Fietsen voor gendergelijkheid
Op het platteland in Bangladesh zie je Dulal en Karimul druk heen en weer fietsen in hun riksja’s. Normaal gesproken worden riksja’s gebruikt als fietstaxi’s, maar die van Dulal en Karimul hebben een bijzondere bestemming. Als ambulances vervoeren ze zwangere vrouwen van hun community naar de lokale gezondheidsfaciliteiten.
“Ik ben blij dat ik zwangere vrouwen uit afgelegen gebieden naar gezondheidscentra kan brengen zodat ze daar zorg kunnen krijgen en kunnen bevallen,” vertelt Dulal enthousiast. “Ik ben er trots op dat ik zwangere vrouwen hiermee een dienst kan bewijzen. Mensen zijn dankbaar voor mijn werk, dat geeft voldoening.”
Kinder- en moedersterfte
Van de 1000 levend geboren baby’s sterven er in Bangladesh 38. Ter vergelijking: in Nederland zijn dit 4 baby’s op de 1000 (Volksgezondheidenzorg.info). Ook sterven in Bangladesh veel moeders in het kraambed, namelijk 176 op de 100.000, terwijl dit er in Nederland 9 op de 100.000 zijn (Volksgezondheidenzorg.info). De oorzaak van dit hoge sterftecijfer heeft te maken met een gebrek aan toegang tot goede gezondheidszorg in Bangladesh.
Lees ook: Vriendelijke vroedvrouwen redden levens in LaosOm deze grimmige statistieken te veranderen, werkt Plan International samen met de Bengaalse overheid om vrouwen betere toegang tot gezondheidszorg te geven. Een van de middelen die we hiervoor gebruiken zijn de riksja’s. Ook wordt er in de community’s gewerkt aan betere seksuele voorlichting en voorlichting over de gezondheid van moeders, baby’s en kinderen.
“Het project heeft mijn gedrag veranderd”
Het programma heeft veel invloed gehad op de levens van de riksjachauffeurs Dulal en Karimul. “Mijn familieleden en ik hebben veel geleerd over veilig moederschap en de gezondheid van kinderen,” vertelt Dulal. “We weten nu bijvoorbeeld meer over de nadelen van kindhuwelijken, maar ook over de voordelen van het geven van borstvoeding. Vaders hebben ook verantwoordelijkheden tijdens de zwangerschap en bevalling. Het project heeft de hele community gemotiveerd om actief iets te doen aan moeder- en kindersterfte.”
Vaders hebben ook verantwoordelijkheden tijdens de zwangerschap en bevalling
Ook Karimul spreekt vol lof over het programma. “Ik weet nu dat controles tijdens de zwangerschap en na de bevalling heel belangrijk zijn. Een veilige omgeving kan moeders redden van dodelijke complicaties tijdens de bevalling. Door het project heb ik mijn gedrag veranderd en ben ik een meer ondersteunende rol gaan spelen binnen mijn eigen familie. Ik ben blij dat ik mee kan werken aan goede gezondheidzorg voor moeders en kinderen in de community.”
Veilig bevallen
Plan International zorgt samen met lokale partners voor de aankoop van riksja’s en het salaris van de chauffeurs. De ritten zijn gratis voor de vrouwen die de dienst nodig hebben. De riksja’s worden gebruikt om zwangere vrouwen, maar ook kinderen en anderen die zorg nodig hebben, te vervoeren van de community naar de lokale gezondheidscentra. Hier kunnen de vrouwen veilig bevallen en gebruikmaken van diensten zoals prenatale zorg, zorg voor kinderen en meer.
Kijk hieronder naar een filmpje van Plan International Canada over de riksja’s:
Het is misschien niet de meeste comfortabele manier van reizen, maar het gaat een stuk sneller dan lopen of gedragen worden door andere bewoners van de community’s. De afstand van de community naar het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum kan namelijk wel vijf tot twaalf kilometer zijn.
Meer weten over Plan en ons werk? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!Voorvechters van gendergelijkheid
Om ervoor te zorgen dat de riksjarit zo soepel mogelijk verloopt, selecteren we met behulp van de gezondheidscentra lokale, ervaren riksjarijders voor het project. De chauffeurs krijgen van tevoren een uitgebreide training over hoe ze moeten omgaan met de passagiers. Zo leren ze hoe ze zo veilig mogelijk kunnen rijden, maar krijgen ze ook informatie over gendergelijkheid en over kinderbescherming. De chauffeurs zijn uiteindelijk belangrijke voorvechters van verandering en gendergelijkheid!