Faridah (19): “Ik spreek namens duizenden meisjes die geen stem hebben.”
Langs junks, handtastelijke mannen en bendes, door donkere tunnels en via schimmige hoekjes. Voor Faridah (19) uit Uganda zit de weg naar haar werk vol gevaren, maar ze weigert haar leven te laten leiden door angst.
Faridah woont met haar familie en baby in een van de sloppenwijken van Kampala, de hoofdstad van Uganda. Deze uit zijn voegen gegroeide stad telt bijna twee miljoen inwoners. Vrouwen en meisjes kunnen er eigenlijk niet veilig over straat. Ze lopen een groot risico om slachtoffer te worden van seksueel geweld. Maar Faridah moet de deur wel uit. “Ik maak snacks en verkoop deze. Mijn werkdag begint om zes uur ’s avonds”, vertelt ze.
Het gevaar van de sloppen
Faridah’s werkplek is ongeveer een kilometer verwijderd van haar huis, maar op de route schuilt veel gevaar: junks die samenscholen, dronken taxichauffeurs en verkrachters vormen een groot risico. Het grootste gevaar schuilt in de sloppenwijken waar Faridah woont. De meeste dagen is Faridah pas na middernacht klaar met werken. In het pikkedonker loopt ze dan door de sloppen, waar bendes verlaten woningen bezetten.
“Een paar weken geleden vonden we het lichaam van een vrouw, dichtbij mijn huis was zij vermoord. Ik ben zelf al meerdere keren aangevallen. Een jaar geleden, toen ik vier maanden zwanger was, liep ik met een vriendin over straat toen een drugsbende ons aanviel. Gelukkig wist ik te ontsnappen, maar mijn vriendin niet. Zij werd verkracht en vermoord. In mijn hoofd hoor ik haar nog steeds gillen.”
Lees ook: De tien gevaarlijkste landen voor meisjes en vrouwen
Strijdbaar blijven
De pijn in Faridah’s blik laat haar plots tien jaar ouder lijken. Maar vrijwel direct maakt die pijn plaats voor kracht en strijdbaarheid. “Met de hulp van Plan International zijn we met jongeren uit de buurt een veiligheidsgroep gestart. Ik ben de voorzitter. Samen kijken we naar problemen in de buurt en proberen we deze op te lossen. In de steeg waar mijn vriendin vermoord is, hebben we voor straatverlichting gezorgd.”
De veiligheidsgroep van Faridah helpt meiden bij het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen en assertiviteit. Daarnaast leren ze samen te anticiperen op eventuele gevaren, zoals seksueel geweld. “We proberen plekken waar niemand ons kan horen te vermijden en lopen zo min mogelijk alleen over straat. Ook weten we nu dat we naar de politie moeten gaan wanneer ons wat wordt aangedaan. Een tijd geleden sloeg een man me omdat ik zei dat hij me met rust moest laten; ik heb toen aangifte gedaan. Vroeger zou ik niks gezegd hebben.”
Faridah bij de Verenigde Naties
Faridah weigert haar leven nog langer te laten leiden door angst. Door de vastberaden blik in haar ogen en het zelfvertrouwen dat ze uitstraalt, vallen de meeste mannen haar niet meer lastig. Ze heeft een nieuwe mantra, die ze vertelt aan iedereen die hem wil, of moet, horen: “Ik ben Faridah. Iedereen moet mij respecteren.”
Faridah sprak op 24 september bij de 73ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over de rechten en behoeften van adolescente meisjes in crisissituaties. Ze werd uitgenodigd door de Deense minister van ontwikkelingssamenwerking (Ulla Tørnæs) en PlanBornefonden Denemarken als onderdeel van Wereldmeisjesdag. Op deze dag (11 oktober) nemen meisjes over de hele wereld belangrijke posities over (zoals die van de Deense minister) in sectoren waar meisjes, met name in ontwikkelingslanden, vaak minder snel toegang toe hebben.
“Ik ben er heel trots op dat ik hier vandaag sta als moeder, als activist en als Faridah. Ik spreek hier namens duizenden meisjes die geen stem hebben.”
Ben je benieuwd naar Faridah haar speech? Dan kan je deze hier bekijken. Faridah spreekt vanaf 1:39:30.
Plan en het Safer City programma
Faridah is lid van een veiligheidsgroep voor meisjes van Plan, een onderdeel van het programma Safer Cities for Girls. Plan vindt dat meisjes in grote steden de kans moeten krijgen om hun ambities te volgen en zich veilig te voelen. Samen met lokale gemeenschappen, vrouwengroepen en jongeren richt Safer Cities for Girls zich op meer veiligheid en het voorkomen en verminderen van seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen in publieke ruimtes.