Fatima gaat naar deze school op wielen
Fatima (13) woont in het noordoosten van Nigeria. Een regio waar terreurorganisatie Boko Haram het voor miljoenen meisjes en jongens onmogelijk maakt om naar school te gaan. Maar dankzij de school op wielen van lerares Patim (50) komt hier verandering in. Want wat doe je als de weg naar school te gevaarlijk is voor kinderen? Dan breng je de school naar de kinderen!
In de schaduw van een zeildoek dat haar beschermt tegen de brandende zon, beleeft de 13-jarige Fatima een moment dat ze nooit zal vergeten: haar eerste schooldag.
In het dorp dat ze met haar familie moest ontvluchten, zo’n 160 kilometer verderop, was het te gevaarlijk voor Fatima om lessen te volgen. Het risico op ontvoering is er te groot, waardoor veel ouders hun dochters niet meer naar school laten gaan.
Mobiele scholen brengen hoop
Patim zorgt er met haar school op wielen voor dat ontheemde kinderen zoals Fatima wél onderwijs krijgen. Met haar gemotoriseerde driewieler, een ‘keke napep’, rijdt ze door Maiduguri van plaats tot plaats. Wanneer haar leerlingen haar zien aankomen in de keke napep lopen ze opgewonden naar haar toe en roepen ze “tante” of “mama”.
Hier zal ik eindelijk leren lezen, schrijven, tellen... Het zal me later helpen. Ik wil dokter worden, om mijn familie en anderen te helpen.
Dankzij de mobiele school van Patim krijgen Fatima en haar klasgenoten in de ochtend taal- en rekenlessen, in de namiddag reist Patim verder. De hoop die Patim met haar mobiele school brengt is aanstekelijk en laat de kinderen even een normaal leven te leiden.
Kindhuwelijk voorkomen
“Ze zijn erg leergierig”, vertelt Patim. “Ze beleven tijdens de lesuren een bijna normale kindertijd. Vooral voor meisjes is dit moment erg belangrijk. Velen zouden getrouwd zijn als ze niet de mogelijkheid hadden om naar de les te komen. Onlangs kwam een vader me bedanken. Hij vertelde me dat hij van plan was zijn dochter uit te huwelijken maar dat hij zich had bedacht door de komst van de mobiele school.”
De meerderheid van mijn leerlingen is gevlucht en velen zijn nooit naar school geweest. Sommigen hebben hun ouders of familieleden verloren. Voor hen ben ik veel meer dan een leerkracht.
Dit doet Plan nog meer
Er komen steeds meer kinderen aan in Maiduguri. Met bijna 1,7 miljoen mensen die hun dorpen moesten ontvluchten is er enorm veel vraag naar de mobiele scholen van Plan International. Maar niet alles kan mobiel. Daarom heeft Plan International 32 nieuwe leercentra en 42 nieuwe scholen gebouwd in de staat Borno. Het onderhoud van de leercentra en de voortzetting van de onderwijsactiviteiten zijn in handen van de overheid. Daarnaast krijgen leerkrachten ondersteuning met educatieve trainingen en speciale opleidingen in psychosociale ondersteuning.
Lees ook: Ook een school op wielen in India