Hulp aan jonge moeders tijdens de coronapandemie
De Keniaanse Diana (21) woont met haar dochtertje van zes maanden bij haar ouders in Kibera. Sinds de uitbraak van het coronavirus is Diana haar baan verloren en kan ze geen maandverband en luiers meer betalen. Gelukkig is er hulp voor jonge moeders als Diana, die het extra zwaar hebben tijdens de coronacrisis.
Diana raakte direct na het afmaken van de middelbare school zwanger. Ze had toen een relatie met een man die beloofde om goed voor haar te zorgen. “Ik was echt blij om iemand te ontmoeten die boodschappen voor me kon doen en me geld kon geven voor mijn dagelijkse behoeften. Ik was naïef en blind. Ik dacht dat het pure liefde was. Maar nee, ik werd gebruikt.”
Alles veranderde toen ik hem vertelde dat ik zwanger was
Alleen achtergebleven
“Alles veranderde toen ik hem vertelde dat ik zwanger was. Hij weigerde enige verantwoordelijkheid te nemen en verdween volledig. Ik bleef alleen achter zonder te weten wat ik moest doen.” Diana moest weer bij haar ouders gaan wonen, samen met haar dochtertje. Ze heeft moeite om alleen voor de baby te zorgen, zeker nu ze haar inkomen kwijt is.
Angst en hopeloosheid door corona
“Voor de coronacrisis werkte ik in een winkel in het winkelcentrum. Maar door de uitbraak van het virus moet ik noodgedwongen thuisblijven. Deze pandemie heeft een sfeer van angst en hopeloosheid gecreëerd. Als jonge moeder vrees ik voor mijn kind. Ik leef momenteel van mijn spaargeld, maar als de situatie zo doorgaat, weet ik niet wat er met ons zal gebeuren.”
Steun aan jonge moeders
De Girls Advocacy Alliance (GAA) helpt jonge moeders zoals Diana. Binnen dit programma werkt Plan International samen met Defence for Children-ECPAT, Terre des Hommes en het ministerie van Buitenlandse Zaken aan het uitbannen van geweld tegen meisjes en jonge vrouwen en aan het versterken van hun economische kansen.
“In kwetsbare plattelandsgebieden is onze corona-aanpak gericht op het sociaaleconomisch veerkrachtiger maken van degenen die niet de financiële middelen hebben om hun gezin te onderhouden tijdens de corona-crisis. Momenteel zijn banen schaars”, legt Nancy Okoth uit, projectmanager van de Girls Advocacy Alliance. De GAA deelt samen met stichting Inua Dada ook zorgpakketten uit aan jonge moeders. Elk pakket bestaat uit maandverband, luiers, meel, bakolie, zeep, mondkapjes en toiletpapier.
Heel waardevol
Diana heeft onlangs een zorgpakket gekregen om haar door deze moeilijke tijd heen te helpen. “Het uitdelen van deze essentiële pakketten is heel waardevol voor ons als jonge ouders. Door de pandemie kan ik geen maandverband en luiers meer kopen. De pakketten zijn ook voor schoolmeisjes van groot belang. Voorheen konden zij hier op school nog aan komen. Nu de scholen gesloten zijn, kunnen ze daar geen gebruik meer van maken.”
Psychosociale en juridische steun
De GAA geeft informatie over het coronavirus en de vergrote kans op geweld tijdens een lockdown. Via speciaal opgezette telefonische meldpunten kunnen meisjes en jonge vrouwen gevallen van seksueel geweld, mensenhandel, kindhuwelijken en kinderarbeid melden. De GAA zorgt vervolgens dat de slachtoffers psychosociale of juridische steun krijgen.