Guineese mannen in de strijd tegen meisjesbesnijdenis

Districthoofd Abdoulaye en jongerenleider Bangaly werken samen tegen meisjesbesnijdenis in de stad Wonkifong in Guinee. Sociale druk vanuit de community houdt de schadelijke praktijk nog in stand. Daarom is het belangrijk om iedereen bij de strijd tegen meisjesbesnijdenis te betrekken.

Maar liefst 97 procent van de vrouwen en meisjes tussen de 15 en 49 jaar in Guinee zijn besneden, ondanks dat het wettelijk verboden is (UNFPA, 2020). Om hier verandering in te brengen, zijn ook jongens en mannen onmisbaar. Zij hebben als broers, vaders, echtgenoten en religieuze leiders veel invloed. Daarom betrekken we hen direct bij ons project tegen meisjesbesnijdenis in Guinee. Zo zijn Abdoulaye en Bangaly vastberaden om een einde te maken aan deze schadelijke praktijk. De mannen gaan actief het gesprek aan met de bewoners van Wonkifong om dit gebruik te beëindigen.

Strijd mee tegen meisjesbesnijdenis
Guinee mannen meisjesbesnijdenis FGM
Districthoofd Abdoulaye

Levenslange pijn

“Vroeger was meisjesbesnijdenis een must voor onze dochters. Tegenwoordig weten we dat het geen goede ingreep is. De consequenties zijn enorm”, zegt Abdoulaye. Meisjesbesnijdenis is het gedeeltelijk of helemaal wegsnijden van de externe vrouwelijke geslachtsorganen, zonder dat daar een medische reden voor is. Er zijn ernstige gezondheidsrisico’s aan verbonden, zoals chronische pijn, shock, ontstekingen en hevige bloedingen. Seks hebben is pijnlijk en kinderen krijgen wordt veel moeilijker.

De consequenties zijn enorm

“Vaak schaam ik me ervoor om seks te hebben met mijn vrouw, want ik ben de enige die er plezier uithaalt. Hierdoor hebben mannen regelmatig twee of drie vrouwen. Ook is het moeilijk voor veel vrouwen om zwanger te worden”, legt Abdoulaye uit. De mannen willen niet doorgaan met een praktijk die zulke ingrijpende gevolgen heeft voor de gezondheid van meisjes en vrouwen.

Het verbod

Abdoulaye geeft voorlichting en leidt gesprekken over meisjesbesnijdenis in zijn community. De bewoners hebben na meerdere openbare bijeenkomsten besloten niet alleen met besnijdenis te stoppen, maar ook om sancties te leggen op het uitvoeren ervan. Sindsdien is er geen enkel geval van meisjesbesnijdenis geregistreerd.

Jongerenleider Bangaly vertelt dat het verbod op meisjesbesnijdenis met vreugde werd ontvangen door de bewoners. Het ritueel is niet alleen zeer schadelijk, maar ook best duur voor de families van de meisjes. “Kilo’s rijst, blikken olie, kip, geld… een besnijdster vroeg veel voor haar werk. Het was in het begin ook moeilijk voor de oude vrouwen die hier hun inkomen mee verdienden. Na trainingen en voorlichting begrepen ze het uiteindelijk wel.” Met steun van Plan worden er leen- en spaargroepen opgezet om financiële druk van de vrouwen af te nemen terwijl ze andere inkomensbronnen vinden.

meisjesbesnijdenis FGM Guinee mannen
Jongerenleider Bangaly

Gesprekken en trainingen

Het project Save Girls from FGM (Red meisjes van meisjesbesnijdenis) van Plan International betrekt zowel mannen als vrouwen bij verschillende activiteiten. We organiseren gesprekken tussen de verschillende generaties, denken mee over alternatieve pijnloze tradities en geven informatieve trainingen. Meer dan 10.360 mannen zijn betrokken bij activiteiten van Plan International in de 80 districten in Guinee die meedoen aan dit project.

Plan International werkt samen met lokale chiefs, dorpsoudsten, religieuze leiders en andere rolmodellen in de community’s van Guinee om blijvende verandering aan te moedigen. Door middel van publieke voorlichting en trainingen wil Plan International het bewustzijn rondom meisjesbesnijdenis vergroten. Plan lobbyt ook bij regionale en nationale overheden voor strengere wetgeving en naleving hiervan.

Meisjesbesnijdenis moet stoppen!

Sluit jij je aan bij de strijd?

Ja, ik sluit me aan!
 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau