam van een jongen en andersom. Maar als je een jongen bent, is het wel echt makkelijker.”

gendergelijkheid
Gwendal

Jhosselyn (18), Ecuador

“Mijn moeder is mijn grote voorbeeld, want ze is erg verantwoordelijk. Zij doet het huishouden en mijn vader werkt op het land. Soms helpt hij met het huishouden, maar hij heeft meer vrijheid. De enige reden daarvoor is omdat hij een man is. Dat vind ik oneerlijk.”

gendergelijkheid
Jhosselyn

Enock (21), Benin

“Bij ons zijn mannen en vrouwen niet gelijk. Een meisje naar school sturen? Mijn ouders zeggen dat dat weggegooid geld is. Ikzelf ben voor gelijkheid. Maar ik ben wel blij dat ik een jongen ben.”

gendergelijkheid
Enock

Lees ook: Matewos komt op voor meisjes in zijn dorp

Chhoy (18), Cambodja

“Ik leer voor kleermaker. Mensen zeggen dat dat iets voor meisjes is en dat irriteert me. Ik vind het leuk om kleding te maken en doe het met heel mijn hart. Het shirt dat ik nu draag, heb ik ook zelf gemaakt.”

gendergelijkheid
Chhoy

Luis (16), Ecuador

“In mijn familie staat iedereen vroeg op en werkt iedereen. Ik help met de afwas en het koken. De meeste jongens doen dat niet. Zij gaan naar de stad en doen daar slechte dingen. Toch mogen zij later alle beslissingen nemen.”

gendergelijkheid
Luis

Lees ook: Abel strijdt voor gendergelijkheid in Uganda

Eva (20), België

“Seksisme blijft een enorm probleem op de universiteit. Bijvoorbeeld de beeldvorming op posters van feestjes Als je de kwestie aankaart, krijg je vaak negatieve reacties. Je kunt dan beter zwijgen om erger te voorkomen. Sinds ik klein ben, praat ik er al over. Het geeft me voldoening om mensen te overtuigen dat vrouwen even belangrijk zijn als mannen.”

gendergelijkheid
Eva

Iedereen verdient dezelfde kans

Nog steeds bestaan er wereldwijd seksistische normen en waarden. Veel jongeren zijn gemotiveerd om dat te veranderen en om een betere balans te vinden in ongelijke machtsrelaties. Zij strijden voor gelijke rechten voor meisjes en jongens en een wereld waarin iedereen dezelfde kansen krijgt.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.