Farhana: “Juist omdat we jong zijn zetten we ons in voor vrede”
Farhana (25) leeft, net als duizenden andere families in de Filipijnen, elke dag met de gevolgen van het gewapende conflict in haar land. Maar ze laat zien dat je nooit te jong bent om je in te zetten voor vrede.
In de Filipijnen is al meer dan dertig jaar sprake van geweld tussen de regering en gewapende groepen die onafhankelijkheid eisen. Het conflict heeft meer dan 120.000 mensen het leven gekost en duizenden mensen sloegen op de vlucht. Daarnaast worden de Filipijnen ook regelmatig geteisterd door klimaatrampen. Die dubbele crisis maakt jongeren, en met name meisjes, extra kwetsbaar.
Jongeren durven niet naar buiten
“Ons dorp staat erom bekend dat er regelmatig sprake is van geweld”, vertelt Farhana. Met name schietpartijen komen er veel voor. “Voor jongeren betekent dit dat ze bijna niet naar buiten durven, zeker als ze in de meer afgelegen gebieden wonen. Ze zijn bang om naar school te gaan, om met vrienden op te trekken. Sommige ouders durven hun kinderen ook niet meer naar school te sturen, omdat ze bang zijn dat hun kinderen niet kunnen ontsnappen als het geweld weer losbarst.”
En dat heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen. Als kinderen niet naar school gaan hebben ze later weinig kans op een betaalde baan en een goed inkomen. Met name meisjes blijven daardoor vaak hun hele leven afhankelijk van anderen.
Lees ook: Waarom meisjes extra hard geraakt worden in een crisisConflictresolutie
Farhana laat zich niet tegenhouden door de omstandigheden en doet er alles aan om vrede in haar land te bewerkstelligen. Ze voelt een grote verantwoordelijkheid voor haar gemeenschap en wil bijdragen aan hun veiligheid. Samen met andere jongeren neemt ze daarom deel aan een programma van Plan International waarbij ze leert over conflictresolutie.
“Juist omdat we jong zijn voelen we een enorme verantwoordelijkheid om ons in te zetten voor vrede”, zegt ze. “We zien verschrikkelijke incidenten in ons dorp. Dus willen wij, juist nu het nog niet te laat is, nu het nog kan en nu we nog de kracht hebben om van ons te laten horen, duidelijk maken dat we vrede willen in onze gemeenschap.”
Steun bij mentale problemen
In het programma van Plan International leerde Farhana het gesprek aan te gaan met jongeren in dorpen waar conflicten plaatsvinden. Samen met haar leeftijdsgenoten spreekt ze met hen over verzoening, ontwapening en inspraak in het vredesproces. Ook faciliteert ze, samen met haar collega’s, sessies voor kinderen, jongeren en vrouwen die kampen met negatieve mentale gevolgen van het conflict. In de sessies helpt ze hen hun emoties te verwerken.
“Kinderen voelen het trauma dat een conflict met zich meebrengt meestal nog sterker, dus bieden we hen advies en steun”, stelt Farhana. “Zo nemen we hun angst weg en raken ze, ondanks de moeilijke situatie waar ze mee te maken hebben, niet moedeloos.”
Op de hoogte blijven van ons werk? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!Dromen voor de toekomst
Als ze gevraagd wordt naar haar toekomstvisie, is die luid en duidelijk: Alle jongeren moeten de kans krijgen om hun dromen na te jagen en hun eigen toekomst vorm te geven. “Ze moeten de mogelijkheid hebben om te leren, een goed inkomen te verdienen en verdienen vrede in hun gemeenschap.”