“Geweld tegen vrouwen wordt als normaal beschouwd”

In een van de wereldwijd gevaarlijkste steden voor meisjes strijdt Angela voor een cultuuromslag: “We moeten het heft in eigen handen nemen.”

Seksueel geweld tegen meisjes moet stoppen! Help jij mee?

In Lima, de hoofdstad van Peru, is het voor meisjes niet veilig om alleen over straat te gaan. De vijftienjarige Angela woont in Lima en ziet ook in haar wijk veel geweld tegen meisjes en vrouwen: “Het wordt als volkomen normaal beschouwd.” Ze is ervan overtuigd dat er een cultuuromslag nodig is, die alleen bereikt kan worden als ook mannen meedoen en als vrouwen zich uitspreken en opstaan voor hun rechten.

Veiligere steden

Angela doet mee met het Safer Cities for Girls-project in Lima, de hoofdstad van Peru. Met dit project maakt Plan International samen met meisjes en jonge vrouwen openbare plekken in de stad veiliger, waaronder het openbaar vervoer. Daarnaast ondersteunen we meisjes zodat ze zich kunnen uitspreken om verandering teweeg te brengen.

Dat Lima een van de meest onveilige steden ter wereld is voor meisjes, blijkt ook uit een onderzoek van Plan International. In het rapport komt naar voren dat het extreem gevaarlijk is voor meisjes om alleen over straat te gaan of gebruik te maken van het openbaar vervoer, zowel ’s nachts als overdag.

Angela heeft wel een idee wat er moet veranderen om de stad veiliger te maken: “Meisjes moeten in actie komen. Als wij het heft in eigen handen nemen, kunnen we de wereld veranderen.” Maar dat alleen is niet genoeg, ook het gedrag van mannen moet veranderen: “De machocultuur moet veranderen, dat houdt ons tegen om vooruit te komen. Vroeger was het nog erger, toen telden vrouwen helemaal niet mee. Mannen vertelden ons wat we moesten doen en waar we mochten zijn.”

Meiden in Lima brengen onveilige plekken in kaart.

“Vroeger zei ik niks”

Angela ziet zelf hoe de scheve verhoudingen tussen meisjes en jongens leiden tot straatintimidatie. En hoe geweld tegen vrouwen als volkomen normaal wordt beschouwd. “Vroeger zei ik niks als mannen meisjes lastigvallen of slaan, maar nu weet ik dat ik er juist wel iets van moet zeggen. We moeten de stilte doorbreken.”

Voor Angela is er veel veranderd sinds de start van het Safer Cities for Girls-programma: “Ik heb nu meer vertrouwen in de toekomst. De machocultuur brokkelt langzaam af en feminisme komt juist op. We kunnen niet alles veranderen, maar stukje bij beetje komen we tot een cultuuromslag.”

Jongens willen zelf ook verandering

Het project geeft jongeren de ruimte om te leren van elkaar, om naar elkaar te luisteren tijdens bijeenkomsten. “We voelen ons veilig om ons uit te spreken. Eindelijk hebben we het gevoel dat we serieus genomen worden.” Angela heeft bij deze bijeenkomsten ook ontdekt dat jongens bereid zijn om te veranderen: “Ze beseffen dat we voor onszelf op kunnen komen en willen ons ondersteunen om verandering teweeg te brengen. Dat is heel belangrijk, want als we mannen niet betrekken zal er nooit iets veranderen. Ook voor hen is het zoeken naar een manier om het anders te doen.”

Voor de toekomst hoopt Angela op een grote verandering in heel Peru. “Het begint bij de jongens die deelnemen aan dit programma. Zij kunnen het verschil maken door andere jongens en mannen aan te spreken als ze een vrouw onjuist behandelen.” Voor Angela is de strijd nog lang niet gestreden, ondanks de vooruitgang die ze ziet in haar eigen wijk. Ze studeert nu medicijnen en is vastberaden om haar strijd voort te zetten op de universiteit en later op haar werk: “Als ik een vrouw zie met blauwe plekken, vraag ik haar wat er gebeurd is. Ik zal het incident melden en zeggen dat deze vrouw mogelijk in gevaar is. We moeten niet stil blijven zitten, we moeten handelen!”

Iedereen moet veilig over straat kunnen

Seksueel geweld moet stoppen!

Word nu donateur

 

 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau