Hoeveel is een kindbruid in Zuid-Sudan waard?

Stel je voor: de ene dag zit je nog op school met de droom rechter te worden, de volgende dag wil je oom je uithuwelijken in ruil voor koeien. Wat zou jij doen in deze situatie? Het overkwam Monica (18) uit Zuid-Sudan. Ze vertelt haar verhaal.

“Ik kom uit Shabelte maar woon met mijn vader in Rumbek zodat ik hier naar een goede school kan. Mijn moeder, broertje en twee zusjes wonen nog in Shabelte. Op school vond ik het vak godsdienst het interessantst, maar ik droomde ervan om rechten te studeren. Die droom viel in duigen toen op een dag een man uit Rumbek op de stoep stond om met mijn vader en oom te spreken. Hij wilde namelijk met me trouwen.”

meisje in Zuid-Sudan

“Mijn vader was tegen een huwelijk, want ik was immers nog maar vijftien. Maar mijn oom dacht er anders over. Hij had samen met andere familieleden een aantal koeien gegeven als bruidsschat voor mijn moeder, en zag dit als zijn kans om ze terug te krijgen. Mijn vader had geen keus en moest accepteren dat ik uitgehuwelijkt zou worden.”

“Maar toen kwam er nog een man, die het ook wel zag zitten om met mij te trouwen. De twee mannen begonnen te concurreren en boden steeds meer. Toen wilde mijn oom me liever uithuwelijken aan de tweede man, want die had volgens hem betere koeien…”

Lees ook: Alles over kindhuwelijken

“Mijn vader ging naar mijn lerares Zuster Orla om haar ervan te overtuigen dat ik moest stoppen met school. Maar zij weigerde om toestemming te geven. Ze zei dat ze me alleen zou laten gaan als ik een brief van de Minister van Onderwijs had! Mijn familie overlegde en besloot dat ik niet hoefde te trouwen en op school kon blijven. Alleen mijn oom bleef kwaad en dreigde dat hij me tegen mijn zin zou meenemen en alsnog zou uithuwelijken. We zijn nu drie jaar verder en hij roept het nog steeds.”

meisje op school in Zuid-Sudan

Kindhuwelijken en koeien

Monica’s verhaal is helaas niet uniek. Kindhuwelijken zijn een diepgewortelde traditie in Zuid-Sudan. Door het conflict in het land en de heersende armoede komen ze zelfs steeds vaker voor. Ouders willen hun dochters graag snel uithuwelijken omdat er dan een mond minder te voeden is. Daarom trouwt nu volgens de Verenigde Naties meer dan de helft van de meisjes in Zuid-Sudan voor haar achttiende verjaardag. Vaak worden er koeien gebruikt als bruidsschat. Oude schulden zoals die van Monica’s oom houden die traditie in stand.

Wil je meer weten over wat Plan International voor meisjes als Monica doet? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Monica wil nog steeds rechter worden zodat ze kan opkomen voor meisjesrechten. Ze heeft nog anderhalf jaar op school te gaan. “Ik hoop dat mijn vader doorzet en me tot het einde van mijn schoolcarrière blijft ondersteunen. Kindhuwelijken zijn volgens mij het grootste probleem voor meisjes in Zuid-Sudan. De enige manier om dit op de lange termijn op te lossen is door meisjes naar school te laten gaan. Mijn twee jongere zusjes gaan nu ook naar school, maar ik vrees voor hun toekomst. Ik ben uiteindelijk niet voor mijn achttiende uitgehuwelijkt, maar dit kan hen nog wel overkomen.”

Eten op school Zuid-Sudan

Dit doet Plan tegen kindhuwelijken in Zuid-Sudan

Veel ouders overwegen hun minderjarige dochters uit te huwelijken omdat ze het economisch zwaar hebben. Daarom zorgt Plan International ervoor dat meisjes op school eten krijgen, niet alleen voor henzelf maar ook om te delen met hun familie. Zo hebben de families een reden om hun dochters op school te houden. Ook traint Plan meisjes om zelfstandig te kunnen werken nadat ze klaar zijn met school, zodat ze een inkomen verdienen en zo hun families kunnen ondersteunen. Meisjes zijn meer waard dan een paar koeien, en kunnen veel meer dan alleen bruid zijn.

Foto’s door Kate Holt / Plan International.

Samen helpen we meisjes als Monica.

Strijd jij mee tegen kindhuwelijken?

Doneer eenmalig € 5

 

 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau